Masz ochotę na gofry? Thermomix świetnie się do nich nadaje [PRZEPIS]

Gofry to idealne danie na lato! Kojarzą nam się z nadmorskimi budkami, ale możesz wykonać je również w domu! Możesz zjeść je na słodko z owocami, lub w wersji wytrawnej. Poznaj przepis na gofry domowe i zrób je w kilka minut z naszego przepisu na gofry thermomix. To bardzo łatwe!

Domowe gofry wykonasz bardzo szybko, jeśli zrobisz je z użyciem Thermomixa. Będą smakowały, jak te z deptaku na wakacjach, a nawet lepiej. W tym momencie popularne są klasyczne, chrupiące i jasne, ale również bardziej oryginalne, wytrawne. Wtedy można je wykonać z dodatkiem mąki jaglanej, lub gryczanej. Koniecznie sprawdź nasze pomysły na to wyjątkowe danie, uwielbiane przez dorosłych i dzieci. 

Zobacz wideo Sałatka Leśna Polana

Przepis na gofry thermomix! To najprostszy sposób na twoje ulubione letnie danie

Gofry z Thermomixa wykonasz bardzo łatwo. Większość czynności wykona za ciebie maszyna, ale musisz najpierw poznać składniki. Oto i one:

  • 50 g oleju rzepakowego
  • 50 g cukru
  • 180 g mąki
  • 2 jajka
  • 160 g mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy (16 g)

Pianę z białek należy ubić przy pomocy motylka przez ok. 2 min. 30 s., przy obrotach 3 do 4 na sztywną masę. Przełożyć ją do miseczki. Do środka włożyć żółtka i pozostałe składniki wg kolejności. Wymieszać ciasto przez 30 sekund, ustawiając obroty na 4. Pianę delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy kopystki. Nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia. Serwować z owocami i bitą śmietaną. 

Przepis na gofry domowe inaczej. Z jakiej mąki można je wykonać?

Gofry nie muszą być słodkie! Świetnie smakują z dodatkiem twarożku chrzanowego i łososia, a także szpinaku, albo z sałatką z kurczakiem. Jako śniadanie, będą idealne jako dodatek do śniadania angielskiego. W wielu restauracjach serwuje się je z bekonem i syropem klonowym, a także jajkiem sadzonym i fasolką w pomidorowym sosie. Mogą zastępować pieczywo i być bardzo zdrowe. Szczególnie jeśli wykonamy je z użyciem mąki jaglanej, gryczanej, lub orkiszowej. Oto przepis na takie gofry.

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
  • 1 szklanka mleka.
  • 40 ml oliwy.
  • 1 jajko.
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • szczypta soli.
  • szczypta ulubionych ziół (opcjonalnie)

Następnie postępujemy tak samo, jak w przypadku gofrów z Thermomixa. To pomysł nie tylko na deser, ale i szybkie śniadanie, a nawet obiad. Podobnie, jak naleśniki, gofry mają wiele zastosowań i są pyszne!

Więcej o: