Placuszki z cukinii - przepis na rodzinny piknik. Jak je zrobić?

Placuszki z cukinii to uniwersalne danie, które dobrze smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Z powodzeniem można zaserwować je na obiad przy kuchennym stole jak i w plenerze. Sprawdź pyszny przepis.

Placuszki z cukinią - zabierz je ze sobą na wycieczkę

Latem szukamy kontaktu z naturą - rowerowe wycieczki, pikniki po trasie, długie godziny na placu zabaw są naturalnym elementem wakacji. Placuszki z cukinią to idealny pomysł na obiad na świeżym powietrzu, kiedy nie chcemy tracić pięknej pogody na siedzenie w czterech ścianach. Wystarczy pojemnik na jedzenie oraz mała śmietana. Rodzice zwłaszcza małych dzieci powinni zabrać ze sobą także mokre chusteczki. Jak zrobić pyszne placki z cukinii? Zdradzamy poniżej. 

Placki z cukinii - lista składników 

Zanim przejdziesz do gotowania, upewnij się, czy masz wszystkie potrzebne składniki. Nie ma nic gorszego niż ten jeden jedyny składnik, którego aktualnie nam brakuje, a nie mamy ochoty ani czasu na kolejną wycieczkę do sklepu. Do przygotowania placków z cukinii potrzebne będą następujące składniki:

  • cukinia - 2 sztuki 
  • cebula - 1 sztuka 
  • mąka - 5 łyżek stołowych 
  • jajka - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 mała łyżeczka 
  • olej 
  • sól
  • pieprz 
Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

Placuszki z cukinii: przepis krok po kroku 

Oto prosty przepis na placuszki z cukinii:

  1. Cukinię należy obrać, umyć i usunąć gniazda. 
  2. Następnie ścieramy warzywo na tarce po stronie z grubymi oczkami, solimy i odstawiamy na kwadrans. 
  3. W kolejnym kroku cukinię należy odcisnąć, dodać startą cebulę, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajka. 
  4. Mieszamy całość, dodajemy pieprz i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż do momentu uzyskania złotego koloru. 

Placuszki z cukinii - jakie dodatki? 

Idealna będzie wspomniana już na początku śmietana, którą bez problemu można zabrać w drogę lub kupić pojemniczek w sklepie na miejscu. Bardzo dużo osób lubi też, gdy placuszki z cukinii posypane są dodatkowo cukrem. W formie obiadu placki z  cukinii można serwować z tradycyjnym kotletem i na przykład fetą. Dobrym pomysłem może też być konfitura. To idealna przekąska na małe przyjęcie, gdy nie mamy pomysłu na to co zaserwować gościom, a zależy nam na tym, aby było smacznie i zdrowo. 

Zobacz też: Leczo z kabaczka - lato spod znaku wege. Sprawdź najlepszy przepis

Więcej o:
Copyright © Agora SA