Dania z ciasta francuskiego - nie tylko ciasteczka
Ciasto francuskie kojarzy się głównie z ciasteczkami z dżemem. Słodkie koperty lub lukrowane ślimaki to słodka przekąska, którą można spotkać w sklepiku szkolnym. Dania z ciasta francuskiego z całą pewnością można serwować też na obiad. Wystarczy podzielić ciasto na równe kwadraty, dodać ulubione składniki i wstawić do piekarnika. Poniżej prezentujemy przepis na opcję na słodko, co można zrobić z ciasta francuskiego na lunch lub na podwieczorek. Sprawdź przepis na tartę i sycące pakunki.
Szparagi w cieście francuskim. Smaczna i elegancka przystawka na twoim stole
Co z ciasta francuskiego - budyniowa tarta z owocami
To fantastyczna propozycja, która spodoba się wszystkim miłośnikom napoleonki. Tarta w tym wydaniu kusi nie tylko budyniową masą, ale też soczystym smakiem letnich owoców. Zastanawiasz się, co z ciasta francuskiego sprawdzi się na słodko? Sprawdź poniższy przepis.
Tarta - lista składników. Co będzie potrzebne poza ciastem?
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- budyń waniliowy - 1 opakowanie
- mleko - ok. 500 ml
- mąka pszenna - 1 mała łyżeczka
- truskawki, borówki, kiwi - około 500 g
Tarta z ciasta francuskiego - przepis krok po kroku
- Formę wyłóż ciastem francuskim i całą jego płaską powierzchnię po nakłuwaj widelcem.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na czas około 30 minut, ciasto należy piec w temperaturze 200 stopni do momentu uzyskania złotego koloru.
- W czasie pieczenia ciasta należy przyrządzić budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu z tą różnicą, że do gotowej mieszanki dodajemy 1 łyżeczkę mąki pszennej.
- Wystudzony budyń układamy na gotowe ciasto.
- Owoce kroimy na mniejsze kawałki i tak przygotowaną tartę wstawiamy do lodówki na godzinę.
Już wiemy, co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko, czas na słoną opcję obiadową.
Ciastka z ciasta francuskiego - sprawdź szybkie przepisy na każdą okazję
Co można zrobić z ciasta francuskiego - pakunki z kurczakiem
To idealna propozycja zarówno na obiad jak i lunch do pracy. Pakunki z kurczakiem zajmą Ci tylko kilka chwil, a smakiem mogą konkurować z najlepszym daniem z modnej restauracji.
Lista składników:
- filet z kurczaka - 1 sztuka
- marchewka - 2 sztuki
- ser żółty - 15 dag
- przyprawa gyros - 2 łyżki stołowe
- sól
- olej do smażenia
- czerwona papryka - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
Przygotowanie:
- Przyprawione mięso należy podsmażyć na oleju.
- W tym samym czasie przy pomocy drugiej patelni smażymy cebulę, marchewkę oraz paprykę pokrojone na kostkę.
- Przy pomocy szklanki z ciasta wykrawamy koła i układamy na blasze w kształcie małych sakiewek.
- Do każdej z sakiewki wkładamy łyżkę stołową kurczaka, na mięso warzywa i starty ser.
- Sakiewki należy piec przez kwadrans w temperaturze 180 stopni.
Zobacz też: Parówki w cieście francuskim. Sposób na szybki obiad i efektowną przekąskę imprezową
Zobacz wideo
Zobacz też przepis na cynamonowe róże z ciasta francuskiego