Co zrobić z pigwy? Postaw na przetwory! Mamy sprawdzone przepisy

Co zrobić z pigwy? Herbata z dodatkiem soku z pigwy lub konfitura z pigwy na kanapce to miła alternatywa dla tradycyjnych smaków. Pigwa jest nieoczywista i jednocześnie bardzo wyrazista, nie można jej pomylić z niczym innym.

Co można zrobić z pigwy? - bogactwo żółtych owoców

Pigwa jest popularną ozdobą wielu ogrodów, ale oprócz walorów estetycznych owoc pigwy jest też świetną alternatywą dla cytryny oraz bazą do przetworów i nalewek. Przepis na pigwę występuje też w formie lekarstwa, owoce tej zapomnianej nieco rośliny to bogactwo składników odżywczych: białka i węglowodany, składników mineralnych: fosfor, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź, siarka oraz witamin: A, B, C. Pigwa wpływa korzystanie na układ pokarmowy i wzmacnia odporność. Masz na stanie kilka krzaków i zastanawiasz się co zrobić z pigwy? Poniżej prezentujemy listę smacznych pomysłów i dwa proste przepisy w kategorii przetwory z pigwy

Przetwory z pigwy - lista 

Zapoznaj się z listą pysznych przetworów z pigwy:

  • sok 
  • mus 
  • dżem 
  • nalewka
  • naturalne lekarstwo na przeziębienie 

Przepis na pigwę - domowy sok 

Latem można go dodać do wody, a zimą do herbaty. Sok z pigwy jest bardzo aromatyczny i sprawia, że zwykły napój przestaje być nudny. Szczegóły poniżej. 

Lista składników: 

  • owoce pigwy - 2 kg 
  • cukier - 1 kg 

Przepis na pigwę w formie soku: 

  1. Na początek dokładnie umyj owoce. 
  2. Następnie zetrzyj je na tarce po stronie z dużymi oczkami. 
  3. W kolejnym kroku w dużym słoju umieść trochę owoców, zasyp cukrem. 
  4. Kolejność należy powtórzyć, aż do momentu, gdy wyczerpiemy wszystkie składniki. 
  5. Tak wypełniony słoik odstaw na około 4 dni. 
  6. Po upływie tego czasu przeciśnij owoce przez gazę. 
  7. Powstały sok zlej do butelek. 
  8. Miąższ można przy okazji przełożyć do słoików i pasteryzować przez około 10 minut. 

Znamy już przepis na pyszny sok z pigwy, czas na konfiturę. Poniżej szczegóły. 

Co zrobić z pigwy? Konfiturę!

Zimową porą nic nie cieszy bardziej niż przetwory własnej roboty, każdy, kto ma chociaż trochę wolnego czasu, powinien wypróbować poniższy przepis. 

Lista składników: 

  • owoce pigwy- 1 kg 
  • woda - pół szklanki 
  • cukier - 1 kg 
  • sok z cytryny - pół szklanki 
  • goździki - 10 sztuk 

Przygotowanie: 

  1. Na początek obierz pigwę ze skórki i pokrój na cztery części. 
  2. Następnie przełóż tak przygotowane owoce do słoika i zasyp cukrem. 
  3. Tak przygotowaną mieszankę odstaw na całą noc. 
  4. Po upływie tego czasu dolej wodę i gotuj owoce w garnku przez około 40 minut, do momentu, aż pigwa stanie się miękka. 
  5. Następnie dodaj sok z cytryny, goździki i gotuj przez kolejny kwadrans.  
  6. Tak przygotowaną pigwę przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. 
  7. Słoiki z pigwą nie wymagają dodatkowej pasteryzacji. 

Zobacz też: Pigwa - sprawdzony sposób na odporność [właściwości, herbata, nalewka]

Więcej o: