Co zrobić z ciasta francuskiego? Mamy pyszne propozycje na słodko i na słono [PRZEPISY]

Co zrobić z ciasta francuskiego? Ten wyjątkowo uniwersalny produkt można dostać niemal w każdym sklepie. Ciasto francuskie oszczędza więc czas i daje mnóstwo możliwości. Marzy Ci się szybkie i pyszne ciasto lub sycące sakiewki? Sprawdź nasze propozycje.

Dania z ciasta francuskiego - nie tylko ciasteczka

Ciasto francuskie kojarzy się głównie z ciasteczkami z dżemem. Słodkie koperty lub lukrowane ślimaki to słodka przekąska, którą można spotkać w sklepiku szkolnym. Dania z ciasta francuskiego z całą pewnością można serwować też na obiad. Wystarczy podzielić ciasto na równe kwadraty, dodać ulubione składniki i wstawić do piekarnika. Poniżej prezentujemy przepis na opcję na słodko, co można zrobić z ciasta francuskiego na lunch lub na podwieczorek. Sprawdź przepis na tartę i sycące pakunki.

Co z ciasta francuskiego - budyniowa tarta z owocami 

To fantastyczna propozycja, która spodoba się wszystkim miłośnikom napoleonki. Tarta w tym wydaniu kusi nie tylko budyniową masą, ale też soczystym smakiem letnich owoców. Zastanawiasz się, co z ciasta francuskiego sprawdzi się na słodko? Sprawdź poniższy przepis. 

Tarta - lista składników. Co będzie potrzebne poza ciastem? 

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie 
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - ok. 500 ml 
  • mąka pszenna - 1 mała łyżeczka 
  • truskawki, borówki, kiwi - około 500 g 

Tarta z ciasta francuskiego - przepis krok po kroku 

  1. Formę wyłóż ciastem francuskim i całą jego płaską powierzchnię po nakłuwaj widelcem.  
  2. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na czas około 30 minut, ciasto należy piec w temperaturze 200 stopni do momentu uzyskania złotego koloru. 
  3. W czasie pieczenia ciasta należy przyrządzić budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tą różnicą, że do gotowej mieszanki dodajemy 1 łyżeczkę mąki pszennej. 
  4. Wystudzony budyń układamy na gotowe ciasto. 
  5. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i tak przygotowaną tartę wstawiamy do lodówki na godzinę. 

Już wiemy, co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko, czas na słoną opcję obiadową. 

Co można zrobić z ciasta francuskiego - pakunki z kurczakiem 

To idealna propozycja zarówno na obiad jak i lunch do pracy. Pakunki z kurczakiem zajmą Ci tylko kilka chwil, a smakiem mogą konkurować z najlepszym daniem z modnej restauracji. 

Lista składników: 

  • filet z kurczaka - 1 sztuka 
  • marchewka - 2 sztuki 
  • ser żółty - 15 dag 
  • przyprawa gyros - 2 łyżki stołowe 
  • sól 
  • olej do smażenia 
  • czerwona papryka - 1 sztuka 
  • cebula - 1 sztuka 

Przygotowanie: 

  1. Przyprawione mięso należy podsmażyć na oleju. 
  2. W tym samym czasie przy pomocy drugiej patelni smażymy cebulę, marchewkę oraz paprykę pokrojone na kostkę. 
  3. Przy pomocy szklanki z ciasta wykrawamy koła i układamy na blasze w kształcie małych sakiewek. 
  4. Do każdej z sakiewki wkładamy łyżkę stołową kurczaka, na mięso warzywa i starty ser. 
  5. Sakiewki należy piec przez kwadrans w temperaturze 180 stopni. 

Zobacz też: Parówki w cieście francuskim. Sposób na szybki obiad i efektowną przekąskę imprezową

Zobacz wideo Zobacz też przepis na cynamonowe róże z ciasta francuskiego
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.