Lato to nie tylko czas błogiego wypoczynku, ale też liczne obowiązki. Domowe przetwory będą idealne zimą, ale żeby cieszyć się smakami lata, także po wakacjach trzeba je najpierw odpowiednio zakonserwować. Szukasz przepisu na dobre ogórki z curry? Sprawdź poniższą propozycję.
Kiszone ogórki to stały element tradycyjnego, polskiego obiadu. Z chęcią widzimy je w towarzystwie kotleta schabowego i ziemniaków. Tradycję warto od czasu do czasu przełamać nowym smakiem, ogórki z curry i selerem zaskoczą zarówno domowników jak i gości, doskonale sprawdzą się też na samotny wieczór przed telewizorem na kanapkach.
Zanim przejdziemy do konkretów, do projektu pod tytułem ogórki w zalewie curry trzeba się najpierw odpowiednio przygotować. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów, które warto odpowiednio wcześnie zgromadzić.
Jak przygotować ogórki z curry i selerem? Jest to banalnie proste!
Proces wypełnienia słoików:
Proces przygotowania zalewy:
W dużym garnku łączymy poniższe składniki i zagotowujemy:
W kolejnej odsłonie słoiki należy zalać gorącą zalewą, zakręcić wieczka i pogotować kolejnych 10 minut. Po upływie tego czasu tak przygotowane ogórki należy przechowywać w kuchni w temperaturze pokojowej. Po upływie około tygodnia słoiki przenosimy w ciemne miejsce, najlepiej do piwnicy. Zimą, gdy za oknem wieje zimny wiatr ze śniegiem miło jest otworzyć aromatyczny dodatek w postaci ogórków z curry. Nic tak nie smakuje jak przetwory domowej roboty. Smacznego!