Sałatka z pomidorów - sposób na pyszne, zdrowe i szybkie dania z pomidorami

Sałatka z pomidorów to idealny pomysł na lekkie śniadanie czy zdrową kolację. Pomidory zawierają wiele wartości odżywczych, dzięki którym sprawimy, że nasz organizm będzie działał sprawniej i to w bardzo smaczny sposób. Z nami poznasz przepisy na pyszne, zdrowe i szybkie sałatki z pomidorami w roli głównej.

 Sałatka z pomidorami, czyli zdrowie na talerzu

Sałatka z pomidorami to danie, po które szczególnie chętnie sięgamy letnią porą. Śniadanie wykonane na ich bazie lub kolacja z dodatkiem smacznych, soczystych, czerwonych warzyw sprawiają, że nie czujemy się przejedzeni, a jednocześnie z powiedzeniem jesteśmy w stanie zaspokoić głód. Sałatka z pomidorami to również doskonały sposób na dodatek do dań grillowych czy obiadowych. Warto jednak pamiętać, że w przypadku pomidorów doskonały smak to nie wszystko, posiadają one bowiem wiele dobroczynnych właściwości, dzięki którym wspomożemy nasz organizm. Jakie właściwości odżywcze zawierają pomidory?

  1. Wspomagają trawienie - dzięki dużej zawartości błonnika, regulują pracę przewodu pokarmowego, wspomagając tym samym odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała.
  2. Wpływają korzystnie na pracę serca - są bogate w potas, regulują ciśnienie krwi i działają moczopędnie. Dodatkowo, dzięki zawartości pektyny obniżają poziom cholesterolu oraz wykazują właściwości antymiażdżycowe.
  3. Wzmacniają odporność - dzięki dużej zawartości witaminy C, jeden duży pomidor jest w stanie pokryć ponad połowę dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na ten składnik. Warto jednak przy tej okazji pamiętać o tym, że połączenie pomidora ze świeżym ogórkiem znacznie obniża zawartość witaminy C, dlatego należy unikać tego rodzaju duetu smakowego.
  4. Wspierają układ nerwowy - za pomocą zawartego w nich bromu.
  5. Wykazują działanie antynowotworowe - szczególnie w zakresie profilaktyki raka prostaty u mężczyzn i raka szyjki macicy u kobiet.
  6. Stanowią naturalną ochronę przeciwsłoneczną - regularne jedzenie pomidorów skutecznie neutralizuje szkodliwe procesy wywoływane przez promienie ultrafioletowe. 
  7. Wykazują właściwości upiększające dla naszej skóry - nawilżają i działają przeciwzmarszczkowo, a kosmetyki zawierające wyciąg z pomidorów skutecznie łagodzą zmiany trądzikowe i redukują przebarwienia.

Jak wykonać szybką sałatkę z pomidorów? Oto przepis:

Produkty:

  • 5 pomidorów o różnych kształtach
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • połówka czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 garści rukoli
  • kilka gałązek świeżego oregano oraz bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: ser feta, kulki mozzarelli lub ser kozi

Wykonanie:

Pomidory porządnie myjemy, a w razie problemów z układem pokarmowym również pozbawiamy skórki. Większe okazy kroimy w ósemki, a pomidorki koktajlowe na połówki - przekładamy na głębszy talerz. Cebule kroimy w piórka lub drobną kostkę - w zależności od upodobań i układamy na pomidorkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy oliwą, dodajemy rukolę - składniki lekko mieszamy. Posypujemy serem (opcjonalnie) i świeżym oregano oraz bazylią.

Smacznego!

Ile kalorii ma pomidor? Bardzo mało! Można śmiało jeść go, będąc na diecie.Ile kalorii ma pomidor? Jakie korzyści przynosi jedzenie pomidorów?

Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Sałatka z suszonymi pomidorami, czyli przepis na zdrowie

Sałatka z suszonymi pomidorami to alternatywa dla tej z dodatkiem świeżych warzyw. Należy również pamiętać o tym, że suszone pomidory zawierają więcej likopenu, czyli czerwonego barwnika i innych składników odżywczych niż te świeże. Dotyczy to zwłaszcza: błonnika, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu. Okazuje się zatem, że suszone pomidory to nie tylko doskonały zamiennik smakowy, lecz także wartościowy. Jak wykonać prostą i smaczną sałatkę z suszonymi pomidorami? Zobaczcie sami:

Potrzebne będą:

  • mix sałat (2 garści)
  • 8 suszonych pomidorów
  • 50 g sera feta
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Produkty na sos, czyli: olej, sok z limonki, skórkę z limonki, miód oraz oregano mieszamy - najlepiej, umieszczając je w małym słoiczku i dokładnie potrząsając. Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Pomidorki oraz oliwki kroimy w grube plastry i dodajemy do sałaty, polewamy sosem i mieszamy. Posypujemy kostkami fety i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pamiętając jednocześnie, że ser jest słony. 

Smacznego! 

Krem z pomidorów jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Zdjęcie ilustracyjneKrem z pomidorów - top of the top na liście zup. Sprawdź pyszny przepis!

Sałata z zielonymi pomidorami, czyli sposób na przetwory dobre także na zimę

Koniec lata to pora, kiedy zbieramy z krzaczków zielone pomidory, które nie zdążyły dojrzeć. Jedzenie tego rodzaju warzyw w dużych ilościach nie sprzyja co prawda naszemu zdrowiu - zawiera bowiem tomatynę, szkodliwy dla naszego organizmu związek, który może powodować biegunkę, wymioty, ostre bóle głowy, senność, a nawet uszkadzać nerki czy wątrobę. Warto jednak pamiętać o tym, że tomatyna jest mniej aktywna w kwaśnym środowisku, dlatego zielone pomidory, które chcemy zjeść surowe lub w jakikolwiek sposób przetworzyć, piekąc je czy gotując, warto wcześniej skropić octem, sokiem z cytryny czy sosem winegret. Zdecydowanie najwięcej tego niepożądanego składnika usuwa ocet, dlatego warto zrobić marynowaną sałatkę z zielonymi pomidorami. Oto przepis, który sprawi, że również zimą będziemy cieszyli się smakiem letnich zbiorów:

Składniki:

Marynata:

  • 1/2 szklanki octu
  • 3 szklanki wody
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kilka ziaren gorczycy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 5-6 łyżek cukru

Przygotowanie:

  1. Pomidory i cebulę kroimy w plastry, oprószamy odrobina soli i odstawiamy.
  2. Przygotowujemy marynatę: do wody wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz pozostałe przyprawy i zagotowujemy. 
  3. Pomidory i cebulę przekładamy do - wyparzonych wcześniej - słoików, zalewamy gorącą marynatą, zakręcamy nakrętką, odwracamy do góry dnem i odstawiamy.

Zobacz też: Ketchup z cukinii. Znana receptura na domowy ketchup? Proszę bardzo!

Więcej o: