Znacie tonic espresso, ale wolicie kawy na ciepło? Barraquito to hit

Czym jest barraquito? To doskonała propozycja dla tych, którzy nie przepadają za kawą na zimno. Mamy dla was przepis prosto z wysp kanaryjskich - sprawdźcie, jak zrobić barraquito.

Lato to doskonały czas na podróże - również te kulinarne. Dziś chcemy was zabrać na Wyspy Kanaryjskie i pokazać przepyszną kawę z tamtego regionu świata. Poznajcie kawę barraquito i zorganizujcie sobie podwieczorek jak na Teneryfie.

Kawa barraquito - co to jest?

Barraquito przygotowuje się na ciepło - to kawa ze spienionym mlekiem, likierem oraz niesamowitą nutą cytrusów i cynamonem. Najlepiej wykorzystać do niej kawę z kawiarki lub ekspresu. Napój jest nie tylko przepyszny, ale także cudownie wygląda, więc do podania dobrze wykorzystać wysokie szklanki. 

Zobacz wideo Kawa nie tylko w filiżance! Wykorzystasz ją też w doskonałych przepisach

Kawa barraquito - przepis

Składniki (na 1 kawę):

  • podwójne espresso (80 ml),
  • 50 ml mleka,
  • 40 ml likieru cytrusowego,
  • 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego,
  • szczypta cynamonu,
  • starta skórka z cytryny lub limonki (z rolnictwa ekologicznego) - ok. 1/2 łyżeczki

Jak zrobić barraquito?

Do wysokiej szklanki wlewamy mleko skondensowane. Po ściance, powoli, wlewamy też likier cytrynowy i świeżo zaparzoną kawę. Mleko podgrzewamy do około 70 st. C i spieniamy je. Piankę delikatnie przekładamy na wierzch kawy. Posypujemy odrobiną cynamonu i startą skórką z cytryny lub limonki. 

Więcej o: