Ogórki w zalewie musztardowej to hit. Jędrne, chrupiące, pyszne! Jak je zrobić? Podpowiadamy

Ogórki w zalewie musztardowej to dowód na to, że zielone dobrodziejstwa natury doskonale dogadują się z musztardą. Według naszego przepisu można przygotować ogórki pikantne lub tradycyjne. Jak zrobić ogórki w zalewie musztardowej? Sprawdźcie.

Ogórki w zalewie musztardowej - obowiązkowy przepis na lato

Ogórki w zalewie musztardowej są chrupiące i mają idealnie zbalansowany smak. Właśnie teraz jest najlepsza pora, by zebrać lub kupić torbę ogórków gruntowych i zamknąć je w słoikach w pysznej zalewie. Będą idealne na ostatnie grille w sezonie, a w późniejszych miesiącach do obiadów, kanapek i jako przekąski.

Zanim jednak powiemy wam, jak zrobić ogórki w zalewie musztardowej, sprawdźcie, jak się zabrać za ogórki małosolne. Mamy superprosty przepis:

Ogórki w zalewie musztardowej - składniki:

  • 2 kg ogórków
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ząbków czosnku

Zalewa:

  • 1 l szklanki wody
  • 250 ml octu
  • 1 i 1/3 szklanki cukru (można pominąć lub zastąpić kilkoma łyżkami płynnego miodu)
  • 5 pełnych łyżek ulubionej musztardy (polecamy francuską, będzie fajnie chrupać)
  • 2 płaskie łyżki soli

Ogórki w zalewie musztardowej - przepis krok po kroku:

Przygotowania rozpoczynamy od dokładnego umycia ogórków. Możemy je obrać lub zostawić ze skórką. Następnie kroimy w dowolne kawałki - my uwielbiamy obrane, pokrojone w słupki. Plasterki świetnie sprawdzą się do kanapek. Warzywa wkładamy ciasno do wyparzonych słoiczków, do każdego z nich dodajemy po 2 ziela angielskie, po 1 liściu laurowym i po połowie ząbka czosnku.

Robimy zalewę. W garnku zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Gdy zawrze, wyłączamy palnik i dodajemy musztardę. Mieszamy rózgą. Jeśli zdecydowaliśmy się na zamianę cukru na miód, dodajemy go teraz. Zalewę wlewamy do słoików z ogórkami, mieszając co chwilę, by musztarda nie opadła na dno. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Ogórki w zalewie musztardowej gotowe!

Zobacz wideo Sprawdźcie też przepis na ogórki w zalewie curry. GE-NIAL-NE!

Wolicie ogórki pikantne? W takim razie warto wykorzystać musztardę ostrą, na przykład angielską albo rosyjską. Mało? Dorzućcie trochę posiekanej papryczki chili. Ogórki pikantne z takim dodatkiem z pewnością zadowolą wasze kubki smakowe.

Sprawdźcie też inne przepisy na ogórki w słoikach. Oto garść pomysłów:

Jak tam przetwory u was? Ogórki w zalewie musztardowej już gotowe czy jeszcze w planach?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.