Szybki obiad? Pizza wegetariańska sprawdzi się idealnie - również na kolację

Pizzę uwielbiają wszyscy. To idealny pomysł na przekąskę, ale i obiad. Jest sycąca i pyszna, a w wersji wegetariańskiej smakuje dobrze szczególnie latem. Pizza wegetariańska jest przede wszystkim z aromatycznymi warzywami, które sprawiają, że ten szybki obiad smakuje wszystkim.

Aby przygotować idealną pizzę, trzeba wcześniej zadbać o odpowiednie ciasto. Przepisów na ciasto do pizzy jest wiele, ale każdy ma swój jeden ulubiony, który zawsze wychodzi. Taką masę, można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni, aby wykorzystać ją w odpowiednim momencie. Sklepy oferują również gotowe ciasto, które najwięksi smakosze pizzy zawsze trzymają na "czarną godzinę". Ale istnieje jeszcze jeden ważny szczegół. Żadna pizza nie powstanie bez przepysznych dodatków. Szczególnie latem mamy ich ogromny wybór. Tyczy się to głównie pizzy wegetariańskiej, która z pomocą odpowiednich warzyw może przemienić się w kulinarne arcydzieło. Oto propozycja idealnej pizzy wegetariańskiej, która sprawdzi się jako szybki obiad, lub wyborna kolacja. Jest bardzo łatwa w wykonaniu!

Zobacz wideo Wegetariańskie placuszki kukurydziane z jarmużem

Szybki obiad dla rodziny i znajomych? Pizza wegetariańska sprawdzi się idealnie

Pizza wegetariańska musi być aromatyczna, smaczna i  posiadać różne tekstury, które zapewnią dodatkowe wrażenia podczas konsumpcji. Latem mamy dostęp do rozmaitych warzyw. Warto wykorzystać je do tego dania, aby stworzyć idealną kompozycję na naszym placku. Potrzebujemy:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 cukinii
  • grzyby (np kurki)
  • 1 plaster cebuli
  • ser mozarella
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sałatka szwedzka przepisChodzi za wami sałatka szwedzka? Magda Gessler by się takiej nie oparła

Paprykę należy pokroić w paski, cukinię w plastry, cebulę rozdzielić na krążki. Warzywa umieścić na patelni grillowej, lub na grillu. Skropić oliwą i grillować przez kilkanaście minut, aż do momentu, kiedy będą "al dente". Następnie odłożyć na bok i pokroić umyte uprzednio grzyby na niewielkie kawałki. Mozarellę delikatnie odcisnąć i pokroić w plasterki. Odstawić i w tym czasie przygotować sos. Jak go zrobić?

W sezonie przeziębieniowym przetwory z pigwy będą doskonałym rozwiązaniemCo zrobić z pigwy? Postaw na przetwory! Mamy sprawdzone przepisy

Jak zrobić sos do pizzy? Przepis na idealny sos do pizzy wegetariańskiej

Sos do pizzy wegetariańskiej, podobnie jak sos do niemal każdej pizzy, powstaje z pomidorów. Wzmocnisz jego smak jeśli passatę zmieszasz ze zblendowaną upieczoną papryką. Możesz też zgrillować ją razem z tą, którą położysz na pizzę. Potrzebujesz do idealnego sosu na pizzę tych składników:

  • 1 papryka czerwona 
  • 1/2 papryczyki chillii (ewentualnie)
  • 1 łyżeczka płaska cukru
  • 0,5 łyżeczki oleju
  • Passata pomidorowa
  • sól i pieprz do smaku
  • suszona bazylia (garść)
  • suszone oregano (garść)
  • suszona natka pietruszki (garść)
  • utarte 2 ząbki czosnku

Składniki mieszamy ze sobą i lekko podgrzewamy na małym ogniu. Paprykę blendujemy i łączymy z passatą. Dodajemy przyprawy i smarujemy pizzę. Kładziemy na nią warzywa, a na samą górę pokrojone plasterki mozarelli i grzyby. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni i zmniejszamy temperaturę do 180. Pieczemy na środkowej półce przez około 20 minut. Wyjmujemy i kroimy na równe kawałki. Smacznego!

Więcej o: