• Link został skopiowany

Idealny przepis na jagodzianki? Thermomix z tymi bułeczkami poradzi sobie doskonale

Jagodzianki to smak lata. Zajadamy je w wakacje, brudzimy ręce, brudzimy buzię i czujemy się jak dzieci. Polecamy nasz przepis na jagodzianki, które szybko przygotowujesz w domu. Przepis na jagodzianki z Thermomiksa jest bardzo prosty.
Jagodzinaki przepis
fot. shutterstock.com

Przepis na jagodzianki

Jagodzianki Thermomix. Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • pół kostki roztopionego masła,
  • 1/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 300-400 g jagód,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • odrobina bułki tartej.

Drożdżówki z jagodami. Przygotowanie:

Jagodzianki Thermomiksa wychodzą obłędnie pyszne. Wręcz porównywalne do tych z najlepszych cukierni. Jak je przygotować? Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i podgrzewamy przez trzy minuty w temperaturze 37 stopni. Ustawiamy obroty 2. Tak zostawiamy na około 15 minut.

Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. W tym celu ustawiamy urządzenie na czas czterech minut w funkcji Interval. Ciasto wyjmujemy, przekładamy do oprószonej mąką miski i zostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu.

W tym czasie mieszamy jagody z cukrem i mniej więcej jedną łyżką bułki tartej. Możemy też użyć zamiast bułki tartej mąki ziemniaczanej. Dzielimy następnie ciasto na około 15-20 porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek i napełniamy jagodami. Zalepiamy ciasto i formujemy bułeczki drożdżowe z jagodami.

Zobacz wideo A może bułeczki cynamonowe? Sprawdźcie nasz przepis

Tak przygotowane jagodzianki z Thermomiksa pieczemy na papierze do pieczenia. Ale zanim wstawimy je do pieca, pozostawmy na blaszce na około 30 minut. Pamiętajmy, aby zostawić przerwy między bułeczkami. Ciasto będzie rosnąć. Pieczemy jagodzianki z Thermomiksa przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Gdy wystygną zupełnie, możemy posypać je cukrem pudrem lub ewentualnie, jeśli lubimy, oblać lukrem. Wtedy jednak będą już bardzo słodkie.

Więcej o: