Makaron z truskawkami, czyli smak lata zamknięty na talerzu. Sprawdź najlepszy przepis na kluski z truskawkami

Makaron z truskawkami to danie, które zna każdy z nas. Proste połączenie, ale niezwykle smaczne i kojarzące się z czasem wakacyjnym.

Kluski z truskawkami: pomysł na szybki letni obiad

Sezon truskawkowy to dobry czas na eksperymenty kulinarne. Jednak nie oznacza to zawsze poszukiwania nowych smaków i receptur. Często jest to także powrót do przepisów i dań znanych z czasów dzieciństwa, o których na wiele lat zapomniało się. Tak jest często w przypadku klusek z truskawkami. Danie to proste i łatwe w przygotowaniu kiedyś było prawdziwym rarytasem, a dziś rzadko kto je pamięta. Ale na szczęście zawsze można sięgnąć po sprawdzone przepisy i odświeżyć sobie smaki znane z dzieciństwa. Receptura jest na tyle prosta, że każdy zdoła bez problemu przygotować takie danie w kilka minut. Dobrze sprawdzi się ono zarówno na obiad jak i na drugie śniadanie.

Placek z truskawkami i kruszonkąPlacek z truskawkami, czyli przepis na proste ciasto. Z truskawkami najlepszy!

Truskawki z makaronem. Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki to jedne z najchętniej spożywanych w sezonie letnim owoców. Dzieje się to za sprawą tego, że w naszym kraju produkowane są jedne z najsmaczniejszych truskawek. W sezonie niemal w każdym sklepie, bazarku czy targowisku można dostać piękne, dorodne polskie truskawki, które świetnie nadają się do ciast, deserów, na przetwory, a także do zjedzenia na surowo. Kiedy zabraknie nam pomysłów na przetworzenie truskawek, wtedy warto wziąć pod uwagę połączenie ich z makaronem, a tak zaserwowane danie na pewno skusi nie tylko dorosłych, ale także dzieci. 

Pamiętajmy, że spożycie truskawek jest bardzo pozytywne dla naszego organizmu. Truskawki są bowiem znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, które pomagają organizmowi pozbywać się szkodliwych toksyn. Ponadto wspomagają pracę jelit, uśmierzają dolegliwości gardła, poprawiają apetyt, wspierają pracę układu immunologicznego oraz redukcję cholesterolu. Dlatego warto zjadać je w sezonie, a także mieć zapasy na pozostałą część roku.

Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy

Makaron z truskawkami i serem: sycące, owocowe danie

Makaron z truskawkami i serem to pomysł na szybki i niezwykle sycący obiad. Do jego przygotowania wystarczy ugotować ulubiony makaron - najlepiej sprawdzają się świderki. Postępujemy tu zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.

Kiedy makaron się gotuje, przystępujemy do przygotowania truskawek. Myjemy je, pozbawiamy szypułek, osuszamy ręcznikiem papierowym i możemy działać na dwa sposoby:

  1. pokroić owoce na ćwiartki
  2. umieścić je w blenderze i lekko zblendować, tak aby pozostały wyczuwalne cząstki.

Ser twarogowy należy wymieszać z łyżką cukru i odrobiną cukru waniliowego. Kiedy makaron będzie gotowy, przekładamy go na talerz, na nim rozsmarowujemy twaróg, a na wierzch wykładamy lub wylewamy owocową masę. 

Naleśniki z serem i truskawkami to prawdziwe smaki lataNaleśniki z truskawkami. Pomysł na letni obiad i sycący deser [PRZEPIS]

Makaron z truskawkami: przepis

Przepis na makaron z truskawkami jak widać, jest banalnie prosty, dlatego przygotować takie danie mogą sobie nawet dzieci. Pamiętajmy, aby do jego wykonania w miarę możliwości używać makaronu pełnoziarnistego - wtedy stanie się to danie jeszcze bardziej dietetyczne, a ilość kalorii w nim zawartych nie będzie przeszkadzać nawet osobom znajdującym się na diecie odchudzającej. Jedna porcja makaronu z truskawkami to około 400 kcal, czyli jak na danie obiadowe jest to naprawdę niewielka ilość. 

Co ważne makaron z truskawkami smakuje tak samo dobrze serwowany na ciepło jak i na zimno, dlatego jeśli zostanie nam odrobina, możemy zjeść ją na kolację (choć wątpię by tak się stało).

Zobacz też: Pierogi z truskawkami, czyli babciny przysmak na letni poczęstunek. Koniecznie sprawdź nasz prosty przepis

Więcej o: