Konfitura z rabarbaru to jeden ze sposobów na to, by zachować smak lata na dłużej. Może ona posłużyć nam do wypieków tworzonych jesienią lub jako nadzienie do drożdżówek, naleśników etc. Pamiętajmy jednak, że rabarbar zawiera znaczne ilości szczawianów, co oznacza, że nie powinny go spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową lub mające skłonności do tworzenia się kamieni.
Składniki: kilogram rabarbaru, 150 ml soku z cytryny, opakowanie środka żelującego, łyżeczka startego imbiru, 400 g cukru
Przygotowanie:
Samodzielnie przygotowane przetwory przynoszą nie tylko ogromną satysfakcję, ale też dają pewność co do tego, że są zdrowe, pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków. Jak przygotować dżem rabarbarowy?
Składniki: kilogram rabarbaru, 50 dag cukru
Przygotowanie:
Dżem z samego rabarbaru ma dość mocno kwaskowaty, wytrawny smak. Dlatego dla osób, które nie przepadają za takimi przetworami, dobrym rozwiązaniem jest przełamanie go czymś słodkim. Tak powstaje receptura na dżem z rabarbaru i truskawek. Sezon na oba produkty pokrywa się ze sobą, dlatego bez problemu uda się przygotować przetwór na bazie świeżych, dobrej jakości składników.
Do przygotowania porcji dżemu z rabarbaru i truskawek potrzeba:
Rabarbar i truskawki myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i zaczynamy gotować, często mieszając. Może to potrwać kilka godzin, dlatego warto rozłożyć gotowanie np. na dwa dni. Gorący dżem wkładamy do czystych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Rabarbar dobrze komponuje się także z pomarańczą. Do przygotowania dżemu z rabarbaru i pomarańczy potrzebne będą:
Rabarbar oczyszczamy i kroimy w kawałki. Przekładamy do garnka i gotujemy z dodatkiem szklanki wody. Podgotowany odcedzamy i przecieramy przez sito. Powstały mus wkładamy do garnka. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą i osuszamy. Ścieramy jej skórkę, a miąższ pozbawiony pestek kroimy na drobne cząstki. Dodajemy skórkę i miąższ do rabarbaru, dosypujemy cukier. Mieszamy całość i zaczynamy gotować, często mieszając. Gotujemy do momentu, aż dżem zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Zobacz też: Rabarbar - nie tylko ciasta. Przepisy na genialne desery