Ogórki w musztardzie, occie, a może w miodzie? Genialne pomysły na przetwory i sałatki z ogórków

Zaopatrzyliście się już w ogórki i zastanawiacie się, jakie przetwory przygotować? Mamy dla was trzy przepisy na ogórki na zimę. To co, zaczynamy sezon ogórkowy?

Domowa sałatka z ogórków, prosto ze słoiczka, to idealny sposób na dodatek do obiadu. Aby móc cieszyć się takimi przetworami jesienią czy zimą, właśnie teraz należy zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Mamy dla was przepisy na ogórki w occie, w musztardzie i w miodzie. 

Jak wybrać najlepsze ogórki do przetworów?

Podczas zakupów zwróćcie uwagę na to, by ogórki gruntowe były świeże, jędrne i raczej drobne. Takie będą doskonałe zarówno do przygotowywania w całości, jak i w formie sałatki

Przepis na ogórki w musztardzie - przepis

Składniki:

  • 2-2,5 kg ogórków,
  • ziarenka pieprzu,
  • ziarenka ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych

Na zalewę:

  • 5 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 5-7 łyżek musztardy sarepskiej,
  • łyżeczka granulowanego czosnku

Jak zrobić ogórki w musztardzie?

Ogórki myjemy i obieramy ze skórki, przecinamy je na połówki. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól, całość zagotowujemy. Gdy trochę przestygnie, dodajemy musztardę i czosnek. Przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki, do każdego wrzucamy listek laurowy, po dwa ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Następnie wkładamy ogórki i zalewamy wystudzoną zalewą. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Po otwarciu przechowujemy je w lodówce.

Przepis na ogórki w occie z cebulą w formie sałatki 

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • 4 spore cebule,
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • ziarenka gorczycy

Jak zrobić ogórki w occie z cebulą?

Ogórki wkładamy do dużej misy i moczymy przez około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i kroimy w cienkie plastry (należy użyć specjalnej szatkownicy lub bardzo ostrego noża). Cebule obieramy z łupin i kroimy w plasterki. Składniki wrzucamy do dużej miski, wsypujemy sól i cukier, mieszamy. Odstawiamy na kolejną godzinę, by puściły sok. Potem wlewamy ocet i wsypujemy gorczycę. Przekładamy warzywa do czystych, wyparzonych słoików i zalewamy octem wymieszanym z sokiem. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Po otwarciu przechowujemy w lodówce. 

Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry

Przepis na ogórki w miodzie 

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik,
  • po 2 ziarna pieprzu na słoik,
  • po 1 ząbku czosnku na słoik,
  • po 1 liściu laurowym na słoik,
  • po 1 łyżeczce ziaren gorczycy na słoik

Na zalewę:

  • 4 l wody,
  • 200 ml octu spirytusowego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 8 łyżek miodu,
  • 2 łyżki soli

Jak zrobić ogórki w miodzie?

Ogórki dokładnie myjemy i kroimy je na kawałki (ok. 1-1,5 cm długości). Wrzucamy je do miski z zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Do czystych i wyparzonych słoików wrzucamy po 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym i 1 łyżeczce ziaren gorczycy. 

Do garnka wlewamy wodę z octem , solą i cukrem. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Wtedy dodajemy miód i wszystko mieszamy. Do słoika wkładamy ogórki i zalewamy. Zakręcamy mocno i pasteryzujemy przez około 10 minut. Po otwarciu przechowujemy w lodówce. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.