Jak zrobić chłodnik? Z ogórków jest superprosty, a jaki pyszny! [PRZEPIS]

Jaka jest najlepsza zupa na lato? Oczywiście, że chłodnik z ogórków! To proste w przygotowaniu danie, pełne witamin i doskonale nadające się na upały. Sprawdźcie, jak zrobić rewelacyjny chłodnik ogórkowy.

Mamy sezon na upały, a to oznacza jedno: sezon na chłodniki. Jednym z warzyw, które najlepiej nadają się do przygotowania tego typu zup jest świeży ogórek. Jego orzeźwiający smak sprawia, że danie jest lekkie i doskonale zaspokoi "mały głód". Mamy dla was dwa przepisy na chłodnik z ogórków - sprawdźcie, jak zrobić to danie.

Chłodnik z ogórków tradycyjny - przepis

  • 10 ogórków gruntowych,
  • pęczek rzodkiewek,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 niewielkie ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić chłodnik z ogórków? 

Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy je na tarce o największych oczkach lub kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w ćwiartki lub w ósemki - w zależności od wielkości. Kefir i jogurt naturalny mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu do osiągnięcia jednolitej masy. Ząbki czosnku obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę, wrzucamy do płynnych składników i łączymy. Koperek siekamy i razem z ogórkami, rzodkiewką oraz szczypiorkiem dodajemy do garnka z chłodnikiem. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku, wszystko dokładnie mieszamy. 

Zobacz wideo Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem

Chłodnik przechowujemy w lodówce (najlepiej pod przykryciem, aby nie chłonął aromatów lodówki ani by pozostałe składniki nie przesiąkły zapachem czosnku), podajemy - jak sama nazwa wskazuje - schłodzony. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem lub z młodymi ziemniaczkami podanymi z masłem i solą.

A może wolicie zjeść coś innego? Próbowaliście kiedyś chłodnika z ogórków małosolnych?

Przepis na chłodnik z ogórków małosolnych

Składniki:

  • 350 g ogórków małosolnych,
  • 2 szklanki zalewy z ogórków,
  • szklanka zsiadłego mleka,
  • szklanka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jak zrobić chłodnik z ogórków małosolnych? 

Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o największych oczkach. Wrzucamy je do garnka, wlewamy zalewę i zagotowujemy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wywar odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zsiadłe mleko łączymy ze śmietaną lub z jogurtem naturalnym. Wlewamy do zupy, dodajemy szczypiorek i koperek, wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Podajemy ze świeżą bagietką. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.