Przepis na naleśniki? Znamy idealny - a do tego pyszny dżem z czereśni [PRZEPIS]

Przepis na naleśniki każdy powinien mieć w małym palcu. To świetny przepis na szybkie śniadanie, obiad w upalny dzień czy deser do popołudniowej kawy. Najważniejsze, aby naleśniki były cieniutkie i elastyczne. Kluczowe są też dodatki. Co powiecie na dżem z czereśni? Przedstawiamy przepis na naleśniki i dżem z czereśni.

Naleśniki przepis

Pancake przepis. Składniki:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody (lekko gazowanej),
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • ok. 60 ml oleju lub roztopionego masła (ok. 4 łyżki),
  • sól.

Przepis na naleśniki. Przygotowanie:

Zanim przejdziemy do przepisu na naleśniki, zgromadźmy potrzebne składniki i przybory. Potrzebujemy miksera i głębokiej miski. Później, do smażenia, przyda się porządna patelnia o nieprzywierającym dnie.

Jajka wybijamy do misy, roztrzepujemy je na puszystą masę. Dodajemy mąkę i wodę gazowaną. Następnie mleko. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem na wysokich obrotach. Gdy ciasto jest rzadkie i gładkie, dajemy mu odpocząć 30 minut. Dzięki temu stanie się elastyczne, a my będziemy mogli smażyć cieniutkie naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody. Patelnię natłuszczamy olejem lub masłem i smażymy naleśniki. Pamiętaj, aby były rumiane, ale nie przypalone!

Potrzebujecie więcej wskazówek? Znajdziecie je tu:

Przepis na naleśniki to jedno, ale jak przygotować pyszne nadzienie? Oto nasza propozycja na dżem z czereśni.

Zobacz wideo

Dżem z czereśni przepis 

Dżem z czereśni przepis. Składniki:

  • 2 kg czereśni,
  • sok z 3-4 cytryn,
  • 3 szklanki cukru.

Dżem z czereśni przepis. Przygotowanie:

Czereśnie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka lub na bardzo głęboką patelnię. Następnie smaż je przez 30 minut. Dodaj sok z cytryn i skórkę. Duś, a czereśnie zmiękną. Gdy zaczną puszczać sok, dodaj cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż do momentu, gdy uzyskasz pożądaną konsystencję. Możesz od razu zjeść dżem z naleśnikami, a możesz przelać go do słoiczków i pasteryzować.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.