Zapomnijcie o malinówce czy cytrynówce. Nie uwierzycie, że z tego można zrobić nalewki

Domowe nalewki to dobry i naturalny sposób na wzmocnienie, poprawę zdrowia i ulgę w niektórych dolegliwościach. Dziś mamy dla was trzy ciekawe przepisy. Przygotujcie lawendę, korzeń chrzanu lub natkę pietruszki.

Receptury na leczniczą i wzmacniającą nalewkę z malin czy cytryny są doskonale znane. Może nawet sami trzymacie buteleczkę malinówki czy cytrynówki w barku. To może teraz coś dla odmiany, tak na poprawę zdrowia?  Mamy dla was trzy inne pomysły na domowe trunki. Czy wiedzieliście, że można zrobić nalewki z natki pietruszki, korzenia chrzanu czy lawendy? Sprawdźcie, jak je przygotować.

Nalewka z korzenia chrzanu - przepis i zastosowanie

Nalewka z korzenia chrzanu działa bakterio- i grzybobójczo, jest też doskonałym źródłem witamin. Można nią dezynfekować jamę ustną i dziąsła. Podawana w niewielkich ilościach (2 łyżki stołowe 3 razy dziennie) pomoże przy dolegliwościach bólowych - np. rwie kulszowej czy chorobach stawów. Jej działanie wzmocni także żołądek i da ulgę przy kamicy nerkowej. Nalewką można też przecierać obolałe stawy.

Zobacz wideo

Składniki:

  • 100 g obranego korzenia chrzanu,
  • 1 l białego wytrawnego wina,
  • 100 ml wódki

Jak zrobić nalewkę z korzenia chrzanu?

Korzeń chrzanu ścieramy na tarce o największych oczkach. Wino mieszamy z wódką, następnie zalewamy nim chrzan i przelewamy do sporej, zakręcanej butelki. Odstawiamy na tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Po tygodniu przecedzamy nalewkę przez gęste sitko lub gazę, dokładnie odciskamy chrzan. Przelewamy do mniejszych butelek i szczelnie zamykamy. 

Nalewka z natki pietruszki - przepis

Nalewka z natki pietruszki doskonale wzmocni organizm, polecana jest zwłaszcza osobom starszym - można podawać od 2 do 6 łyżek stołowych (3 razy po 2 łyżki przed posiłkami) dziennie. Wzmocni serce i dobrze wpłynie na układ krążenia, pomoże złagodzić stres i nerwobóle. 

Składniki:

  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 l wina gronowego,
  • 3 łyżki octu winnego,
  • 250-300 g miodu

Jak zrobić nalewkę z natki pietruszki?

Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Umieszczamy w garnku, wlewamy wino i ocet, podgrzewamy przez 5-7 minut. Potem studzimy, gdy płyn będzie jeszcze ciepły, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Studzimy całkowicie i przelewamy do mniejszych butelek z ciemnego szkła. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Nalewka z lawendy - przepis

Nalewkę z lawendy można zarówno pić "na smaka", jak i w celach leczniczych. Pomoże na ból głowy, zmniejszy wzdęcia, obniży napięcie mięśni i zdenerwowanie. Niewielkie ilości mają także dobry wpływ na samopoczucie, mogą być stosowane w celu uspokojenia czy poprawy nastroju. 

Składniki:

  • 8-10 łyżek suszonych kwiatów lawendy,
  • 1 litr czystej wódki,
  • 400 g naturalnego miodu,
  • 2 cytryny,
  • 1 pomarańcza,
  • kilka goździków,
  • 1/2 łyżeczki tartego lub sproszkowanego imbiru

Jak zrobić nalewkę z lawendy?

Cytryny i pomarańcze obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do dużego słoja. Ugniatamy je, aby puściły sok, a następnie wrzucamy suszone kwiaty lawendy, goździki oraz imbir. Wlewamy wódkę, zakręcamy słoik i wstrząsamy nim, by składniki dobrze się wymieszały. Odstawiamy go w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie dodajemy miód, dobrze mieszamy i odstawiamy na kolejny tydzień. Po tygodniu przecedzamy nalewkę przez gazę i wlewamy do mniejszych butelek. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu przez co najmniej miesiąc. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.