Ciasto pleśniak na dużą blachę - gdy dopadła was duuuża ochota na deser [PRZEPIS]

Ciasto pleśniak na dużą blachę to deser idealny, gdy spodziewamy się większej liczby gości lub po prostu sami to ciacho uwielbiamy. Choć może wydawać się skomplikowane, jego przygotowanie jest bardzo proste. Podpowiadamy, jak zrobić ciasto pleśniak na dużą blachę.

Ciasto pleśniak na dużą blachę

Dziś mamy dla was przepis na klasyk klasyków, czyli wspaniałe ciasto pleśniak. Na dużą blachę, bo po co się ograniczać! Jeśli przygotujecie go więcej, możecie zaserwować gościom, podzielić się z sąsiadką albo bezwstydnie zjeść samodzielnie. Zanim jednak przejdziemy do sedna, sprawdźcie też jak przygotować inne, znakomite, polskie ciasto. Oto przepis na boski metrowiec:

Ciasto pleśniak na dużą blachę (30 x 40 cm)

Składniki:

  • 400 g masła
  • 5 szklanek mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • 4 łyżek cukru
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 700 ml dżemu z czarnej porzeczki

Ciasto pleśniak na dużą blachę - przepis krok po kroku:

Zimne masło kroimy w kostkę i łączymy szybko razem z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Masę dzielimy na 3 części, a do jednej dodatkowo wsypujemy też kakao i mieszamy. Trzy kulki zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie jedną kulą jasnego ciasta wylepiamy spód blachy wyłożony pergaminem. Na to wykładamy dżem z czarnej porzeczki. Całość posypujemy startym ciastem kakaowym.

W osobnej misce ubijamy na pianę białka. Gdy będą sztywne, dodajemy stopniowo cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę wykładamy na ciasto. Posypujemy pozostałą kulą jasnej masy, startą na tarce.

Pleśniak wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Upieczone studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Zobacz wideo Wolicie prostsze ciasta? Koniecznie spróbujcie galette!

Ciasto pleśniak na dużą blachę gotowe. Jak widzicie, to naprawdę porządna porcja. Ale co to dla prawdziwych łasuchów!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.