Pyszne ciasto marchewkowe lub truskawkowe - Ty wybierasz! [PROSTE PRZEPISY]

Pyszne ciasto nie musi pochodzić z renomowanej cukierni, najlepsze wypieki z naturalnych i świeżych składników przygotujesz w zaciszu własnej kuchni. Sprawdź przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami lub na bazie marchewki.

Pyszne ciasto - najlepiej smakuje to, które zrobisz samodzielnie

Moment, gdy wyjmujemy własnoręcznie przygotowane ciasto z piekarnika, daje potężną dawkę szczęścia i satysfakcji. Domowe ciasto jest nie tylko pachnące, ale też miękki i świeże, czego często nie można powiedzieć o gotowych wypiekach, tym bardziej warto spróbować.

 Ciasto z truskawkami - przepis

Wakacje to dobry czas na letnie smaki, ciasto z truskawkami w duecie z mrożoną herbatą przeniosą Cię do świata wiecznego urlopu i relaksu. Szczegóły poniżej. 

Pyszne ciasto z truskawkami - lista składników 

  • świeże drożdże - 50 g 
  • mleko - 200 ml 
  • cukier - 100 g 
  • jajka - 3 sztuki 
  • żółtka - 3 sztuki 
  • mąka pszenna - 500 g 
  • masło - 100 g 
  • truskawki - 400 g 

Kruszonka: 

  • mąka pszenna - 100 g 
  • zimne masło - 60 g 
  • cukier - 4 łyżki stołowe 

Ciasto drożdżowe z truskawkami krok po kroku 

Przedstawiamy prosty przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami:

  1. Podgrzej mleko. 
  2. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i dodaj trochę letniego mleka. 
  3. Mieszankę wymieszaj i odstaw na około 25 minut pod ściereczką. 
  4. Jajka utrzyj z cukrem, aż do uzyskania miękkiego puchu. 
  5. Masło należy roztopić i ostudzić. 
  6. W większej misce przesiej mąkę i dodaj zaczyn. 
  7. Dodaj letnie mleko i dalej mieszaj. 
  8. Dodaj utarte jajka i dalej mieszaj. 
  9. Urabiaj ciasto i na koniec dodaj roztopione masło. 
  10. Wyrośnięte ciasto odstaw ponownie do wyrośnięcia. 
  11. Przejdź do przygotowania kruszonki: mąkę i cukier wsyp do miski i dodaj zimne masło. Rozcieraj palcami. 
  12. Blachę do pieczenia posmaruj masłem, wyłóż ciasto, na które połóż ćwiartki truskawek i kruszonkę. 
  13. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, później pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni.   

Wiemy już jak przygotować pyszne ciasto na bazie truskawek, czas przejść do opcji z marchewką.

Ciasto marchewkowe - najlepszy przepis 

Lista składników: 

  • starta marchewka - 4 sztuki 
  • cukier - 2 szklanki 
  • olej - 1 i ¼ szklanki
  • mąka - 2 szklanki
  • soda - 2 małe łyżeczki 
  • proszek do pieczenia - 2 małe łyżeczki 
  • cynamon - 2 małe łyżeczki  
  • jajka - 4 sztuki 
  • sól 

Ciasto marchewkowe krok po kroku: 

  1. Jajka utrzyj na puszystą masę. 
  2. Następnie stopniowo dodawaj mąkę oraz olej. 
  3. W kolejnym kroku dodaj marchewkę, sodę, cynamon i sól. 
  4. Przez kolejnych kilka chwil ubijaj ciasto. 
  5. Ciasto przelej do formy i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach. 
  6. Na wierzchu można położyć serek mascarpone z dodatkiem kremu czekoladowego - to wersja dla miłośników słodkości.
Zobacz wideo Zobacz też inny przepis na ciasto marchewkowe

Zobacz też: Malinowa chmurka, czyli smakowity deser, który możesz przygotować w domu [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.