Aby przygotować idealną pizzę, trzeba wcześniej zadbać o odpowiednie ciasto. Przepisów na ciasto do pizzy jest wiele, ale każdy ma swój jeden ulubiony, który zawsze wychodzi. Taką masę, można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni, aby wykorzystać ją w odpowiednim momencie. Sklepy oferują również gotowe ciasto, które najwięksi smakosze pizzy zawsze trzymają na "czarną godzinę". Ale istnieje jeszcze jeden ważny szczegół. Żadna pizza nie powstanie bez przepysznych dodatków. Szczególnie latem mamy ich ogromny wybór. Tyczy się to głównie pizzy wegetariańskiej, która z pomocą odpowiednich warzyw może przemienić się w kulinarne arcydzieło. Oto propozycja idealnej pizzy wegetariańskiej, która sprawdzi się jako szybki obiad, lub wyborna kolacja. Jest bardzo łatwa w wykonaniu!
Pizza wegetariańska musi być aromatyczna, smaczna i posiadać różne tekstury, które zapewnią dodatkowe wrażenia podczas konsumpcji. Latem mamy dostęp do rozmaitych warzyw. Warto wykorzystać je do tego dania, aby stworzyć idealną kompozycję na naszym placku. Potrzebujemy:
Paprykę należy pokroić w paski, cukinię w plastry, cebulę rozdzielić na krążki. Warzywa umieścić na patelni grillowej, lub na grillu. Skropić oliwą i grillować przez kilkanaście minut, aż do momentu, kiedy będą "al dente". Następnie odłożyć na bok i pokroić umyte uprzednio grzyby na niewielkie kawałki. Mozarellę delikatnie odcisnąć i pokroić w plasterki. Odstawić i w tym czasie przygotować sos. Jak go zrobić?
Sos do pizzy wegetariańskiej, podobnie jak sos do niemal każdej pizzy, powstaje z pomidorów. Wzmocnisz jego smak jeśli passatę zmieszasz ze zblendowaną upieczoną papryką. Możesz też zgrillować ją razem z tą, którą położysz na pizzę. Potrzebujesz do idealnego sosu na pizzę tych składników:
Składniki mieszamy ze sobą i lekko podgrzewamy na małym ogniu. Paprykę blendujemy i łączymy z passatą. Dodajemy przyprawy i smarujemy pizzę. Kładziemy na nią warzywa, a na samą górę pokrojone plasterki mozarelli i grzyby. Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni i zmniejszamy temperaturę do 180. Pieczemy na środkowej półce przez około 20 minut. Wyjmujemy i kroimy na równe kawałki. Smacznego!