Nalewka z młodych orzechów włoskich to znane remedium na problemy żołądkowe. Może służyć za lekarstwo, ale i trunek, jeśli dodamy do niej cukier. W przeciwnym razie jej smak jest gorzki. Swoim przepisem na nalewkę podzieliła się ostatnio Iza Kulińska, znana w sieci jako Smaczna Pyza. Zanim jednak do niego przejdziemy, sprawdźcie, jak zrobić inne nietypowe nalewki, m.in. z chrzanu:
Jak się zabrać za przygotowanie pysznej nalewki z przepisu blogerki? Receptura poniżej.
Zielone orzechy oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej robić to w rękawiczkach, bo bardzo brudzą dłonie. Wsypujemy je do dużych słoików i wkładamy pozostałe dodatki. Naczynia zakręcamy i odstawiamy w ciepłe, ale zacienione miejsce na co najmniej miesiąc.
Przez pierwsze 2-3 dni mieszamy zawartość słoików raz dziennie, dzięki czemu cukier i miód się rozpuści i dobrze połączy z resztą składników. Gotową nalewkę przecedzamy i zlewamy do butelek. Najlepiej pić ją po kilku miesiącach, gdy nabierze więcej walorów i właściwości leczniczych.
Rada: Jak wybrać dobre zielone orzechy? Smaczna Pyza radzi, by wykonać test wykałaczki. Jeśli daje się łatwo wbić w orzech, można go użyć do nalewki.