Ciasto z jabłkami i budyniem, to niemal najprostszy deser. Ciasto francuskie można co prawda wykonać samodzielnie, ale sklepowe odpowiedniki pomagają oszczędzić czas i są naprawdę smaczne. Jabłka, zwłaszcza odmiany sezonowe, są soczyste i idealne do domowych wypieków. Budyń może być rodzajem kremu, który idealnie współgra z rozmaitymi owocami. Prezentujemy przepis na szybki deser z ciastem francuskim na słodko. To propozycja słodkiej przekąski dla całej rodziny, którą przyrządzisz w kilka chwil.
Ciasto francuskie z jabłkami można wykonać na kilka sposobów. Jednym z nich, jest sporządzenie nadzienia z jabłek i budyniu. Taki farsz, można przykryć paskami ciasta, lub zrobić klasyczny placek w okrągłej foremce. Do ciasta z jabłkami potrzebujemy:
Jabłka należy dokładnie umyć i obrać. Nie jest to konieczne, ale jeśli posiadają drobne uszkodzenia, będzie to bezpieczniejsza wersja. Budyń ugotować w niewielkim garnku. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce, uprzednio kładąc je na papierze do pieczenia. Po ugotowaniu budyniu należy wymieszać go z jabłkami pokrojonymi w niewielkie listki. Dodać cynamon i cukier waniliowy. Następnie powstałą masę przełożyć na ciasto francuskie i odpowiednio zamknąć. Możesz złożyć je na pół, albo ozdobić kratką. Następnie wstawić do piekarnika na 15-20 minut, przy temperaturze 175 stopni.
Ten prosty przepis można nieco zmodyfikować. Zamiast jednego dużego ciasta, możesz wykonać małe trójkątne sakiewki. Będą nieco inną wersją popularnych drożdżówek i z pewnością obronią się smakiem. Ciekawym rozwiązaniem jest też improwizowana wersja ciasta galette. Należy wykroić z ciasta francuskiego kwadrat lub okrąg, farsz położyć na środku, pozostawiając kilkucentymetrową linię brzegu. Następnie zagiąć ranty tak, aby farsz nie wypłynął. W ten sposób, nie zakryty farsz pięknie się skarmelizuje i będzie przyjemnie chrupał. Ciasto francuskie smakuje dobrze również z innymi owocami n p. ze śliwkami.
Aby ciasto francuskie było udane, zawsze przed wstawieniem go do piekarnika, postaraj się podziurawić je lekko widelcem. W ten sposób powietrze będzie miało gdzie uciec, a ciasto nie będzie mokre, ale chrupiące i pyszne. To samo rób w przypadku ciasta kruchego. To niezbędny warunek, aby ciasto się nie przypaliło i nie było twarde. Wystarczy kilka nakłuć i gotowe! Po upieczeniu można cieszyć się smakiem.