Przepis na dobre ciasto drożdżowe - smak dzieciństwa
Ciasto drożdżowe to tradycyjny przysmak, który był dawniej obecny w niemal każdym polskim domu. Szybkie dobre ciasto z dodatkiem masła i w towarzystwie ciepłego mleka zastępowało często śniadanie. Współczesne drożdżówki skutecznie wyparły tradycyjne wypieki, ale przepis na dobre ciasto drożdżowe zawsze warto mieć w kuchni. W weekend można wrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa i przygotować własne drożdżówki.
Szybkie ciasto z owocami - jogurtowe, ucierane lub drożdżowe [PRZEPISY]
Dobre i szybkie ciasto - przepis na domowe drożdżówki
Przepis na dobre i szybkie ciasto? To idealny pomysł na sobotnie popołudnie, zamiast wizyty w piekarni zarezerwuj sobie trochę czasu na wypieki, przepis prezentujemy poniżej.
Szybki dobre ciasto - lista składników
Składniki na szybkie i dobre ciasto drożdżowe:
- mąka pszenna - 600 g
- mleko - 200 ml
- cukier - 60 g
- świeże drożdże - 30 g
- masło - 75 g
- sól - 1 mała, płaska łyżeczka
- jajko - 1 sztuka
Składniki na kruszonkę:
- mąka pszenna - 200 g
- masło - 100 g
- cukier - 100 g
Składniki na lukier:
- cukier puder - 200 g
- wrzątek - 4 łyżki stołowe
Lista dodatków:
- jajko - 1 sztuka
- mleko - 50 ml
- ulubiona konfitura - ok. 150 g
Zobacz wideo
Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką - prosty przepis
Ciasto na gofry. Co zrobić, aby było idealnie puszyste? Poradnik gofrowy
Przepisy na dobre ciasto, czyli domowe drożdżówki krok po kroku
Oto prosty przepis na dobre ciasto:
- Zacznij od pokruszenia drożdży i wymieszania ich z łyżką stołową cukru i mlekiem, które powinno być ciepłe.
- W momencie, gdy drożdże całkowicie się rozpuszczą, dodaj cztery łyżki stołowe mąki.
- Tak przygotowany zaczyn odstaw na 20 minut pod czystą ściereczką.
- Pozostałą część mąki przesiej przez sitko do dużej miski. Do mąki dodaj cukier oraz sól, jajko, masło i wyrośnięty już zaczyn.
- W kolejnym kroku należy wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
- Po upływie tego czasu ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na małe części i formujemy małe kule, które należy lekko spłaszczyć i w powstałym zagłębieniu nałożyć ulubioną konfiturę.
- Tak przygotowane drożdżówki układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Czas na przygotowanie kruszonki, połącz masło z cukrem i mąką. Rozetrzyj do momentu, aż uzyskasz okruchy. Przygotowaną kruszonką posyp drożdżówki.
- Tuż przed zamknięciem drożdżówek w piekarniku posmaruj je po wierzchu roztrzepanym jajkiem.
- Koniec wieńczy dzieło: gotowe drożdżówki polej lukrem przygotowanym na bazie wrzątku i cukru pudru.
Zobacz też: Mus truskawkowy - dwa szybkie i łatwe sposoby na mus do różnych ciast. Przepisy krok po kroku