Naleśniki Magdy Gessler, tak jak każde inne danie z wykorzystaniem jaj, rozpoczynamy od umycia skorupek. W ten sposób mamy pewność, że na jajkach nie ma salmonelli. Dopiero tak przygotowane jajka rozbijamy do naczynia. Dodajemy sól i ubijamy - najlepiej mikserem - na gładką, puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę, po chwili wlewamy mleko oraz wodę gazowaną. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy więcej wody. Ciasto powinno spływać z łyżki, ale powinno pozostawić na niej lepki osad z ciasta. Gdy ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki pszennej.
Naleśniki Magdy Gessler smażymy na płaskiej patelni. Rozgrzewamy na patelni masło klarowane. Smażymy z obu stron na rumiany, złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Tu znajdziecie świetny przepis na sezonowy dżem z czereśni:
Połącz w misce mąkę z mlekiem lub wodą. Możesz dać pół szklanki mleka, pół szklanki wody - najlepiej gazowanej. Wymieszaj porządnie mikserem na wysokich obrotach. Opcjonalnie możesz dodać szczyptę soli i cukru. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż cieniutkie naleśniki bez jajek!