Jagodzianki Thermomiksa wychodzą obłędnie pyszne. Wręcz porównywalne do tych z najlepszych cukierni. Jak je przygotować? Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, dodajemy drożdże oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i podgrzewamy przez trzy minuty w temperaturze 37 stopni. Ustawiamy obroty 2. Tak zostawiamy na około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. W tym celu ustawiamy urządzenie na czas czterech minut w funkcji Interval. Ciasto wyjmujemy, przekładamy do oprószonej mąką miski i zostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu.
W tym czasie mieszamy jagody z cukrem i mniej więcej jedną łyżką bułki tartej. Możemy też użyć zamiast bułki tartej mąki ziemniaczanej. Dzielimy następnie ciasto na około 15-20 porcji. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek i napełniamy jagodami. Zalepiamy ciasto i formujemy bułeczki drożdżowe z jagodami.
Tak przygotowane jagodzianki z Thermomiksa pieczemy na papierze do pieczenia. Ale zanim wstawimy je do pieca, pozostawmy na blaszce na około 30 minut. Pamiętajmy, aby zostawić przerwy między bułeczkami. Ciasto będzie rosnąć. Pieczemy jagodzianki z Thermomiksa przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Gdy wystygną zupełnie, możemy posypać je cukrem pudrem lub ewentualnie, jeśli lubimy, oblać lukrem. Wtedy jednak będą już bardzo słodkie.