Drink z arbuzem - idealny na upały. Przepis na drinki bezalkoholowe i "z prądem"

Drinki z arbuzem są idealne na lato. To napoje orzeźwiające i bardzo smaczne. Sprawdzą się podczas upałów, a także imprez ze znajomymi w letnie wieczory. Drinki bezalkoholowe wykonasz równie łatwo, osiągając pełnię smaku. Takie napoje umilą popołudnie i nie spowodują kaca.

Drinki z arbuzem to idealne napoje na lato. Są soczyste, orzeźwiające i smakują fantastycznie podczas wakacyjnej imprezy, lub odpoczynku na leżaku, pod parasolem. Mają ciekawy kolor, prezentują się równie oryginalnie, a w dodatku zawierają dużo wody, więc świetnie nawadniają. Oto przepisy na drinki alkoholowe, oraz bezalkoholowe. Każdy z nich zawiera 100 procent smaku i jest łatwy w wykonaniu!

Zobacz wideo Recykling w wersji 2.0

Drinki z arbuzem są smaczne i proste w przygotowaniu. Oto pierwszy z nich

Ten drink, to przepis z alkoholem. Jest lekki i idealny na wakacyjne bankiety. Arbuz zawiera dużo wody, więc taki napój będzie bardzo orzeźwiający. Aby go przygotować potrzebujemy:

  • 700 g arbuza (miąższu)
  • 240 ml białego wina musującego,
  • syrop rabarbarowy, lub syrop cukrowy 
  • sok z cytryny
  • liście mięty

Z arbuza usuwamy pestki i kroimy go na niewielkie kawałki, a następnie miksujemy. Dodajemy wino musujące i syrop rabarbarowy, lub cukrowy, aby nadać więcej smaku. Skrapiamy intensywnie sokiem z połowy cytryny. Podajemy mocno schłodzony z kostkami lodu i listkami mięty. Smacznego!

Drinki bezalkoholowe są równie pyszne! Oto przepis, który pokochasz

Wakacyjne drinki mogą obyć się bez alkoholu. Wystarczy dodać odpowiednie składniki, które nadadzą oryginalnego smaku. Ciekawym pomysłem będzie drink arbuzowy z dodatkiem mleka kokosowego. Na myśl przywołuje egzotyczne wakacje, a w dodatku jest zdrowy i łatwy w wykonaniu. Potrzebujemy:

  • 200 ml mleka kokosowego
  • ćwiarka arbuza (miąższu)
  • 1 łyżka syropu z agawy (ewentualnie miodu)
  • sok z limonki
  • liście mięty

Składniki miksujemy ze sobą, wcześniej przygotowujemy arbuza tak samo, jak w przypadku drinka alkoholowego. Przelewamy do wysokiego naczynia i chłodzimy przez ok. godzinę w lodówce. Podajemy z kostkami kruszonego lodu, plasterkiem limonki, miętą i gotowe!

Drinki alkoholowe i bezalkoholowe. Jak podkręcić smak i uzyskać idealny drink z arbuzem?

Do arbuza pasuje wiele różnych smaków. Możesz pozwolić sobie na prawdziwe szaleństwo, miksując dowolne owoce i inne dodatki. Jeśli chodzi o drinki z alkoholem, to najlepsze będzie połączenie arbuza z wódką, winem musującym, lub ginem. W przypadku bezalkoholowych, smak wzmocni mięta, limonka i odrobina trawy cytrynowej. Możesz stworzyć fantastyczny napój na wakacje, dodając do arbuza granata, lub truskawki. Jeśli szukasz delikatnych smaków, połącz owoce z mlekiem kokosowym, lub jogurtem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.