Naleśniki Magdy Gessler - na śniadanie, obiad i kolację. Jak je zrobić?

Znanej restauratorki Magdy Gessler nikomu nie trzeba przedstawiać. Tak jak nie trzeba rekomendować jej przepisów. W sieci krąży przepis na naleśniki Magdy Gessler. Sprawdziliśmy! Są obłędne! Ale jeśli szukacie przepisu na naleśniki bez jajek, także mamy coś dla was.

Naleśniki Magdy Gessler

Ciasto na naleśniki. Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1,5 szklanki wody gazowanej,
  • szczypta soli,
  • masło klarowane.
Zobacz wideo A może naleśniki budyniowe? Mamy wersję z twarogiem i miodem

Naleśniki przepis. Przygotowanie:

Naleśniki Magdy Gessler, tak jak każde inne danie z wykorzystaniem jaj, rozpoczynamy od umycia skorupek. W ten sposób mamy pewność, że na jajkach nie ma salmonelli. Dopiero tak przygotowane jajka rozbijamy do naczynia. Dodajemy sól i ubijamy - najlepiej mikserem - na gładką, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, po chwili wlewamy mleko oraz wodę gazowaną. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy więcej wody. Ciasto powinno spływać z łyżki, ale powinno pozostawić na niej lepki osad z ciasta. Gdy ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki pszennej.

Naleśniki Magdy Gessler smażymy na płaskiej patelni. Rozgrzewamy na patelni masło klarowane. Smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Tu znajdziecie świetny przepis na sezonowy dżem z czereśni:

Naleśniki bez jajek 

Naleśniki bez jajek. Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka, może być roślinne, lub wody.
  • sól i cukier - opcjonalnie,
  • 2 łyżki oleju roślinnego.

Naleśniki bez jajek. Przygotowanie:

Połącz w misce mąkę z mlekiem lub wodą. Możesz dać pół szklanki mleka, pół szklanki wody - najlepiej gazowanej. Wymieszaj porządnie mikserem na wysokich obrotach. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę soli i cukru. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż cieniutkie naleśniki bez jajek!

Więcej o: