Dżem z rabarbaru. Jak przygotować słodki dżem na zimę? Podpowiadamy

Dżem z rabarbaru to jeden ze sposobów na to, aby zatrzymać wyjątkowy kwaskowaty smak tego sezonowego przysmaku na dłużej. Oto sprawdzona receptura.

Konfitura z rabarbaru. Dobry dodatek do kanapek, naleśników i wypieków

Konfitura z rabarbaru to jeden ze sposobów na to, by zachować smak lata na dłużej. Może ona posłużyć nam do wypieków tworzonych jesienią lub jako nadzienie do drożdżówek, naleśników etc. Pamiętajmy jednak, że rabarbar zawiera znaczne ilości szczawianów, co oznacza, że nie powinny go spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową lub mające skłonności do tworzenia się kamieni. 

Składniki: kilogram rabarbaru, 150 ml soku z cytryny, opakowanie środka żelującego, łyżeczka startego imbiru, 400 g cukru

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, odcinamy końce. Kroimy na kawałki.
  2. Wsypujemy go do dużego, płaskiego garnka. Dodajemy środek żelujący, starty imbir i sok z cytryny. Starannie mieszamy.
  3. Garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy, ciągle mieszając. Gdy rabarbar zacznie się sklejać, dodajemy cukier i dalej mieszamy.
  4. Całość gotujemy do momentu, gdy rabarbar rozpadnie się, ale wyczuwalne będą jeszcze większe cząstki. 
  5. Gorącą konfiturę nakładamy do czystych słoiczków, zakręcamy zakrętki i odwracamy do góry nogami.

Dżem rabarbarowy. Jak go przygotować krok po kroku?

Samodzielnie przygotowane przetwory przynoszą nie tylko ogromną satysfakcję, ale też dają pewność co do tego, że są zdrowe, pozbawione konserwantów i sztucznych dodatków. Jak przygotować dżem rabarbarowy?

Składniki: kilogram rabarbaru, 50 dag cukru

Przygotowanie:

  1. Rabarbar myjemy, kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy całość do garnka i zasypujemy cukrem.  Odstawiamy na godzinę.
  2. Gdy puści sok stawiamy na gazie. Kiedy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do momentu odparowania nadmiaru wody.
  3. Gotowy, gorący dżem rabarbarowy nakładamy do czystych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Dżem z rabarbaru i truskawek - przepis

Dżem z samego rabarbaru ma dość mocno kwaskowaty, wytrawny smak. Dlatego dla osób, które nie przepadają za takimi przetworami, dobrym rozwiązaniem jest przełamanie go czymś słodkim. Tak powstaje receptura na dżem z rabarbaru i truskawek. Sezon na oba produkty pokrywa się ze sobą, dlatego bez problemu uda się przygotować przetwór na bazie świeżych, dobrej jakości składników. 

Do przygotowania porcji dżemu z rabarbaru i truskawek potrzeba:

  • kilogram rabarbaru, 500 g truskawek, 500 g cukru, sok z jednej cytryny

Rabarbar i truskawki myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki i zaczynamy gotować, często mieszając. Może to potrwać kilka godzin, dlatego warto rozłożyć gotowanie np. na dwa dni. Gorący dżem wkładamy do czystych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. 

Dżem z rabarbaru i pomarańczy - jak go zrobić?

Rabarbar dobrze komponuje się także z pomarańczą. Do przygotowania dżemu z rabarbaru i pomarańczy potrzebne będą:

  • kilogram rabarbaru, duża pomarańcza, 500 g cukru

Rabarbar oczyszczamy i kroimy w kawałki. Przekładamy do garnka i gotujemy z dodatkiem szklanki wody. Podgotowany odcedzamy i przecieramy przez sito. Powstały mus wkładamy do garnka. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą i osuszamy. Ścieramy jej skórkę, a miąższ pozbawiony pestek kroimy na drobne cząstki. Dodajemy skórkę i miąższ do rabarbaru, dosypujemy cukier. Mieszamy całość i zaczynamy gotować, często mieszając. Gotujemy do momentu, aż dżem zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.

Zobacz też: Rabarbar - nie tylko ciasta. Przepisy na genialne desery

Więcej o:
Copyright © Agora SA