Małe, niedojrzałe, a jakie potrzebne i jakie pyszne. Smaczna Pyza pokazuje, jak zrobić nalewkę z zielonych orzechów włoskich

Nalewka z zielonych orzechów włoskich za wami chodzi? Właśnie teraz jest czas, by ja przygotować. Będzie idealna na zimę. Jak się za to zabrać? Swój przepis zdradziła blogerka.

Nalewka z młodych orzechów włoskich

Nalewka z młodych orzechów włoskich to znane remedium na problemy żołądkowe. Może służyć za lekarstwo, ale i trunek, jeśli dodamy do niej cukier. W przeciwnym razie jej smak jest gorzki. Swoim przepisem na nalewkę podzieliła się ostatnio Iza Kulińska, znana w sieci jako Smaczna Pyza. Zanim jednak do niego przejdziemy, sprawdźcie, jak zrobić inne nietypowe nalewki, m.in. z chrzanu:

Nalewka z zielonych orzechów włoskich według Smacznej Pyzy

Jak się zabrać za przygotowanie pysznej nalewki z przepisu blogerki? Receptura poniżej.

 

Nalewka z zielonych orzechów włoskich - składniki:

  • 2,5 kg zielonych orzechów
  • 200 g miodu
  • 800 g cukru
  • cytryna (sok i skórka)
  • limonka (sok i skórka)
  • 2 kawałki kory cynamonu o długości ok. 8 cm
  • łyżeczka goździków
  • 2,5 litra wódki 45 proc.

Nalewka z zielonych orzechów włoskich - przepis krok po kroku:

Zielone orzechy oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej robić to w rękawiczkach, bo bardzo brudzą dłonie. Wsypujemy je do dużych słoików i wkładamy pozostałe dodatki. Naczynia zakręcamy i odstawiamy w ciepłe, ale zacienione miejsce na co najmniej miesiąc.

Przez pierwsze 2-3 dni mieszamy zawartość słoików raz dziennie, dzięki czemu cukier i miód się rozpuści i dobrze połączy z resztą składników. Gotową nalewkę przecedzamy i zlewamy do butelek. Najlepiej pić ją po kilku miesiącach, gdy nabierze więcej walorów i właściwości leczniczych.

Zobacz wideo A może drink z buraka? Tego jeszcze nie piliście!

Rada: Jak wybrać dobre zielone orzechy? Smaczna Pyza radzi, by wykonać test wykałaczki. Jeśli daje się łatwo wbić w orzech, można go użyć do nalewki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.