Kalafior podziel na mniejsze różyczki, każdą z nich dobrze umyj, a następnie wrzuć do gotującej się wody. Gotuj przez 10 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź łyżką cedzakową i odstaw do przestudzenia.
Kiedy różyczki kalafiora będą zupełnie zimne, rozbij w misce jajka z dodatkiem soli i pieprzu. W drugim naczyniu rozmieszaj bułkę tartą z dodatkiem sproszkowanej papryki i kurkumy. Może dodać też curry i oregano. Każdą różyczkę obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej i przyprawach. Smaż na rozgrzanej patelni na oliwie.
Warto chwilę zatrzymać się nad samą kwestią gotowania kalafiora. Wiele osób rozgotowuje kalafiora, innym wychodzi on zbyt twardy. Pamiętajmy, aby zawsze kalafiora wkładać do gotującej się wody. Możemy wspomóc się łyżką cedzakową. Zawsze gotujemy kalafiora bez przykrycia. Kalafior powinien być zanurzony w 3/4. A jak długo gotować kalafior? Średniej wielkości kalafior będzie potrzebował około 15 minut. Natomiast im większe warzywo, tym dłużej go gotujemy.
W przepisie na kalafiora w panierce gotujemy różyczki przez 10 minut, ponieważ ponownie będziemy go smażyć, już w panierce.