Dobre ciasto w formie domowej drożdżówki, czyli coś, co smakuje każdemu [PRZEPIS]

Dobre ciasto w domowym wydaniu można przygotować w formie tradycyjnej drożdżówki z ulubioną konfiturą. Szukasz przepisu na dobre domowe ciasto? Sprawdź poniższą propozycję.

Przepis na dobre ciasto drożdżowe - smak dzieciństwa 

Ciasto drożdżowe to tradycyjny przysmak, który był dawniej obecny w niemal  każdym polskim domu. Szybkie dobre ciasto z dodatkiem masła i w towarzystwie ciepłego mleka zastępowało często śniadanie. Współczesne drożdżówki skutecznie wyparły tradycyjne wypieki, ale przepis na dobre ciasto drożdżowe zawsze warto mieć w kuchni. W weekend można wrócić wspomnieniami do czasów dzieciństwa i przygotować własne drożdżówki.

Szybkie ciasto z owocami. Zdjęcie ilustracyjneSzybkie ciasto z owocami - jogurtowe, ucierane lub drożdżowe [PRZEPISY]

Dobre i szybkie ciasto - przepis na domowe drożdżówki 

Przepis na dobre i szybkie ciasto? To idealny pomysł na sobotnie popołudnie, zamiast wizyty w piekarni zarezerwuj sobie trochę czasu na wypieki, przepis prezentujemy poniżej. 

Szybki dobre ciasto - lista składników 

Składniki na szybkie i dobre ciasto drożdżowe: 

  • mąka pszenna - 600 g 
  • mleko - 200 ml 
  • cukier - 60 g 
  • świeże drożdże - 30 g 
  • masło - 75 g 
  • sól - 1 mała, płaska łyżeczka 
  • jajko - 1 sztuka 

Składniki na kruszonkę

  • mąka pszenna - 200 g 
  • masło - 100 g 
  • cukier - 100 g 

Składniki na lukier

  • cukier puder - 200 g 
  • wrzątek - 4 łyżki stołowe 

Lista dodatków: 

  • jajko - 1 sztuka 
  • mleko - 50 ml 
  • ulubiona konfitura - ok. 150 g 
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką - prosty przepis

Ciasto na gofryCiasto na gofry. Co zrobić, aby było idealnie puszyste? Poradnik gofrowy

Przepisy na dobre ciasto, czyli domowe drożdżówki krok po kroku 

Oto prosty przepis na dobre ciasto:

  1. Zacznij od pokruszenia drożdży i wymieszania ich z łyżką stołową cukru i mlekiem, które powinno być ciepłe. 
  2. W momencie, gdy drożdże całkowicie się rozpuszczą, dodaj cztery łyżki stołowe mąki.  
  3. Tak przygotowany zaczyn odstaw na 20 minut pod czystą ściereczką. 
  4. Pozostałą część mąki przesiej przez sitko do dużej miski. Do mąki dodaj cukier oraz sól, jajko, masło i wyrośnięty już zaczyn. 
  5. W kolejnym kroku należy wyrobić ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. 
  6. Po upływie tego czasu ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na małe części i formujemy małe kule, które należy lekko spłaszczyć i w powstałym zagłębieniu nałożyć ulubioną konfiturę. 
  7. Tak przygotowane drożdżówki układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. 
  8. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. 
  9. Czas na przygotowanie kruszonki, połącz masło z cukrem i mąką. Rozetrzyj do momentu, aż uzyskasz okruchy. Przygotowaną kruszonką posyp drożdżówki. 
  10. Tuż przed zamknięciem drożdżówek w piekarniku posmaruj je po wierzchu roztrzepanym jajkiem. 
  11. Koniec wieńczy dzieło: gotowe drożdżówki polej lukrem przygotowanym na bazie wrzątku i cukru pudru. 

Zobacz też: Mus truskawkowy - dwa szybkie i łatwe sposoby na mus do różnych ciast. Przepisy krok po kroku

Więcej o: