Co można zrobić z pigwy? - bogactwo żółtych owoców
Pigwa jest popularną ozdobą wielu ogrodów, ale oprócz walorów estetycznych owoc pigwy jest też świetną alternatywą dla cytryny oraz bazą do przetworów i nalewek. Przepis na pigwę występuje też w formie lekarstwa, owoce tej zapomnianej nieco rośliny to bogactwo składników odżywczych: białka i węglowodany, składników mineralnych: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, siarka oraz witamin: A, B, C. Pigwa wpływa korzystanie na układ pokarmowy i wzmacnia odporność. Masz na stanie kilka krzaków i zastanawiasz się co zrobić z pigwy? Poniżej prezentujemy listę smacznych pomysłów i dwa proste przepisy w kategorii przetwory z pigwy.
Przetwory z pigwy - lista
Zapoznaj się z listą pysznych przetworów z pigwy:
- sok
- mus
- dżem
- nalewka
- naturalne lekarstwo na przeziębienie
Przepis na pigwę - domowy sok
Latem można go dodać do wody, a zimą do herbaty. Sok z pigwy jest bardzo aromatyczny i sprawia, że zwykły napój przestaje być nudny. Szczegóły poniżej.
Lista składników:
- owoce pigwy - 2 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na pigwę w formie soku:
- Na początek dokładnie umyj owoce.
- Następnie zetrzyj je na tarce po stronie z dużymi oczkami.
- W kolejnym kroku w dużym słoju umieść trochę owoców, zasyp cukrem.
- Kolejność należy powtórzyć, aż do momentu, gdy wyczerpiemy wszystkie składniki.
- Tak wypełniony słoik odstaw na około 4 dni.
- Po upływie tego czasu przeciśnij owoce przez gazę.
- Powstały sok zlej do butelek.
- Miąższ można przy okazji przełożyć do słoików i pasteryzować przez około 10 minut.
Znamy już przepis na pyszny sok z pigwy, czas na konfiturę. Poniżej szczegóły.
Co zrobić z pigwy? Konfiturę!
Zimową porą nic nie cieszy bardziej niż przetwory własnej roboty, każdy, kto ma chociaż trochę wolnego czasu, powinien wypróbować poniższy przepis.
Lista składników:
- owoce pigwy- 1 kg
- woda - pół szklanki
- cukier - 1 kg
- sok z cytryny - pół szklanki
- goździki - 10 sztuk
Przygotowanie:
- Na początek obierz pigwę ze skórki i pokrój na cztery części.
- Następnie przełóż tak przygotowane owoce do słoika i zasyp cukrem.
- Tak przygotowaną mieszankę odstaw na całą noc.
- Po upływie tego czasu dolej wodę i gotuj owoce w garnku przez około 40 minut, do momentu, aż pigwa stanie się miękka.
- Następnie dodaj sok z cytryny, goździki i gotuj przez kolejny kwadrans.
- Tak przygotowaną pigwę przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
- Słoiki z pigwą nie wymagają dodatkowej pasteryzacji.
Zobacz też: Pigwa - sprawdzony sposób na odporność [właściwości, herbata, nalewka]