Receptury na leczniczą i wzmacniającą nalewkę z malin czy cytryny są doskonale znane. Może nawet sami trzymacie buteleczkę malinówki czy cytrynówki w barku. To może teraz coś dla odmiany, tak na poprawę zdrowia? Mamy dla was trzy inne pomysły na domowe trunki. Czy wiedzieliście, że można zrobić nalewki z natki pietruszki, korzenia chrzanu czy lawendy? Sprawdźcie, jak je przygotować.
Nalewka z korzenia chrzanu działa bakterio- i grzybobójczo, jest też doskonałym źródłem witamin. Można nią dezynfekować jamę ustną i dziąsła. Podawana w niewielkich ilościach (2 łyżki stołowe 3 razy dziennie) pomoże przy dolegliwościach bólowych - np. rwie kulszowej czy chorobach stawów. Jej działanie wzmocni także żołądek i da ulgę przy kamicy nerkowej. Nalewką można też przecierać obolałe stawy.
Składniki:
Korzeń chrzanu ścieramy na tarce o największych oczkach. Wino mieszamy z wódką, następnie zalewamy nim chrzan i przelewamy do sporej, zakręcanej butelki. Odstawiamy na tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Po tygodniu przecedzamy nalewkę przez gęste sitko lub gazę, dokładnie odciskamy chrzan. Przelewamy do mniejszych butelek i szczelnie zamykamy.
Nalewka z natki pietruszki doskonale wzmocni organizm, polecana jest zwłaszcza osobom starszym - można podawać od 2 do 6 łyżek stołowych (3 razy po 2 łyżki przed posiłkami) dziennie. Wzmocni serce i dobrze wpłynie na układ krążenia, pomoże złagodzić stres i nerwobóle.
Składniki:
Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Umieszczamy w garnku, wlewamy wino i ocet, podgrzewamy przez 5-7 minut. Potem studzimy, gdy płyn będzie jeszcze ciepły, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Studzimy całkowicie i przelewamy do mniejszych butelek z ciemnego szkła. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.
Nalewkę z lawendy można zarówno pić "na smaka", jak i w celach leczniczych. Pomoże na ból głowy, zmniejszy wzdęcia, obniży napięcie mięśni i zdenerwowanie. Niewielkie ilości mają także dobry wpływ na samopoczucie, mogą być stosowane w celu uspokojenia czy poprawy nastroju.
Składniki:
Cytryny i pomarańcze obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i wrzucamy do dużego słoja. Ugniatamy je, aby puściły sok, a następnie wrzucamy suszone kwiaty lawendy, goździki oraz imbir. Wlewamy wódkę, zakręcamy słoik i wstrząsamy nim, by składniki dobrze się wymieszały. Odstawiamy go w chłodne, ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po tym czasie dodajemy miód, dobrze mieszamy i odstawiamy na kolejny tydzień. Po tygodniu przecedzamy nalewkę przez gazę i wlewamy do mniejszych butelek. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu przez co najmniej miesiąc.