Patison jest wyjątkowym rodzajem dyni, która w przeciwieństwie do tej tradycyjnej jest raczej małych rozmiarów i ma paski kształt. Jasny kolor oraz brzegi w tak zwaną falbankę przypominają trochę ruskie pierogi. Smak patisona niewiele różni się od zwykłej dyni, czy kabaczka. To samo dotyczy konsystencji, patison jest równie soczysty i delikatny, to typowy smak lata. Co zrobić z patisona? Idealnym pomysłem będą po prostu placki. Placki z patisona smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno, co czyni z nich idealny pomysł na obiad w podróży lub podczas rodzinnego pikniku. Szczegóły prezentujemy poniżej.
Zabiegani rodzice nie mają czasu na długie godziny w kuchni, każda chwila latem to okazja do wizyty na placu zabaw lub przejażdżki na rowerach. Zamiast tracić długie godziny na przygotowanie skomplikowanych dań, lepiej poświęcić kilka chwil na patisony i sprawdzić prosty przepis na placki. Pyszny efekt gwarantowany, szczegóły poniżej.
Zanim przystąpisz do pracy, sprawdź, czy masz wszystkie potrzebne składniki. Placki z patisona nie wymagają dużych zakupów, ale zawsze warto sprawdzić, czy czegoś nie zabraknie. Wszystkie informacje dostępne są poniżej.
Placki to dopiero pierwszy etap, tak naprawdę to konkretne dodatki sprawiają, że placki z małej dyni tworzą pyszny posiłek. Poniżej prezentujemy kilka pomysłów na sprawdzone dodatki:
Co jeszcze można zrobić z patisonów?
Zobacz też: Lubicie kopytka? Pewnie próbowaliście już klasycznych i ze szpinakiem. A co powiecie na te z dyni? [PRZEPIS]