Trwa sezon na kurki. Przepisy na boskie dania z tymi grzybami teraz mocno w cenie. Mamy kilka z nich

Sezon na kurki dopiero się rozpoczyna. Jednak już teraz warto postawić na przepisy na kurki. Róbmy z nich dania śniadaniowe i obiadowe. To ten czas w roku! My proponujemy dziś przepis na kurki w śmietanie i sos z kurek do makaronu. Pychoty!

Kurki przepisy

Przepis na kurki w śmietanie

Przepis na kurki w śmietanie. Składniki:

  • 250 ml śmietany 18 proc.,
  • 100 g kurek,
  • łyżka czubata kurkumy,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przepis na kurki w śmietanie. Przygotowanie:

Przepis na kurki w śmietanie to rewelacyjny pomysł na dodatek śniadaniowy. Kurki w śmietanie obłędnie smakują po prostu z pieczywem. Kluczem do sukcesu jest dodanie kurkumy, która genialnie  zaostrza smak! Wszystkie oczyszczone kurki przełóż na rozgrzany tłuszcz na patelni. Podsmaż je porządnie. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw do smaku i dodaj kurkumę. Gotowe!

Zobacz wideo

Sos z kurek do makaronu

Sos z kurek. Składniki:

  • 200 g kurek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 2-3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek.

Sos z kurek. Przygotowanie:

Sos z kurek świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu. To genialne danie, które przygotujesz błyskawicznie. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Pokrój drobno cebulę i dodaj ją na patelnię. Przeciśnij przez praskę czosnek. Podsmaż wszystko i po chwili wrzuć oczyszczone kurki.

Jak oczyścić kurki? Dowiesz się tu:

Smaż je, aż zmiękną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Po chwili dodaj garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, gdy te zaczną puszczać sok, dodaj ugotowany wcześniej makaron. Gotowe! Dopraw danie do smaku solą i pieprzem. Możesz też posypać makaron z sosem z kurek parmezanem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.