A tu znajdziecie przepis z wykorzystaniem pieczarek:
Zanim rozpoczniesz przygotowywanie letniego obiad, jakim jest fasolka po bretońsku, koniecznie namocz wcześniej fasolę. Oczywiście jeśli korzystasz z suchej fasoli. Powinna być moczona przez noc, a następnie ugotowana w lekko osolonej wodzie. Gdy wykorzystujesz fasolę z puszki, daj do fasolki po bretońsku fasolę wraz z zalewą.
Przejdźmy więc do gotowania fasoli. Odcedzona po moczeniu powinna zostać zalana litrem świeżej wody. Dodajemy wtedy łyżeczkę soli, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy około dwóch godzin. Fasolka musi być miękka.
W międzyczasie odcinamy skórę boczku i kroimy w kostkę. W przypadku wegańskiego, po prostu kroimy. Możemy też kupić gotowy, pokrojony. Przekładamy mięso na patelnię i podsmażamy dokładnie. Następnie przekładamy do garnka z fasolą, ale zostawiamy tłuszcz na patelni. Na nim podsmażamy kiełbaskę oraz cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Liczba ząbków czosnku zależy od naszych preferencji. Przykładamy wszystko do garnka i gotujemy fasolkę po bretońsku. Dodajemy na koniec pomidory i doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Możemy podawać na zimno, na ciepło, z pieczywem lub ryżem. Niektórzy lubią jeszcze podkręcić smak wędzoną papryką.