Zanim przejdziemy do przepisu na naleśniki, zgromadźmy potrzebne składniki i przybory. Potrzebujemy miksera i głębokiej miski. Później, do smażenia, przyda się porządna patelnia o nieprzywierającym dnie.
Jajka wybijamy do misy, roztrzepujemy je na puszystą masę. Dodajemy mąkę i wodę gazowaną. Następnie mleko. Wszystko dokładnie mieszamy mikserem na wysokich obrotach. Gdy ciasto jest rzadkie i gładkie, dajemy mu odpocząć 30 minut. Dzięki temu stanie się elastyczne, a my będziemy mogli smażyć cieniutkie naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody. Patelnię natłuszczamy olejem lub masłem i smażymy naleśniki. Pamiętaj, aby były rumiane, ale nie przypalone!
Potrzebujecie więcej wskazówek? Znajdziecie je tu:
Przepis na naleśniki to jedno, ale jak przygotować pyszne nadzienie? Oto nasza propozycja na dżem z czereśni.
Czereśnie umyj i wydryluj. Przełóż do garnka lub na bardzo głęboką patelnię. Następnie smaż je przez 30 minut. Dodaj sok z cytryn i skórkę. Duś, a czereśnie zmiękną. Gdy zaczną puszczać sok, dodaj cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż do momentu, gdy uzyskasz pożądaną konsystencję. Możesz od razu zjeść dżem z naleśnikami, a możesz przelać go do słoiczków i pasteryzować.