Marynata do boczku na grilla potrzebna od zaraz? Proszę bardzo! [PRZEPISY]

Sezon grillowy w pełni! Zapach dań na grilla unosi się w powietrzu. Podpowiadamy jak zrobić obłędne marynaty - marynatę do boczku na grilla i marynatę do karkówki z grilla.

Marynata do boczku na grilla

Marynata do boczku na grilla. Składniki:

  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka mielonej kolendry,
  • 1 łyżka granulowanej cebuli,
  • 1 łyżka czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżka sproszkowanej musztardy,
  • pół łyżeczki chili.

Marynata do boczku na grilla. Przygotowanie:

Przygotowanie marynaty do boczku na grilla jest banalnie proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Cukier, w razie potrzeby, rozbić na drobny pył. Jeśli lubimy pikantne dania, możemy dać więcej chili, jeśli unikamy ostrych dań na grilla, możemy pominąć je w ogóle. Marynatę do boczku na grilla warto zrobić w większej ilości i przechować w szczelnym pojemniku. Wytrzyma tak wiele miesięcy. Warto wiedzieć, że ta marynata do boczku na grilla dobrze wzbogaci też inne dania z grilla - na przykład dania z kurczaka, jagnięciny czy do burgerów.

Karkówka z grilla marynata

Karkówka z grilla marynata. Składniki:

  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu - na przykład cayenne,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżka soli morskiej,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżka chili mielonego,
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli.
Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

Karkówka z grilla - marynata. Przygotowanie:

Ten miks przypraw bardzo przypomina w smaku meksykańskie potrawy. Dania z grilla będą więc miały posmak meksykańskich wakacji. Aby przygotować marynatę do karkówki z grilla, należy wsypać do miski wszystkie składniki i staranie je wymieszać. Jeśli trafimy na większe grudki cukru, należy je rozbić. Tak przygotowaną marynatę do karkówki z grilla można wykorzystać od razu, a można przesypać ją do szczelnego pojemnika lub torebki strunowej i przechowywać nawet kilka miesięcy. Pasuje ona nie tylko do karkówki - inne dania z grilla także będą smakować z nią świetnie. Spróbujcie na przykład żeberek, kurczaka, a nawet ryby.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.