Zupa z bobu to jedna z tych zup na lato, które można gotować na okrągło. Od czego zacząć przepis na bób i zupę z bobu? Na początek obieramy cebulę i czosnek. Kroimy je w drobną kostkę. Rozgrzewamy kilka łyżek oliwy na patelni i podsmażamy. Następnie na patelnię dodajemy starty na tarce lub pokrojony bardzo drobno seler korzeniowy. Przez 5-10 minut dusimy pod przykryciem. W tym czasie do dużego garnka dodajemy łuskany bób, ziele angielskie, listki laurowe. Wsypujemy odrobinę soli i pieprzu. Zalewamy wodą. Gotujemy przez 30-40 minut. To czas, kiedy do naszej zupy na lato obieramy ziemniaki. Kroimy je w kostkę, dodajemy do garnka na kolejne 15 minut. Wyławiamy po tym czasie listki laurowe i ziele angielskie. Połowę zupy odlewamy do innego naczynia. Połowę zupy blendujemy na gładki krem. Dodajemy drugą połowę, mieszamy. Dodajemy pokrojony drobno koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa z bobu świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można serwować ją z grzankami skropionymi oliwą z oliwek.
Dla miłośników bobu mamy garść wskazówek. W sezonie, kiedy bób jest najsmaczniejszy i najtańszy, warto go zamrozić. W dobrej zamrażarce poleży nawet kilka miesięcy. A my zupę z bobu będziemy mogli przygotować nawet w środku zimy!