Wielu z nas nie wyobraża sobie sałatki bez dodatku ogórka, zwłaszcza latem, gdy ogórkowy sezon nie daje nam o sobie zapomnieć. Niektórymi spośród najróżniejszych przepisów możemy delektować się tylko przez chwilę, innymi przez cały rok. Dziś przygotowałyśmy dla was przepisy na obie sytuacje. Jedną z nich zatrzymacie na dłużej, druga będzie tylko ulotnym momentem. Oto najlepsze przepisy na sałatki z ogórków, jakie kiedykolwiek jadłyśmy.
Ogórki w zalewie gyros. Składniki:
Ogórki w zalewie gyros. Sposób przygotowania:
Na samym początku umyj dokładnie ogórki i pokrój je w grube plastry. Przenieś je do miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Marchew obierz i pokrój w krążki, a cebulę w kawałki średniej wielkości. Obierz czosnek i pokrój na cienkie plasterki, a następnie przenieś wszystkie warzywa do miski z ogórkami i wymieszaj całość bardzo dokładnie. Do osobnej miseczki wsyp cukier, wlej olej oraz ocet i dodaj wybraną przez siebie przyprawę. Wymieszaj ze sobą wszystko, a następnie przelej do miski z warzywami. Gotową sałatkę odstaw na 6 godzin, co jakiś czas mieszając. Na samym początku może ci się wydawać, że zalewy jest za mało, ale gdy po czasie warzywa puszczą sok, wszystko powinno się unormować. Po tym czasie przełóż wszystko do słoiczków. Gdy już będą gotowe, zakręć je i pasteryzuj. Możesz to zrobić w garnku, piekarniku lub w zmywarce.
Sałatka ze świeżym ogórkiem i makaronem. Składniki:
Sałatka ze świeżym ogórkiem i makaronem. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od ugotowania makaronu al dente. Postępuj według wskazówek znajdujących się na opakowaniu. Gdy będzie już gotowy, odcedź go, przelej zimną wodą i odstaw do wystygnięcia. Obierz ogórki i razem z szynką pokrój w niewielką kosteczkę. Posiekaj koperek i dodaj wszystko do makaronu. Następnie dorzuć także przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez oraz jogurt. Na sam koniec dopraw całość do smaku. Przed podaniem włóż do lodówki na minimum jedną godzinę.