Lato to doskonały czas na podróże - również te kulinarne. Dziś chcemy was zabrać na Wyspy Kanaryjskie i pokazać przepyszną kawę z tamtego regionu świata. Poznajcie kawę barraquito i zorganizujcie sobie podwieczorek jak na Teneryfie.
Barraquito przygotowuje się na ciepło - to kawa ze spienionym mlekiem, likierem oraz niesamowitą nutą cytrusów i cynamonem. Najlepiej wykorzystać do niej kawę z kawiarki lub ekspresu. Napój jest nie tylko przepyszny, ale także cudownie wygląda, więc do podania dobrze wykorzystać wysokie szklanki.
Składniki (na 1 kawę):
Do wysokiej szklanki wlewamy mleko skondensowane. Po ściance, powoli, wlewamy też likier cytrynowy i świeżo zaparzoną kawę. Mleko podgrzewamy do około 70 st. C i spieniamy je. Piankę delikatnie przekładamy na wierzch kawy. Posypujemy odrobiną cynamonu i startą skórką z cytryny lub limonki.