Przygotowanie marynaty do boczku na grilla jest banalnie proste. Wystarczy połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Cukier, w razie potrzeby, rozbić na drobny pył. Jeśli lubimy pikantne dania, możemy dać więcej chili, jeśli unikamy ostrych dań na grilla, możemy pominąć je w ogóle. Marynatę do boczku na grilla warto zrobić w większej ilości i przechować w szczelnym pojemniku. Wytrzyma tak wiele miesięcy. Warto wiedzieć, że ta marynata do boczku na grilla dobrze wzbogaci też inne dania z grilla - na przykład dania z kurczaka, jagnięciny czy do burgerów.
Ten miks przypraw bardzo przypomina w smaku meksykańskie potrawy. Dania z grilla będą więc miały posmak meksykańskich wakacji. Aby przygotować marynatę do karkówki z grilla, należy wsypać do miski wszystkie składniki i staranie je wymieszać. Jeśli trafimy na większe grudki cukru, należy je rozbić. Tak przygotowaną marynatę do karkówki z grilla można wykorzystać od razu, a można przesypać ją do szczelnego pojemnika lub torebki strunowej i przechowywać nawet kilka miesięcy. Pasuje ona nie tylko do karkówki - inne dania z grilla także będą smakować z nią świetnie. Spróbujcie na przykład żeberek, kurczaka, a nawet ryby.