Kalafior w panierce - najlepszy na letni obiad. Podpowiadamy, jak zrobić kalafior w cieście

Kalafior w panierce, kalafior w cieście, kalafior w bułce tartej - jakkolwiek nazywalibyśmy to danie, stanowi ono niezwykle smaczną przekąskę. Ba, może nawet być daniem głównym latem, kiedy nie mamy chęci na jedzenie ciepłych posiłków. Kalafior usmażony w panierce z dodatkiem przypraw to także ciekawy sposób na przemycenie dzieciom warzyw. Jak zrobić kalafior w cieście?

Kalafior w panierce

Kalafior w cieście. Składniki:

  • kalafior,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: na przykład łyżeczka słodkiej lub wędzonej papryki i łyżeczka kurkumy,
  • sól i pieprz

Kalafior w panierce. Przygotowanie:

Kalafior podziel na mniejsze różyczki, każdą z nich dobrze umyj, a następnie wrzuć do gotującej się wody. Gotuj przez 10 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź łyżką cedzakową i odstaw do przestudzenia.

Kiedy różyczki kalafiora będą zupełnie zimne, rozbij w misce jajka z dodatkiem soli i pieprzu. W drugim naczyniu rozmieszaj bułkę tartą z dodatkiem sproszkowanej papryki i kurkumy. Może dodać też curry i oregano. Każdą różyczkę obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej i  przyprawach. Smaż na rozgrzanej patelni na oliwie.

Zobacz wideo

Jak długo gotować kalafior? 

Warto chwilę zatrzymać się nad samą kwestią gotowania kalafiora. Wiele osób rozgotowuje kalafiora, innym wychodzi on zbyt twardy. Pamiętajmy, aby zawsze kalafiora wkładać do gotującej się wody. Możemy wspomóc się łyżką cedzakową. Zawsze gotujemy kalafiora bez przykrycia. Kalafior powinien być zanurzony w 3/4. A jak długo gotować kalafior? Średniej wielkości kalafior będzie potrzebował około 15 minut. Natomiast im większe warzywo, tym dłużej go gotujemy.

W przepisie na kalafiora w panierce gotujemy różyczki przez 10 minut, ponieważ ponownie będziemy go smażyć, już w panierce.

Więcej o: