Zupa na lato? Wykorzystaj bób! Przepis na genialne pierwsze danie

Bób jest warzywem, za którym bardzo tęsknimy jesienią i zimą. Dlatego w sezonie warto jeść go jak najwięcej. Świetnym przepisem na bób jest zupa na lato. Zupa z bobem rozpieszcza zmysły i jest łatwa do przygotowania. Do dzieła!

Bób przepis - zupa na lato

Zupa z bobu. Składniki:

  • 1 kg bobu,
  • 1 kg młodych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • kilka ząbków czosnku,
  • 1 seler,
  • 3 listki laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo

Zupa z bobu. Przygotowanie:

Zupa z bobu to jedna z tych zup na lato, które można gotować na okrągło. Od czego zacząć przepis na bób i zupę z bobu? Na początek obieramy cebulę i czosnek. Kroimy je w drobną kostkę. Rozgrzewamy kilka łyżek oliwy na patelni i podsmażamy. Następnie na patelnię dodajemy starty na tarce lub pokrojony bardzo drobno seler korzeniowy. Przez 5-10 minut dusimy pod przykryciem. W tym czasie do dużego garnka dodajemy łuskany bób, ziele angielskie, listki laurowe. Wsypujemy odrobinę soli i pieprzu. Zalewamy wodą. Gotujemy przez 30-40 minut. To czas, kiedy do naszej zupy na lato obieramy ziemniaki. Kroimy je w kostkę, dodajemy do garnka na kolejne 15 minut. Wyławiamy po tym czasie listki laurowe i ziele angielskie. Połowę zupy odlewamy do innego naczynia. Połowę zupy blendujemy na gładki krem. Dodajemy drugą połowę, mieszamy. Dodajemy pokrojony drobno koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa z bobu świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można serwować ją z grzankami skropionymi oliwą z oliwek.

Dla miłośników bobu mamy garść wskazówek. W sezonie, kiedy bób jest najsmaczniejszy i najtańszy, warto go zamrozić. W dobrej zamrażarce poleży nawet kilka miesięcy. A my zupę z bobu będziemy mogli przygotować nawet w środku zimy!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.