Miesiące wakacyjne to doskonały moment na przygotowanie przetworów na jesień i zimę. Wystarczy kupić ogórki dobrej jakości (w sezonie dostaniemy je w bardzo dobrych cenach), przygotować słoiki z zakrętkami i trochę miejsca w piwnicy. Dziś mamy dla was przepis na ogórki w keczupie - coś innego niż tradycyjne kiszone czy korniszony.
Składniki:
Na zalewę:
Do każdego słoika dodatkowo:
Ogórki płuczemy, zostawiamy na godzinę w czystej, zimnej wodzie, by zachowały jędrność i chrupkość. Potem osuszamy je (ewentualnie obieramy ze skórki) i kroimy na ćwiartki lub ósemki.
W garnku zagotowujemy składniki zalewy, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy ząbek czosnku obieramy z łupin i zgniatamy. Wrzucamy je razem z pozostałymi dodatkami do czystych, wyparzonych słoików. Potem ciasno upychamy ogórki, zalewamy gorącą zalewą, a słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy je przez 15 minut, przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.