Patisony: przepisy. Genialny patent na placki, które posmakują wszystkim. Gwarantujemy!

Przepisy na patisony to kolejna okazja do eksperymentów ze smakami lata. Szukasz pomysłu na rodzinny obiad, który posmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym? Sprawdź prosty przepis na placki, który zajmuje tylko chwilę.

Co zrobić z patisona i co kryje się z tą niezwykłą nazwą? 

Patison jest wyjątkowym rodzajem dyni, która w przeciwieństwie do tej tradycyjnej jest raczej małych rozmiarów i ma paski kształt. Jasny kolor oraz brzegi w tak zwaną falbankę przypominają trochę ruskie pierogi. Smak patisona niewiele różni się od zwykłej dyni, czy kabaczka. To samo dotyczy konsystencji, patison jest równie soczysty i delikatny, to typowy smak lata. Co zrobić z patisona? Idealnym pomysłem będą po prostu placki. Placki z patisona smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno, co czyni z nich idealny pomysł na obiad w podróży lub podczas rodzinnego pikniku. Szczegóły prezentujemy poniżej. 

Patisony - przepis na ekspresowe placki 

Zabiegani rodzice nie mają czasu na długie godziny w kuchni, każda chwila latem to okazja do wizyty na placu zabaw lub przejażdżki na rowerach. Zamiast tracić długie godziny na przygotowanie skomplikowanych dań, lepiej poświęcić kilka chwil na patisony i sprawdzić prosty przepis na placki. Pyszny efekt gwarantowany, szczegóły poniżej. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis na gratini z dynią

Placki z patisona - lista składników. Co oprócz małej dyni? 

Zanim przystąpisz do pracy, sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki. Placki z patisona nie wymagają dużych zakupów, ale zawsze warto sprawdzić, czy czegoś nie zabraknie. Wszystkie informacje dostępne są poniżej. 

  • dynia patison - 35 dag
  • jajka - 2 sztuki 
  • mąka pszenna - pół szklanki
  • sól - pół małej łyżeczki 
  • olej do smażenia 

Patisony - przepis. Placki krok po kroku 

  1. Dynię należy zetrzeć na tarce, następnie posolić i wymieszać z jajkami. 
  2. Następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy. 
  3. Na rozgrzanej patelni z olejem należy podsmażyć kotleciki wielkości jednej łyżki z każdej strony na złoty kolor. 

Co podać w formie dodatku do placków z patisona? 

Placki to dopiero pierwszy etap, tak naprawdę to konkretne dodatki sprawiają, że placki z małej dyni tworzą pyszny posiłek. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na sprawdzone dodatki: 

  • tradycyjna śmietana,
  • niektórzy lubią też placki z cukrem, 
  • idealna będzie też pasta oliwkowa,
  • tradycjonalistom spodoba się też pomysł z keczupem,
  • plackami z patisona można też zastąpić chleb i na tej zdrowie bazie przygotować pyszną kanapkę z mniejszą ilością węglowodanów. 

Patisony: przepisy. Lista pysznych dań

Co jeszcze można zrobić z patisonów?

  • Patison smażony
  • Patison marynowany
  • Kotlety z patisona
  • Sałatka z dodatkiem patisona
  • Patison jako dodatek do sosu
  • Patison faszerowany
  • Leczo z patisona
  • Zupa z patisonów
  • Patisony w panierce

Zobacz też: Lubicie kopytka? Pewnie próbowaliście już klasycznych i ze szpinakiem. A co powiecie na te z dyni? [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.