Szparagi zapiekane. Kilka sposobów, by zaskoczyć swoich gości daniem ze szparagami

Szparagi zapiekane to zdecydowanie najszybsza i najłatwiejsza metoda przygotowania szparagów. Jak urozmaicić danie z tym warzywem?

Szparagi zielone zapiekane. Potężna dawka witamin na talerzu

Szparagi choć powszechnie znane, rzadko goszczą na naszych stołach. Na szczęście ten niekorzystny trend zmienia się, a to za sprawą coraz większej świadomości co do właściwości prozdrowotnych tych warzyw, ale także ze względu na większą ciekawość w kwestiach kulinarnych. Częściej eksperymentujemy, próbujemy nowych smaków i staramy się by nasza dieta była bardziej urozmaicona i bogata w warzywa. To sprzyja częstszemu sięganiu np. po szparagi. W sklepach znajdziemy szparagi zielone i białe. Obie te wersje należą do tego samego gatunku, różnią się jednak sposobem uprawy. Zielone wyrastają ponad ziemię i w ten sposób dojrzewają, z kolei białe pozostają pod jej warstwą aż do czasu zbioru. 

Jeśli nigdy wcześniej nie przyrządzałeś szparagów i boisz się czy sobie poradzisz, wtedy najlepszym sposobem jest wykonanie szparagów zielonych zapiekanych w piekarniku. Tu nie ma opcji, aby coś poszło nie tak. 

Zapiekane szparagi. Jak się zabrać do przygotowania?

Zapiekane szparagi będą doskonałym dodatkiem do obiadu, w którym główną rolę odegra sztuka mięsa lub też makaron. W takim wypadku nie potrzeba dodawać do nich żadnych dodatków, a jedynie umyć, oderwać końcówki, osuszyć i wyłożyć na blaszkę i lekko skropić oliwą z oliwek. Takie szparagi pieczemy krótko, góra 15 minut, tak aby nie straciły one swojej chrupkości. Najlepiej przygotowanie ich pozostawić sobie na koniec, gdyż dobrze gdyby zostały one podane bezpośrednio po wyjęciu z pieca. 

Zobacz wideo Paczuszki z ciasta francuskiego ze szparagami z miodem tymiankowym

Szparagi zapiekane z boczkiem i serem: krok po kroku

Sezon letni to dobry moment by wypróbować przepis na szparagi zapiekane z boczkiem i serem. Do ich przygotowania potrzebne będą:

  • wiązka zielonych szparagów
  • boczek - długie plastry w takiej ilości ile mamy szparagów
  • 50 g masła
  • parmezan

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki.
  2. Związujemy sznureczkiem i gotujemy w garnku z lekko osoloną wodą "na stojąco" przez około 5 minut od zakipienia.
  3. Po odcedzeniu układamy szparagi w naczyniu, uprzednio owijając każdy z nich plastrem boczku.
  4. Całość spryskujemy delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy startym serem.
  5. Pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180°C.

Szparagi zapiekane z serem: przepis

Szparagi zapiekane z serem możemy potraktować jako osobne danie-przystawkę, a równie dobrze możemy zaserwować je jako dodatek do dania głównego. Aby przygotować szparagi zapiekane z serem, musimy przede wszystkim kupić świeże, dobrej jakości szparagi. Po przyniesieniu do domu dokładnie je myjemy i pozbawiamy zdrewniałej końcówki. 

Ser (parmezan lub inny ser, który dobrze roztapia się pod wpływem temperatury) ścieramy na tarce i część wysypujemy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nim układamy osuszone po myciu szparagi. Oprószamy je solą i pieprzem i możemy delikatnie spryskać oliwą z oliwek. Na nie wysypujemy kolejną warstwę sera i ponownie układamy szparagi, oprószamy przyprawami i spryskujemy oliwą. Na wierzchu posypujemy ostatnią część sera i wkładamy naczynie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez około 10-15 minut, aż do rozpuszczenia sera.

Zobacz też: Szparagi w cieście francuskim. Smaczna i elegancka przystawka na twoim stole [POMYSŁY]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.