Ogórki z curry i selerem - letnie smaki w ciekawej odsłonie

Ogórki z curry i selerem to fantastyczny dodatek do dań głównych lub w formie smacznej przekąski. Zastanawiasz się, jak zachować smaki lata na dłużej? Sprawdź prosty i szybki patent na ogórki z curry i selerem.

Dobre ogórki z curry, czyli czas na domowe przetwory 

Lato to nie tylko czas błogiego wypoczynku, ale też liczne obowiązki. Domowe przetwory będą idealne zimą, ale żeby cieszyć się smakami lata, także po wakacjach trzeba je najpierw odpowiednio zakonserwować. Szukasz przepisu na dobre ogórki z curry? Sprawdź poniższą propozycję. 

Ogórki z curry i selerem - przepis w którym nie ma miejsca na nudę 

Kiszone ogórki to stały element tradycyjnego, polskiego obiadu. Z chęcią widzimy je w towarzystwie kotleta schabowego i ziemniaków. Tradycję warto od czasu do czasu przełamać nowym smakiem, ogórki z curry i selerem zaskoczą zarówno domowników jak i gości, doskonale sprawdzą się też na samotny wieczór przed telewizorem na kanapkach. 

Ogórki w zalewie curry - lista składników

Zanim przejdziemy do konkretów, do projektu pod tytułem ogórki w zalewie curry trzeba się najpierw odpowiednio przygotować.  Poniżej prezentujemy pełną listę produktów, które warto odpowiednio wcześnie zgromadzić.  

  • woda - 1 litr 
  • ogórki - 3 kg 
  • ocet - 1,5 szklanki
  • cebula - 5 sztuk 
  • gorczyca - 3 małe łyżeczki 
  • seler - kilka liści 
  • cukier - 2 szklanki 
  • przyprawa curry - 3 małe łyżeczki 
  • sól - 1,5 łyżki stołowej 

Ogórki z curry i selerem - przepis krok po kroku 

Jak przygotować ogórki z curry i selerem? Jest to banalnie proste!

Proces wypełnienia słoików: 

  1. Do słoików wkładamy umyte, obrane i pokrojone wzdłuż ogórki. 
  2. Do każdego ze słoików należy dodać też liść selera. 
  3. Do każdego ze słoików dodajemy też szczyptę gorczycy oraz po plastrze cebuli, chociaż może być też więcej. 

Proces przygotowania zalewy: 

W dużym garnku łączymy poniższe składniki i zagotowujemy: 

  • woda - 1 litr 
  • ocet - 1,5 szklanki 
  • sól - 1,5 łyżki stołowej 
  • cukier - 2 szklanki 
  • przyprawa curry - 3 łyżki stołowe

W kolejnej odsłonie słoiki należy zalać gorącą zalewą, zakręcić wieczka i pogotować kolejnych 10 minut. Po upływie tego czasu tak przygotowane ogórki należy przechowywać w kuchni w temperaturze pokojowej. Po upływie około tygodnia słoiki przenosimy w ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy. Zimą, gdy za oknem wieje zimny wiatr ze śniegiem miło jest otworzyć aromatyczny dodatek w postaci ogórków z curry. Nic tak nie smakuje jak przetwory domowej roboty. Smacznego! 

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!
Więcej o:
Copyright © Agora SA