Ciasto francuskie na słodko to hit na deser. Koniecznie spróbuj wersji z jabłkami i budyniem

Ten rodzaj ciasta możemy przyrządzić na dwa sposoby. Smaczne jest zarówno ciasto francuskie na słodko, jak i na słono. Latem bywa, że nie mamy pomysłu na szybki deser. Jeśli szukasz łatwego dania do kawy, to ciasto z jabłakimi i budyniem, z pewnością przypadnie ci do gustu.

Ciasto z jabłkami i budyniem, to niemal najprostszy deser. Ciasto francuskie można co prawda wykonać samodzielnie, ale sklepowe odpowiedniki pomagają oszczędzić czas i są naprawdę smaczne. Jabłka, zwłaszcza odmiany sezonowe, są soczyste i idealne do domowych wypieków. Budyń może być rodzajem kremu, który idealnie współgra z rozmaitymi owocami. Prezentujemy przepis na szybki deser z ciastem francuskim na słodko. To propozycja słodkiej przekąski dla całej rodziny, którą przyrządzisz w kilka chwil. 

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Ciasto francuskie na słodko, to pomysł na szybki deser. Jak go wykonać?

Ciasto francuskie z jabłkami można wykonać na kilka sposobów. Jednym z nich, jest sporządzenie nadzienia z jabłek i budyniu. Taki farsz, można przykryć paskami ciasta, lub zrobić klasyczny placek w okrągłej foremce. Do ciasta z jabłkami potrzebujemy:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 3 jabłka
  • cynamon
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Jabłka należy dokładnie umyć i obrać. Nie jest to konieczne, ale jeśli posiadają drobne uszkodzenia, będzie to bezpieczniejsza wersja. Budyń ugotować w niewielkim garnku. Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce, uprzednio kładąc je na papierze do pieczenia. Po ugotowaniu budyniu należy wymieszać go z jabłkami pokrojonymi w niewielkie listki. Dodać cynamon i cukier waniliowy. Następnie powstałą masę przełożyć na ciasto francuskie i odpowiednio zamknąć. Możesz złożyć je na pół, albo ozdobić kratką. Następnie wstawić do piekarnika na 15-20 minut, przy temperaturze 175 stopni.

Ciasto z jabłkami i budyniem to smaczna przekąska na lato. Jak można je zmodyfikować?

Ten prosty przepis można nieco zmodyfikować. Zamiast jednego dużego ciasta, możesz wykonać małe trójkątne sakiewki. Będą nieco inną wersją popularnych drożdżówek i z pewnością obronią się smakiem. Ciekawym rozwiązaniem jest też improwizowana wersja ciasta galette. Należy wykroić z ciasta francuskiego kwadrat lub okrąg, farsz położyć na środku, pozostawiając kilkucentymetrową linię brzegu. Następnie zagiąć ranty tak, aby farsz nie wypłynął. W ten sposób, nie zakryty farsz pięknie się skarmelizuje i będzie przyjemnie chrupał. Ciasto francuskie smakuje dobrze również z innymi owocami n p. ze śliwkami.

Ciasto francuskie, to pomysł na szybki deser. Koniecznie o tym pamiętaj, kiedy go przyrządzasz!

Aby ciasto francuskie było udane, zawsze przed wstawieniem go do piekarnika, postaraj się podziurawić je lekko widelcem. W ten sposób powietrze będzie miało gdzie uciec, a ciasto nie będzie mokre, ale chrupiące i pyszne. To samo rób w przypadku ciasta kruchego. To niezbędny warunek, aby ciasto się nie przypaliło i nie było twarde. Wystarczy kilka nakłuć i gotowe! Po upieczeniu można cieszyć się smakiem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.