Szparagi przebojem wdarły się na polskie stoły dopiero kilka lat temu, chociaż jako warzywa znane są już od lat. Niemniej jednak w naszym kraju dopiero od niedawna torują sobie drogę na nasze stoły. I jest to bardzo dobra informacja, gdyż Polacy zbyt mało mają w swojej diecie warzyw, w tym tych zielonych, które są niezwykle zdrowe, a ich spożycie przynosi wielkie korzyści dla organizmu. Chodzi tu przede wszystkim o wysoką zawartość chlorofilu, który jest barwnikiem sprawiającym, że warzywa mają zielony kolor. Barwnik ten jest antyoksydantem, który pomaga organizmowi w procesie samooczyszczania i usuwania toksyn.
W związku z coraz większym zainteresowaniem szparagami, w sieci znajdziemy mnóstwo zapytań o to jak je przygotowywać, z czym podawać itp. Najprostszym i najsmaczniejszym sposobem jest ugotowanie szparagów bez dodatków i zaserwowanie ich z sosem. Przepisów na szparagi zielone z sosem jest całe mnóstwo, a my wybraliśmy dla was najciekawsze propozycje, które muszą zagościć na stołach w sezonie szparagowym.
Szparagi zazwyczaj podaje się w towarzystwie jednego z poniższych sosów:
Od tego, na który się zdecydujemy, będzie zależeć ostateczny smak dania, gdyż to właśnie sos jest w tym zestawieniu mocnym akcentem smakowym.
Najpopularniejszym rozwiązaniem podczas przygotowywania szparagów jest podanie ich z sosem holenderskim. Przygotowanie go wymaga jednak odrobinę wprawy, jednak dla chcącego nie ma nic trudnego. Sos holenderski jest to jeden z klasycznych sosów, którego użyć można w połączeniu z warzywami. Doskonale komponować się będzie nie tylko ze szparagami, ale też brokułami, fasolką szparagową, marchewką czy kalafiorem.
Do przygotowania sosu ze szparagami potrzebujemy:
Szparagi gotujemy w garnku "na stojąco", z odrobiną soli. Od momentu wrzenia nie powinno trwać to dłużej niż 3-5 minut. W tym czasie szykujemy sos. Żółtka, które musimy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, ucieramy z przyprawami i sokiem z cytryny w kąpieli wodnej. Następnie partiami dodajemy masło, dalej ubijając sos na puszystą masę. Tak przygotowanym polewamy gorące szparagi i podajemy.
Równie smacznym i zdecydowanie bardziej wyrazistym połączeniem jest podanie szparagów z sosem serowym. Jego cechą charakterystyczną jest duża gęstość, a także specyficzny, intensywny smak i zapach, który nie każdemu może odpowiadać.
Do przygotowania sosu serowego do szparagów potrzebne będą:
Żółtka i masło powinny być w temperaturze pokojowej. Oba składniki łączymy i ucieramy w kąpieli wodnej. W misce mieszamy ze sobą śmietankę i pokruszony na kawałki ser. Korzystając z kąpieli wodnej, powoli podgrzewamy zawartość miski do momentu, aż ser się roztopi. Studzimy masę śmietanowo-serową i powoli łączymy ją z masą z żółtek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ugotowanymi szparagami.
Zobacz też: Obiad na upalne dni bez gotowania. Nie tylko chłodnik! [PRZEPISY]
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!