Pyszne ciasto - najlepiej smakuje to, które zrobisz samodzielnie
Moment, gdy wyjmujemy własnoręcznie przygotowane ciasto z piekarnika, daje potężną dawkę szczęścia i satysfakcji. Domowe ciasto jest nie tylko pachnące, ale też miękki i świeże, czego często nie można powiedzieć o gotowych wypiekach, tym bardziej warto spróbować.
Ciasto z truskawkami - przepis
Wakacje to dobry czas na letnie smaki, ciasto z truskawkami w duecie z mrożoną herbatą przeniosą Cię do świata wiecznego urlopu i relaksu. Szczegóły poniżej.
Pyszne ciasto z truskawkami - lista składników
- świeże drożdże - 50 g
- mleko - 200 ml
- cukier - 100 g
- jajka - 3 sztuki
- żółtka - 3 sztuki
- mąka pszenna - 500 g
- masło - 100 g
- truskawki - 400 g
Kruszonka:
- mąka pszenna - 100 g
- zimne masło - 60 g
- cukier - 4 łyżki stołowe
Ciasto drożdżowe z truskawkami krok po kroku
Przedstawiamy prosty przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami:
- Podgrzej mleko.
- Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i dodaj trochę letniego mleka.
- Mieszankę wymieszaj i odstaw na około 25 minut pod ściereczką.
- Jajka utrzyj z cukrem, aż do uzyskania miękkiego puchu.
- Masło należy roztopić i ostudzić.
- W większej misce przesiej mąkę i dodaj zaczyn.
- Dodaj letnie mleko i dalej mieszaj.
- Dodaj utarte jajka i dalej mieszaj.
- Urabiaj ciasto i na koniec dodaj roztopione masło.
- Wyrośnięte ciasto odstaw ponownie do wyrośnięcia.
- Przejdź do przygotowania kruszonki: mąkę i cukier wsyp do miski i dodaj zimne masło. Rozcieraj palcami.
- Blachę do pieczenia posmaruj masłem, wyłóż ciasto, na które połóż ćwiartki truskawek i kruszonkę.
- Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, później pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Wiemy już jak przygotować pyszne ciasto na bazie truskawek, czas przejść do opcji z marchewką.
Ciasto marchewkowe - najlepszy przepis
Lista składników:
- starta marchewka - 4 sztuki
- cukier - 2 szklanki
- olej - 1 i ¼ szklanki
- mąka - 2 szklanki
- soda - 2 małe łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 małe łyżeczki
- cynamon - 2 małe łyżeczki
- jajka - 4 sztuki
- sól
Ciasto marchewkowe krok po kroku:
- Jajka utrzyj na puszystą masę.
- Następnie stopniowo dodawaj mąkę oraz olej.
- W kolejnym kroku dodaj marchewkę, sodę, cynamon i sól.
- Przez kolejnych kilka chwil ubijaj ciasto.
- Ciasto przelej do formy i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach.
- Na wierzchu można położyć serek mascarpone z dodatkiem kremu czekoladowego - to wersja dla miłośników słodkości.
Zobacz wideo Zobacz też inny przepis na ciasto marchewkowe
Zobacz też: Malinowa chmurka, czyli smakowity deser, który możesz przygotować w domu [PRZEPIS]