Sałatka z pomidorami to danie, po które szczególnie chętnie sięgamy letnią porą. Śniadanie wykonane na ich bazie lub kolacja z dodatkiem smacznych, soczystych, czerwonych warzyw sprawiają, że nie czujemy się przejedzeni, a jednocześnie z powiedzeniem jesteśmy w stanie zaspokoić głód. Sałatka z pomidorami to również doskonały sposób na dodatek do dań grillowych czy obiadowych. Warto jednak pamiętać, że w przypadku pomidorów doskonały smak to nie wszystko, posiadają one bowiem wiele dobroczynnych właściwości, dzięki którym wspomożemy nasz organizm. Jakie właściwości odżywcze zawierają pomidory?
Jak wykonać szybką sałatkę z pomidorów? Oto przepis:
Produkty:
Wykonanie:
Pomidory porządnie myjemy, a w razie problemów z układem pokarmowym również pozbawiamy skórki. Większe okazy kroimy w ósemki, a pomidorki koktajlowe na połówki - przekładamy na głębszy talerz. Cebule kroimy w piórka lub drobną kostkę - w zależności od upodobań i układamy na pomidorkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy oliwą, dodajemy rukolę - składniki lekko mieszamy. Posypujemy serem (opcjonalnie) i świeżym oregano oraz bazylią.
Smacznego!
Sałatka z suszonymi pomidorami to alternatywa dla tej z dodatkiem świeżych warzyw. Należy również pamiętać o tym, że suszone pomidory zawierają więcej likopenu, czyli czerwonego barwnika i innych składników odżywczych niż te świeże. Dotyczy to zwłaszcza: błonnika, wapnia, żelaza, magnezu, potasu i fosforu. Okazuje się zatem, że suszone pomidory to nie tylko doskonały zamiennik smakowy, lecz także wartościowy. Jak wykonać prostą i smaczną sałatkę z suszonymi pomidorami? Zobaczcie sami:
Potrzebne będą:
Wykonanie:
Produkty na sos, czyli: olej, sok z limonki, skórkę z limonki, miód oraz oregano mieszamy - najlepiej, umieszczając je w małym słoiczku i dokładnie potrząsając. Sałatę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Pomidorki oraz oliwki kroimy w grube plastry i dodajemy do sałaty, polewamy sosem i mieszamy. Posypujemy kostkami fety i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pamiętając jednocześnie, że ser jest słony.
Smacznego!
Koniec lata to pora, kiedy zbieramy z krzaczków zielone pomidory, które nie zdążyły dojrzeć. Jedzenie tego rodzaju warzyw w dużych ilościach nie sprzyja co prawda naszemu zdrowiu - zawiera bowiem tomatynę, szkodliwy dla naszego organizmu związek, który może powodować biegunkę, wymioty, ostre bóle głowy, senność, a nawet uszkadzać nerki czy wątrobę. Warto jednak pamiętać o tym, że tomatyna jest mniej aktywna w kwaśnym środowisku, dlatego zielone pomidory, które chcemy zjeść surowe lub w jakikolwiek sposób przetworzyć, piekąc je czy gotując, warto wcześniej skropić octem, sokiem z cytryny czy sosem winegret. Zdecydowanie najwięcej tego niepożądanego składnika usuwa ocet, dlatego warto zrobić marynowaną sałatkę z zielonymi pomidorami. Oto przepis, który sprawi, że również zimą będziemy cieszyli się smakiem letnich zbiorów:
Składniki:
Marynata:
Przygotowanie:
Zobacz też: Ketchup z cukinii. Znana receptura na domowy ketchup? Proszę bardzo!