Fasolka po bretońsku - przepis na idealny letni obiad w wersji klasycznej i wege

Letni obiad, który doda energii i można go zjeść zarówno na ciepło, jak i na zimno? Wypróbujcie koniecznie nasz przepis na fasolkę po bretońsku. Sycąca i po prostu smaczna!

Fasolka po bretońsku przepis na idealny letni obiad

Fasolka po bretońsku. Składniki:

  • 400-500 g suchej fasoli lub 2 puszki fasoli
  • 200 g boczku wędzonego lub boczku wegańskiego,
  • 200 g kiełbasy lub kiełbasy wegańskiej,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • kilka ząbków czosnku,
  • cebula,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 łyżki czubate majeranku,
  • sól i pieprz.

A tu znajdziecie przepis z wykorzystaniem pieczarek:

Fasolka po bretońsku. Przygotowanie:

Zanim rozpoczniesz przygotowywanie letniego obiad, jakim jest fasolka po bretońsku, koniecznie namocz wcześniej fasolę. Oczywiście jeśli korzystasz z suchej fasoli. Powinna być moczona przez noc, a następnie ugotowana w lekko osolonej wodzie. Gdy wykorzystujesz fasolę z puszki, daj do fasolki po bretońsku fasolę wraz z zalewą.

Przejdźmy więc do gotowania fasoli. Odcedzona po moczeniu powinna zostać zalana litrem świeżej wody. Dodajemy wtedy łyżeczkę soli, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy około dwóch godzin. Fasolka musi być miękka.

Zobacz wideo

W międzyczasie odcinamy skórę boczku i kroimy w kostkę. W przypadku wegańskiego, po prostu kroimy. Możemy też kupić gotowy, pokrojony. Przekładamy mięso na patelnię i podsmażamy dokładnie. Następnie przekładamy do garnka z fasolą, ale zostawiamy tłuszcz na patelni. Na nim podsmażamy kiełbaskę oraz cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Liczba ząbków czosnku zależy od naszych preferencji. Przykładamy wszystko do garnka i gotujemy fasolkę po bretońsku. Dodajemy na koniec pomidory i doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Możemy podawać na zimno, na ciepło, z pieczywem lub ryżem. Niektórzy lubią jeszcze podkręcić smak wędzoną papryką.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.