Domowa sałatka z ogórków, prosto ze słoiczka, to idealny sposób na dodatek do obiadu. Aby móc cieszyć się takimi przetworami jesienią czy zimą, właśnie teraz należy zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Mamy dla was przepisy na ogórki w occie, w musztardzie i w miodzie.
Podczas zakupów zwróćcie uwagę na to, by ogórki gruntowe były świeże, jędrne i raczej drobne. Takie będą doskonałe zarówno do przygotowywania w całości, jak i w formie sałatki.
Składniki:
Na zalewę:
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki, przecinamy je na połówki. Do garnka wlewamy wodę, ocet, wsypujemy cukier i sól, całość zagotowujemy. Gdy trochę przestygnie, dodajemy musztardę i czosnek. Przygotowujemy czyste i wyparzone słoiki, do każdego wrzucamy listek laurowy, po dwa ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Następnie wkładamy ogórki i zalewamy wystudzoną zalewą. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Po otwarciu przechowujemy je w lodówce.
Składniki:
Ogórki wkładamy do dużej misy i moczymy przez około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z wody i kroimy w cienkie plastry (należy użyć specjalnej szatkownicy lub bardzo ostrego noża). Cebule obieramy z łupin i kroimy w plasterki. Składniki wrzucamy do dużej miski, wsypujemy sól i cukier, mieszamy. Odstawiamy na kolejną godzinę, by puściły sok. Potem wlewamy ocet i wsypujemy gorczycę. Przekładamy warzywa do czystych, wyparzonych słoików i zalewamy octem wymieszanym z sokiem. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.
Składniki:
Na zalewę:
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy je na kawałki (ok. 1-1,5 cm długości). Wrzucamy je do miski z zimną wodą i odstawiamy na godzinę. Do czystych i wyparzonych słoików wrzucamy po 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym i 1 łyżeczce ziaren gorczycy.
Do garnka wlewamy wodę z octem , solą i cukrem. Zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Wtedy dodajemy miód i wszystko mieszamy. Do słoika wkładamy ogórki i zalewamy. Zakręcamy mocno i pasteryzujemy przez około 10 minut. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.