Szparagi choć powszechnie znane, rzadko goszczą na naszych stołach. Na szczęście ten niekorzystny trend zmienia się, a to za sprawą coraz większej świadomości co do właściwości prozdrowotnych tych warzyw, ale także ze względu na większą ciekawość w kwestiach kulinarnych. Częściej eksperymentujemy, próbujemy nowych smaków i staramy się by nasza dieta była bardziej urozmaicona i bogata w warzywa. To sprzyja częstszemu sięganiu np. po szparagi. W sklepach znajdziemy szparagi zielone i białe. Obie te wersje należą do tego samego gatunku, różnią się jednak sposobem uprawy. Zielone wyrastają ponad ziemię i w ten sposób dojrzewają, z kolei białe pozostają pod jej warstwą aż do czasu zbioru.
Jeśli nigdy wcześniej nie przyrządzałeś szparagów i boisz się czy sobie poradzisz, wtedy najlepszym sposobem jest wykonanie szparagów zielonych zapiekanych w piekarniku. Tu nie ma opcji, aby coś poszło nie tak.
Zapiekane szparagi będą doskonałym dodatkiem do obiadu, w którym główną rolę odegra sztuka mięsa lub też makaron. W takim wypadku nie potrzeba dodawać do nich żadnych dodatków, a jedynie umyć, oderwać końcówki, osuszyć i wyłożyć na blaszkę i lekko skropić oliwą z oliwek. Takie szparagi pieczemy krótko, góra 15 minut, tak aby nie straciły one swojej chrupkości. Najlepiej przygotowanie ich pozostawić sobie na koniec, gdyż dobrze gdyby zostały one podane bezpośrednio po wyjęciu z pieca.
Sezon letni to dobry moment by wypróbować przepis na szparagi zapiekane z boczkiem i serem. Do ich przygotowania potrzebne będą:
Przygotowanie:
Szparagi zapiekane z serem możemy potraktować jako osobne danie-przystawkę, a równie dobrze możemy zaserwować je jako dodatek do dania głównego. Aby przygotować szparagi zapiekane z serem, musimy przede wszystkim kupić świeże, dobrej jakości szparagi. Po przyniesieniu do domu dokładnie je myjemy i pozbawiamy zdrewniałej końcówki.
Ser (parmezan lub inny ser, który dobrze roztapia się pod wpływem temperatury) ścieramy na tarce i część wysypujemy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nim układamy osuszone po myciu szparagi. Oprószamy je solą i pieprzem i możemy delikatnie spryskać oliwą z oliwek. Na nie wysypujemy kolejną warstwę sera i ponownie układamy szparagi, oprószamy przyprawami i spryskujemy oliwą. Na wierzchu posypujemy ostatnią część sera i wkładamy naczynie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez około 10-15 minut, aż do rozpuszczenia sera.
Zobacz też: Szparagi w cieście francuskim. Smaczna i elegancka przystawka na twoim stole [POMYSŁY]