Cevapcici to danie, które pochodzi z Bałkanów. Można je przyrządzić na kilka różnych sposobów, które zależą od tradycji danego regionu. Szaszłyki smakują nieco inaczej w Albanii, Bośni, czy Rumunii. Mięso polecane do szaszłyków to jagnięcina, baranina lub mięso wołowe. Najlepsze rozwiązanie to mieszanka z kilku gatunków mięs. Kluczową rolę grają też przyprawy. Szczegóły poniżej.
Przekonanie o tym, że to tylko szaszłyki jest błędne. Wbrew pozorom Cevapcici przygotowuje się z dość długiej listy składników i na cały proceder trzeba zarezerwować sobie trochę wolnego czasu. Dokładny przepis na cevapcici znajdziesz poniżej.
Jakie przyprawy i inne składniki będą potrzebne do przygotowania cevapcici?
Na zakupach warto zwrócić szczególną uwagę na przyprawy, bo to właśnie one grają główną rolę w tym daniu. Bez odpowiednich przypraw nie ma co liczyć na wyrazisty smak cevapcici.
Cevapcici tradycyjnie przygotowywane jest na grillu, ale można je zrobić także w piekarniku. Oto przepis krok po kroku, jak zrobić pyszne cevapcici z piekarnika:
Diabeł tkwi w szczegółach, ta sama zasada dotyczy szaszłyków. Z czym podawać cevapcici? Idealny będzie sos na bazie jogurtu greckiego i sałatka z fetą. Czyli typowe bałkańskie smaki.
Zobacz też: Co na grilla? Przekąski, które warto przygotować na garden party