Szparagi z boczkiem, czyli wyśmienita przystawka do uroczystej kolacji i nie tylko

Szparagi z boczkiem to doskonały wybór, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalną przystawką. Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe i nie zajmuje wiele czasu.

Szparagi zawijane z boczkiem - dlaczego warto jeść szparagi?

Szparagi to warzywo, które już od jakiegoś czasu święci znaczne triumfy w naszym kraju. Czas kiedy pojawiają się na straganach i w sklepach to okres od końca kwietnia aż do początku lipca. Spotkać można wówczas na półkach szparagi zielone i białe. Niech to jednak nikogo nie zwiedzie - jest to dokładnie ten sam gatunek, a różnica w barwie wynika ze sposobu uprawy (pędy zielonych szparagów rozwijają się nad ziemią, podczas gdy białych pozostają nią przysypane). 

Szparagi zielone są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Dostarczają sporej ilości białka, ale też błonnika pokarmowego czy wapnia, magnezu i potasu. Ich spożycie dostarcza organizmowi również kwas foliowy, który jest niezwykle ważny dla kobiet w ciąży. Szparagi zawierają w sobie także polifenole, które są substancjami o właściwościach przeciwutleniających, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na choroby układu krążenia bądź nowotwory. 

Szparagi można spożywać same bez dodatków, ale najczęściej serwowane są jako dodatek do dań. Szparagi zawijane w boczku doskonale sprawdzą się natomiast w roli przystawki poprzedzającej danie główne.

Szparagi w boczku. Jak gotować szparagi?

Wiele osób, które zaczyna przygodę ze szparagami ma wątpliwości co do tego, w jaki sposób je gotować. Otóż zielone szparagi nie wymagają obierania - wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki i dokładnie umyć warzywa. Następnie można je związać sznureczkiem i umieścić pionowo w garnku. Najlepiej sprawdzi się wąski, wysoki garnek, jednak o taki często trudno w kuchni. Dlatego warto zaopatrzyć się w specjalny garnek do szparagów, który oprócz właściwego kształtu posiada także w środku koszyczek, dzięki któremu odcedzanie szparagów trwa sekundę. 

Jak już wspomniano, szparagi ustawiamy pionowo w garnku i zalewamy wodą tak, aby ich główki wystawały ponad jej powierzchnię. Lekko możemy osolić wodę. Samo gotowanie natomiast od momentu zawrzenia nie powinno w przypadku zielonych szparagów trwać dłużej niż 4-5 minut, a w wypadku białych dłużej niż 6 minut. W ten sposób będziemy mieć pewność, że warzywo zachowa swoją charakterystyczną chrupkość. 

Ugotowane szparagi możemy podawać na różne sposoby: z sosem, z innymi warzywami, jako dodatek do risotto itd. Najszybszym sposobem na ciekawe podanie jest przyrządzenie szparagów w boczku.

Zobacz wideo Zobacz przepis na frytki szparagowe

Szparagi zapiekane z boczkiem. Przygotowanie krok po kroku

Szparagi zapiekane z boczkiem nie wymagają wcześniejszego podgotowania. Wystarczy warzywa umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i dokładnie osuszyć. Następnie każdego szparaga należy natrzeć lekko oliwą. Boczek musimy pokroić na długie plastry, którymi owijamy każdy szparag, tak, aby końcówki pozostały widoczne. Tak przygotowane szparagi umieszczamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C na około 20 minut. Pod koniec pieczenia możemy posypać nasze szparagi startym parmezanem i ponownie umieścić w piecu do momentu aż ser się roztopi.

Makaron ze szparagami i boczkiem

Jeśli chcemy nasze szparagi potraktować jako główne danie podczas obiadu lub kolacji, wówczas wystarczy dodać do nich makaron i mamy gotowe sycące, pełne witamin danie. Dodatek boczku sprawia, że jest w nim też sporo tłuszczu, jednak nie jest to ilość, która mogłaby mocno zaważyć na naszej wadze. 

Makaron ze szparagami i boczkiem należy przygotowywać, rozpoczynając od ugotowania makaronu. Dobrze sprawdzi się w tej roli makaron penne, ale też świderki czy pappardelle.

W tym czasie umyj szparagi, pozbądź się zdrewniałej końcówki i osusz warzywo. Potnij je na mniejsze kawałki. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na suchą patelnię. Gdy zacznie wytapiać się z niego tłuszcz, dołóż szparagi. Podsmażaj wszystko razem około kwadransa. W międzyczasie dodaj przyprawy: pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Dolej 100 ml śmietany kremówki i dwie garście startego parmezanu. Gdy makaron będzie ugotowany, odcedź go i dodaj na patelnię. Podawaj od razu na talerze. 

Zobacz też: Obiad na upalne dni bez gotowania. Nie tylko chłodnik! [PRZEPISY]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.