Cevapcici - postaw na bałkańskie smaki i sprawdź nasz banalny przepis na cevapcici

Cevapcici to szaszłyki z mięsa mielonego o wyjątkowo wyrazistym smaku. Szukasz oryginalnego pomysłu na letnią imprezę? Postaw na sycące i smaczne szaszłyki.

Cevapcici to danie, które pochodzi z Bałkanów. Można je przyrządzić na kilka różnych sposobów, które zależą od tradycji danego regionu. Szaszłyki smakują nieco inaczej w Albanii, Bośni, czy Rumunii. Mięso polecane do szaszłyków to jagnięcina, baranina lub mięso wołowe. Najlepsze rozwiązanie to mieszanka z kilku gatunków mięs. Kluczową rolę grają też przyprawy. Szczegóły poniżej. 

Cevapcici - przepis dla wymagających 

Przekonanie o tym, że to tylko szaszłyki jest błędne. Wbrew pozorom Cevapcici przygotowuje się z dość długiej listy składników i na cały proceder trzeba zarezerwować sobie trochę wolnego czasu. Dokładny przepis na cevapcici znajdziesz poniżej.  

Cevapcici - przyprawy i inne składniki

Jakie przyprawy i inne składniki będą potrzebne do przygotowania cevapcici?

  • mięso mielone - może to być baranina, jagnięcina lub mięso wołowe, lub miks 
  • cebula - 1 sztuka 
  • czosnek - 2 ząbki 
  • papryka czerwona - 1 sztuka 
  • słodka papryka - 1 mała łyżeczka 
  • tymianek 
  • posiekana natka pietruszki 
  • kolendra 
  • papryka chili - pół małej łyżeczki 
  • oliwa - 1 łyżka 
  • zimna woda - 1 łyżka 
  • sól
  • pieprz 

Na zakupach warto zwrócić szczególną uwagę na przyprawy, bo to właśnie one grają główną rolę w tym daniu. Bez odpowiednich przypraw nie ma co liczyć na wyrazisty smak cevapcici. 

Zobacz wideo Zobacz też przepis na tacos z grillowaną karkówką

Cevapcici z piekarnika - instrukcja krok po kroku 

Cevapcici tradycyjnie przygotowywane jest na grillu, ale można je zrobić także w piekarniku. Oto przepis krok po kroku, jak zrobić pyszne cevapcici z piekarnika:

  1. Cebulę z papryką kroimy w drobną kostkę, czosnek należy zetrzeć na tarce i połączyć razem z mięsem, cebulą i papryką. 
  2. Następnie doprawiamy pieprzem, solą, słodką papryką i tymiankiem.
  3. W kolejnym kroku dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. 
  4. Na koniec pierwszego etapu należy dodać wodę z oliwą, wymieszać i odstawić na około godzinę do lodówki. 
  5. Po upływie tego czasu patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie i mokrymi dłońmi formujemy rulony, które następnie nabijamy na patyczki. 
  6. Tak przygotowane szaszłyki będą gotowe, gdy uzyskają ładny, brązowy kolor. 

Cevapcici - jakie dodatki? 

Diabeł tkwi w szczegółach, ta sama zasada dotyczy szaszłyków. Z czym podawać cevapcici? Idealny będzie sos na bazie jogurtu greckiego i sałatka z fetą. Czyli typowe bałkańskie smaki. 

Zobacz też: Co na grilla? Przekąski, które warto przygotować na garden party

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.