Mamy sezon na upały, a to oznacza jedno: sezon na chłodniki. Jednym z warzyw, które najlepiej nadają się do przygotowania tego typu zup jest świeży ogórek. Jego orzeźwiający smak sprawia, że danie jest lekkie i doskonale zaspokoi "mały głód". Mamy dla was dwa przepisy na chłodnik z ogórków - sprawdźcie, jak zrobić to danie.
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy je na tarce o największych oczkach lub kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w ćwiartki lub w ósemki - w zależności od wielkości. Kefir i jogurt naturalny mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu do osiągnięcia jednolitej masy. Ząbki czosnku obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę, wrzucamy do płynnych składników i łączymy. Koperek siekamy i razem z ogórkami, rzodkiewką oraz szczypiorkiem dodajemy do garnka z chłodnikiem. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku, wszystko dokładnie mieszamy.
Chłodnik przechowujemy w lodówce (najlepiej pod przykryciem, aby nie chłonął aromatów lodówki ani by pozostałe składniki nie przesiąkły zapachem czosnku), podajemy - jak sama nazwa wskazuje - schłodzony. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub z młodymi ziemniaczkami podanymi z masłem i solą.
Składniki:
Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Wrzucamy je do garnka, wlewamy zalewę i zagotowujemy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wywar odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zsiadłe mleko łączymy ze śmietaną lub z jogurtem naturalnym. Wlewamy do zupy, dodajemy szczypiorek i koperek, wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Podajemy ze świeżą bagietką.