Kurki - właściwości odżywcze. Dlaczego warto je jeść? Poza smakiem masa plusów

Kurki to bezsprzecznie jedne z najzdrowszych grzybów. Choć grzyby składają się głównie z wody, to jednak kurki mają całkiem bogate właściwości odżywcze. Spróbujemy udowodnić, dlaczego warto je jeść.

Kurki – właściwości odżywcze

Kurka zwana jest inaczej pieprznikiem jadalnym. Z pewnością ze względu na jej charakterystyczny, ostrawy, nieco pieprzny smak. Jest grzybem dość popularnym na polskich stołach, a sezon na nią zaczyna się już w czerwcu i trwa zwykle do października. Kurki zawierają całkiem sporo witaminy A i D, a także witaminy z grupy B. Są bogatym źródłem błonnika oraz białka, choć pamiętać należy, iż są ciężkostrawne. Najczęściej dodaje się je do jajecznicy, są też doskonałą bazą do śmietanowego sosu.

Kurki zawierają w szczególności:

  • witaminy: A, C, D;
  • witaminy z grupy B: B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę), B3 (niacynę), B5 (kwas pantotenowy), B6, B9 (kwas foliowy), B 12;
  • ergosterol (prowitaminę D2);
  • minerały: wapń, potas, fosfor, magnez, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen, jod;
  • błonnik (funcin);
  • chitynę;
  • aminokwasy egzogenne;
  • kwas trametonolinowy;
  • hitinmannozę;
  • likopen;
  • fitosterole.

Kurki – dlaczego warto je jeść?

Kurki to jedne z najzdrowszych grzybów, o bogatych właściwościach odżywczych i korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Są niskokaloryczne, 100 gram grzybów to zaledwie 32 kcal, a do tego dostarczają sporo błonnika (aż 3,8 grama w 100 gramach grzybów) i białka. Z tego też powodu polecane są szczególnie w diecie osób, które nie jedzą mięsa. Pamiętać jednak należy, że z uwagi na dużą zawartość chityny są ciężkostrawne, toteż nie powinny ich spożywać dzieci, osoby starsze, osoby mające problemy z trawieniem, jak również uczulone na grzyby.

Kurki mają korzystny wpływ na kondycję naszego mózgu, z uwagi na dużą zawartość żelaza i białka. Dostarczają nam miedzi, która jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pomagają wzmacniać kości za sprawą witaminy D oraz takich minerałów, jak wapń, fosfor i mangan. Obecność witaminy D wpływa także na zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2. Spożywanie kurek może mieć zbawienny wpływ na naszą skórę, a szczególnie wspierać nas w walce z trądzikiem i innymi zmianami skórnymi. Dzieje się tak dzięki zawartej w grzybach niacynie. Dodatkowo obecny w kurkach likopen (przeciwutleniacz niszczący wolne rodniki) chroni skórę przed promieniowaniem UV.

Znajdujące się w kurkach witaminy z grupy B wpływają też na redukcję stresu oraz wspomagają w walce z migreną. Kurki zawierają również mangan, który sprzyja łagodzeniu objawów menopauzy oraz zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Polecane są w diecie wegetariańskiej, gdyż dostarczają cennych aminokwasów egzogennych. Mogą też wspomagać w leczeniu chorób wątroby, ze względu na obecność w nich ergosterolu. Co ciekawe, kurki zawierają także kwas trametonolinowy i hitinmannozę, dzięki czemu mają działanie wirusobójcze, antybakteryjne i przeciwpasożytnicze. Hitinmannoza potrafi unieszkodliwić wszystkie występujące w organizmie ludzkie pasożyty, natomiast kwas trametonolinowy stosowany jest w leczeniu wirusowych zapaleń wątroby.

Przepisy na dania z kurkami

Przedstawiamy proste przepisy na dania z kurkami. Kurki nadają się zarówno do duszenia czy smażenia, jak i do marynowania. Doskonale uzupełniają wiele potraw. Jeśli chcemy je zamrozić, należy je uprzednio zblanszować, inaczej będą miały gorzki posmak. Nie warto ich natomiast suszyć, ponieważ utracą cały swój aromat. Należy pamiętać, by kurki solić dopiero po usmażeniu, w przeciwnym razie bowiem stwardnieją.

Jajecznica z kurkami

  • 150 g kurek
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • zielona cebulka lub szczypiorek
  • sól, pieprz

Kurki oczyścić i pokroić na nieduże kawałki. Cebulkę lub szczypiorek posiekać. Jajka wbić do miseczki. Roztopić masło na patelni, wrzucić kurki i smażyć na średnim ogniu tak długo, aż zmiękną, a woda z kurek odparuje. Dodać jajka, zieloną cebulkę, sól i pieprz. Smażyć ciągle mieszając, aż jajka się zetną. Można podawać z pieczywem, bądź solo.

Omlet z kurkami

  • 3 jajka
  • 30 ml mleka
  • garść świeżych kurek
  • 3 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Kurki umyć i wysuszyć, pokroić. Natkę pietruszki umyć i posiekać. Jajka wbić do miseczki, dodać mleko, szczyptę soli i ubijać trzepaczką, następnie dodać natkę pietruszki i wymieszać. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać kurki i smażyć około 2 minuty, zdjąć na oddzielny talerz. Resztę masła rozpuścić na patelni i wlać jajka. Smażyć na średnim ogniu, po minucie dodać kurki. Ewentualnie doprawić do smaku. Omlet będzie gotowy po 4-5 minutach.

Śmietanowy sos kurkowy

  • 200 g kurek
  • 1 cebula cukrowa
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 100 g śmietany 30 %
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz ziołowy, tymianek, oregano do smaku

Kurki umyć, osuszyć, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, cebulę posiekać, czosnek pokroić w plasterki. Na dobrze nagrzanej patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i czosnek, podsmażać 5 minut na średnim ogniu. Dodać kurki i tymianek (najlepiej świeży), całość smażyć dalej około 7 minut. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny, zamieszać. Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, po minucie wyłączyć – gotowe.

Zupa krem z kurek

  • 800 ml wody
  • 20 dag świeżych kurek
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielona papryka słodka

Kurki umyć, osuszyć, przekroić. Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę. Natkę umyć, posiekać. W garnku roztopić masło z oliwą, wrzucić obrany i zmiażdżony czosnek, dodać kurki i ziemniaki, smażyć 5-7 minut. Dolać do garnka wodę. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Odłożyć kilka kurek do dekoracji. Zupę zmiksować blenderem i rozlać do miseczek. Udekorować natką pietruszki i odłożonymi kurkami.

Zobacz wideo Jak oczyścić kurki? Mamy dwa sposoby
Więcej o: