Naleśniki to jedno z ulubionych dań, nie tylko dla dzieci. Często kiedy nie mamy pomysłu na to co przygotować na szybki obiad, wybór wypada na naleśniki. Dzieje się tak dlatego, że zazwyczaj mamy wszystkie potrzebne do ich przygotowania składniki pod ręką. Ponadto naleśniki można wykonać w wersji na słodko lub z nadzieniem bardziej obiadowym. Takim pośrednim rozwiązaniem między deserem a obiadem są naleśniki z serem i truskawkami. Dzięki zawartości twarogu są one sycące i nie muszą być bardzo słodkie. Jeśli chcemy wersję "na bogato", możemy też postawić na dodatki, takie jak np. bita śmietana. W wersji lżejszej, same truskawki i ser będą świetnym zestawieniem.
Do przygotowania naleśników z serem i truskawkami potrzebne będą:
Składniki na ciasto: 500 ml mleka, jajko, szczypta soli, 2 łyżki cukru, pół opakowania cukru waniliowego lub odrobina wanilii, mąka pszenna (około 2 szklanek).
Najpierw łączymy ze sobą składniki płynne, a następnie dodajemy stopniowo składniki sypkie. Mieszamy rózgą sprawdzając konsystencję ciasta. Dodajemy stopniowo mąkę do momentu gdy ciasto będzie lejące i będzie trzymało się rózgi. Gdy osiągniemy taki efekt odstawiamy je na chwilę i w tym czasie rozgrzewamy odrobinę tłuszczu na patelni. Smażymy naleśniki i odkładamy na talerz tworząc piramidę - przykrywamy je folią aluminiową, wtedy zachowają temeraturę i nieco zmiękną.
W międzyczasie myjemy truskawki, pozbawiamy je szypułek i suszymy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Ser twarogowy wymieszaj z odrobiną śmietany, dwiema łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Posmaruj masą naleśnik i umieść na niej owoce. Składaj na cztery lub zawijaj w rulony.
Naleśniki świetnie sprawdzą się również w wersji bardziej deserowej. Naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną to doskonały przykład takiego dania. Ich przygotowanie w zakresie ciasta jest identyczne jak w przepisie powyżej. Mocno schłodzoną śmietankę 30% ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Korzystając z rękawa do dekoracji umieszczamy obok naleśnika pokaźny kleks śmietany. Możemy ją i naleśnik dodatkowo polać płynną, mleczną czekoladą lub musem truskawkowym. Dekoracja? Klasycznie najlepszy będzie listek mięty.
Jeśli mamy dostęp do większej ilości truskawek, wówczas warto zamknąć ich smak w słoikach i korzystać z tego dobrodziejstwa jesienią i zimą. Aby rzygotować mus truskawkowy do naleśników należy przygotować około 2 kg truskawek. Najpierw owoce myjemy, usuwamy szypułki i pozwalamy im wyschnąć w durszlaku. Następnie przesypujemy je do miski i zasypujemy dwoma szklankami cukru, aby puściły sok. Najlepiej garnek wstawić do lodówki na całą noc. Następnie truskawki wraz z sokiem blendujemy, gotujemy krótko, dodając jeszcze odrobinę cukru, który pełni tu rolę konserwującą. Gorące przekładamy do słoików i zakręcamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Pasteryzujemy przez około 15 minut.
Serek mascarpone jest bardzo popularnym dodatkiem do wypieków i deserów. Ten włoski przysmak coraz częściej gości w naszej kuchni, a wykorzystujemy go nie tylko do dań na słodko, ale także do wytrawnych.
Jeśli chcemy przygotować naleśniki z mascarpone i truskawkami wystarczy serek zmiksować z cukrem waniliowym i odrobiną cukru pudru i rozsmarować go na naleśniku. Na niego wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i zwijamy w rulon. Na wierzch można dołożyć polewę czekoladową lub listki mięty.
Zobacz też: Tarta z truskawkami, czyli sezon na owocowe ciasta w pełni!