Domowe gofry wykonasz bardzo szybko, jeśli zrobisz je z użyciem Thermomixa. Będą smakowały, jak te z deptaku na wakacjach, a nawet lepiej. W tym momencie popularne są klasyczne, chrupiące i jasne, ale również bardziej oryginalne, wytrawne. Wtedy można je wykonać z dodatkiem mąki jaglanej, lub gryczanej. Koniecznie sprawdź nasze pomysły na to wyjątkowe danie, uwielbiane przez dorosłych i dzieci.
Gofry z Thermomixa wykonasz bardzo łatwo. Większość czynności wykona za ciebie maszyna, ale musisz najpierw poznać składniki. Oto i one:
Pianę z białek należy ubić przy pomocy motylka przez ok. 2 min. 30 s., przy obrotach 3 do 4 na sztywną masę. Przełożyć ją do miseczki. Do środka włożyć żółtka i pozostałe składniki wg kolejności. Wymieszać ciasto przez 30 sekund, ustawiając obroty na 4. Pianę delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy kopystki. Nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia. Serwować z owocami i bitą śmietaną.
Gofry nie muszą być słodkie! Świetnie smakują z dodatkiem twarożku chrzanowego i łososia, a także szpinaku, albo z sałatką z kurczakiem. Jako śniadanie, będą idealne jako dodatek do śniadania angielskiego. W wielu restauracjach serwuje się je z bekonem i syropem klonowym, a także jajkiem sadzonym i fasolką w pomidorowym sosie. Mogą zastępować pieczywo i być bardzo zdrowe. Szczególnie jeśli wykonamy je z użyciem mąki jaglanej, gryczanej, lub orkiszowej. Oto przepis na takie gofry.
Potrzebujemy:
Następnie postępujemy tak samo, jak w przypadku gofrów z Thermomixa. To pomysł nie tylko na deser, ale i szybkie śniadanie, a nawet obiad. Podobnie, jak naleśniki, gofry mają wiele zastosowań i są pyszne!