Ogórki w keczupie - ciekawy patent na przetwory. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Ogórki w keczupie to ciekawy pomysł na przetwory na zimę. Będą doskonale smakowały zarówno do kanapek, jak i podane do obiadu. Sprawdźcie, jak zrobić proste i pyszne ogórki w zalewie z keczupem.

Miesiące wakacyjne to doskonały moment na przygotowanie przetworów na jesień i zimę. Wystarczy kupić ogórki dobrej jakości (w sezonie dostaniemy je w bardzo dobrych cenach), przygotować słoiki z zakrętkami i trochę miejsca w piwnicy. Dziś mamy dla was przepis na ogórki w keczupie - coś innego niż tradycyjne kiszone czy korniszony.

Ogórki w keczupie - przepis

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych

Na zalewę:

  • 1 litr wody,
  • 120 ml octu,
  • 300 g keczupu,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki soli
Zobacz wideo Ogórki małosolne na 4 sposoby

Do każdego słoika dodatkowo:

  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka gorczycy

Jak zrobić ogórki w keczupie?

Ogórki płuczemy, zostawiamy na godzinę w czystej, zimnej wodzie, by zachowały jędrność i chrupkość. Potem osuszamy je (ewentualnie obieramy ze skórki) i kroimy na ćwiartki lub ósemki. 

W garnku zagotowujemy składniki zalewy, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy ząbek czosnku obieramy z łupin i zgniatamy. Wrzucamy je razem z pozostałymi dodatkami do czystych, wyparzonych słoików. Potem ciasno upychamy ogórki, zalewamy gorącą zalewą, a słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy je przez 15 minut, przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.