Wściekle różowa, napakowana mnóstwem warzyw, z kleksem śmietany i koniecznie solidną garścią świeżych ziół. Idealna zupa z botwiny. Daria Ładocha postanowiła pokazać fanom swój przepis na pyszną botwinkę, ale z twistem. Do środka dodała bowiem składnik, który w Polsce rzadko do niej trafia - szparagi. Przepis znajdziecie poniżej.
Wolicie zupy na zimno? Przygotujcie pyszny chłodnik litewski Magdy Gessler:
Przepis na botwinkę według Darii Ładochy pojawił się na jej Instagramie i od razu wywołał falę zachwytów. Trzeba przyznać, że już samo zdjęcie zachęca do jej przygotowania. Sprawdźcie, jak zrobić pyszną zupę na letni obiad.
Botwinkę obieramy i kroimy w plasterki, łodygi wraz z liśćmi kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli buraczki są małe, bierzemy też zwykłe buraki i ścieramy na tarce. Tak samo postępujemy z włoszczyzną. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy wszystkie warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy zakwas z buraków i gotujemy zupę, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do botwinki. Całość doprawiamy zakwasem, solą i pieprzem. Na samym końcu dodajemy zahartowaną śmietanę i koperek - możemy też dodać je do każdej porcji osobno.
Przepis na botwinę jest banalnie prosty - jak sami zresztą widzicie. Latem warto przygotować taką zupę - ku uciesze kubków smakowych. Warto też zamknąć botwinkę w słoiku, taka posłuży nam także zimą:
Lubicie botwinę? A może latem stawiacie na chłodniki?