Zupa z kurek Magdy Gessler to hit na lato. Jak ją przygotować? [PRZEPIS]

Pomysły na szybki obiad mogą być różnorodne. Zupa z kurek, to zdecydowanie jeden z nich. Letnie smaki, to przede wszystkim grzyby, bób, oraz młoda kapusta. Przepis na zupę kurkową Magdy Gessler, to idealny obiad dla rodziny, który przyrządzisz z łatwością. Jak go przygotować?

Zupa kurkowa Magdy Gessler to aromatyczne danie, którym zdecydowanie może pochwalić się kreatorka smaku i stylu. Idealna potrawa na lato łączy w sobie letnie smaki i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Składa się oczywiście z sezonowych grzybów, ale i wyrazistego bulionu, a także warzyw. Istotną rolę odgrywają także zioła, które nadają całemu daniu charakteru. Zupa kurkowa może być pełnowartościowym obiadem dla całej rodziny. To sezonowe danie, które z pewnością polubisz ty i twoi bliscy. Jeśli masz ochotę latem na chłodnik, lub gazpacho, możesz nieco zmienić wyznaczony kierunek kulinarny. Mimo wysokich temperatur na zewnątrz, gorący obiad powinien pojawić się na stole. W wielu krajach Afryki i Azji, przyzwyczajanie organizmu do ciepła, pomaga ostudzić organizm podczas upałów. Intensywne przyprawy i ciepłe dania przyczyniają się do mniejszego odczuwania silnych promieni słońca. Spróbuj!

Zobacz wideo Magda Gessler: Nie jestem żadną babcią! Wszystkiemu winna jest Lara. „Dyktatorka"

Co na obiad w upalne dni? Zupa z kurek Magdy Gessler, to nie jest zły pomysł! 

Magda Gessler stawia na sezonowe smaki i maksymalne korzystanie z lokalnych produktów. Latem grzyby wyrastają w lasach, a za najsmaczniejsze z nich, wiele osób uważa właśnie kurki. Warto wykorzystać je przy przygotowywaniu obiadu. Mogą stanowić danie główne, jeśli odpowiednio je doprawimy. Oto przepis na zupę, której głównym składnikiem są właśnie te grzyby. Aby była idealna, potrzebujemy:

Koktajl z arbuza - trzy przepisy na napoje z owocem, który sprawdza się idealnie w upalne dniKoktajl z arbuza - pięć przepisów na napoje, które są idealne na upał

  • 2 l wywaru mięsnego, lub warzywnego
  • 300 g kurek
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz
  • 1 cebula
  • 50 g masło

Gdy skończyły się pomysły na szybki obiad, spróbuj przygotować zupę z kurek

Aby przygotować idealną zupę wg przepisu znanej restauratorki, należy najpierw przyrządzić aromatyczny bulion. Zależnie od tego czy jadasz mięso, możesz wykonać bulion z drobiu, najlepiej indyka i kaczki, lub wyłącznie z palonych warzyw. Następnie wywar wlać do garnka z obranymi, pokrojonymi ziemniakami, plastrami marchewki i czosnkiem. Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut. W międzyczasie przygotować kurki: namoczyć w dużym naczyniu, dokładnie umyć, następnie rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut, aż wyschną. Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić kurki, posolić i dodać posiekaną cebulę. Przygotowane grzyby dodać do zupy. Gotować ok. 10 minut pod przykryciem, na średnim ogniu. Jeśli preferujesz bardziej treściwe zupy o określonym kolorze i delikatnym smaku, zabiel zupę łyżką śmietany. Smacznego!

Dania z papryki. Zdjęcie ilustracyjneDania z papryki. Mamy zdrowe i pyszne patenty na warzywa [PRZEPISY]

Więcej o: