Ogórki w zalewie musztardowej są chrupiące i mają idealnie zbalansowany smak. Właśnie teraz jest najlepsza pora, by zebrać lub kupić torbę ogórków gruntowych i zamknąć je w słoikach w pysznej zalewie. Będą idealne na ostatnie grille w sezonie, a w późniejszych miesiącach do obiadów, kanapek i jako przekąski.
Zanim jednak powiemy wam, jak zrobić ogórki w zalewie musztardowej, sprawdźcie, jak się zabrać za ogórki małosolne. Mamy superprosty przepis:
Zalewa:
Przygotowania rozpoczynamy od dokładnego umycia ogórków. Możemy je obrać lub zostawić ze skórką. Następnie kroimy w dowolne kawałki - my uwielbiamy obrane, pokrojone w słupki. Plasterki świetnie sprawdzą się do kanapek. Warzywa wkładamy ciasno do wyparzonych słoiczków, do każdego z nich dodajemy po 2 ziela angielskie, po 1 liściu laurowym i po połowie ząbka czosnku.
Robimy zalewę. W garnku zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Gdy zawrze, wyłączamy palnik i dodajemy musztardę. Mieszamy rózgą. Jeśli zdecydowaliśmy się na zamianę cukru na miód, dodajemy go teraz. Zalewę wlewamy do słoików z ogórkami, mieszając co chwilę, by musztarda nie opadła na dno. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Ogórki w zalewie musztardowej gotowe!
Wolicie ogórki pikantne? W takim razie warto wykorzystać musztardę ostrą, na przykład angielską albo rosyjską. Mało? Dorzućcie trochę posiekanej papryczki chili. Ogórki pikantne z takim dodatkiem z pewnością zadowolą wasze kubki smakowe.
Sprawdźcie też inne przepisy na ogórki w słoikach. Oto garść pomysłów:
Jak tam przetwory u was? Ogórki w zalewie musztardowej już gotowe czy jeszcze w planach?