Ogórki z papryczką chili, czyli sekret udanych weków
Ogórki z papryczką chili to weki, które bardzo chętnie są wykorzystywane zarówno w sezonie, jak i w późniejszym czasie. Z uwagi na niebanalny smak oraz nieskomplikowane i szybkie przygotowanie są niezwykle popularne wśród Polaków. Bez względu jednak na to, jakiego rodzaju weki byśmy nie przygotowywali, kiszone czy konserwowe, sekret zawsze tkwi w doborze właściwych ogórków. Jakie zatem ogórki wybierać do robienia przetworów? Oto kilka wskazówek:
- ogórki zasilone na samym początku wzrostu sporą ilością azotu, który nie wpływa negatywnie na skład, a jednocześnie sprawi, że skórka będzie delikatniejsza
- ogórki, które nie pochodzą z pierwszych zbiorów, ponieważ mają one tendencję do pękania, a po otwarciu słoika często są miękkie w środku
- do kiszonek lepiej użyć ogórka polnego (zbieranego w lipcu, sierpniu na początku września), a do ogórków małosolnych lepiej wykorzystać szklarniowe ogórki (zbierane na początku lipca oraz we wrześniu i październiku)
- przetwory warto otwierać zawsze w miejscu ich przechowywania przez całą zimę - wszelka zmiana ciśnienia spowodowana, m.in. zmianą ich położenia sprawia, że mogą pękać w środku
Odmiany ogórków odpowiednie do przetworów i jedzenia:
- Izyd - odmiana nadająca się do konserwowania, charakteryzuje się ciemnozielonym kolorem i niewielką ilością brodawek.
- Parys - odmiana idealna zarówno do wszelkich przetworów, jak i sałatek. Posiada małą ilość brodawek i jasne smugi.
- Hermes to wczesne ogórki zielone - najlepiej wykorzystywać je do bezpośredniego jedzenia oraz sałatek.
- Odys - odmiana średnio wczesna, nada się zarówno do kiszenia, jak i konserwowania. Owoce mają lekki połysk i znikomą ilość brodawek.
- Cezar - odmiana wczesna, zatem najlepiej przeznaczyć ją na ogórki konserwowe, te z dodatkiem chili czy do świeżych sałatek.
- Lider - bardzo odporna odmiana, odpowiednia zarówno na kiszonki, jak i wszelkie inne przetwory.
Przepis na ogórki z chili, czyli sposób na słodko-kwaśną przekąskę
Przepis na ogórki z chili to pomysł na szybką, a jednocześnie niebanalną przekąskę, szczególnie dla tych osób, które lubują się w słodko-kwaśnych smakach przełamanych nutą ostrości. Zastanawiacie się, w jaki sposób przygotować ogórki z chili? Podpowiadamy!
Składniki, jakie będziemy potrzebowali:
- 1 kg ogórków
- 1 główka czosnku
- 2-3 łyżeczki chili i (opcjonalnie) 1 świeża papryczka chili
- 3/4 szklanki octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki soli
Przygotowanie:
- Ogórki obieramy ze skórki i dzielimy na 4 części lub nie pozbywamy ich skóry i kroimy w talarki - opcja zależy od upodobań - obie wersje będą jednakowo smaczne.
- Pokrojone warzywa umieszczamy w misce, wsypujemy sól, chili oraz wlewamy olej i dokładnie mieszamy - najlepiej w rękawiczkach, a następnie odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy, przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony, czosnek i ponownie mieszamy.
- W garnku gotujemy ocet wymieszany z cukrem.
- Ogórki przekładamy do słoików, zalewamy octem, a - dla efektu wizualnego - dodajemy pokrojone w paseczki świeże papryczki chili.
- Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.
Przygotowane w ten sposób ogórki są dobre do jedzenia już po ostudzeniu - są wówczas charakterystycznie chrupiące, jednak z powodzeniem można je odstawić do piwnicy i wykorzystać jesienno-zimową porą.
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!
Ogórki z chili - przepisy na szybką i orzeźwiającą sałatkę
Ogórki z chili można przygotowywać na kilka sposobów. Najbardziej popularne są weki, zwane krokodylkami, które zamykamy w słoikach i przechowujemy na zimę. Można jednak przygotować również szybką i orzeźwiającą sałatkę, którą z powodzeniem wykorzystamy do obiadu, grilla czy jako dodatek do kolacji ze znajomymi. Jeśli zatem jesteście w posiadaniu ogórków gruntowych, wystarczy, że zgromadzicie jeszcze tylko kilka składników, a w kilkanaście minut uda się wyczarować naprawdę świeżą sałatkę. Oto przepis na sałatkę z ogórkami z chili:
Potrzebne produkty:
- 3-4 ogórki gruntowe
- papryczka chili
- pęczek koperku
- spory ząbek czosnku
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego lub lnianego
- 2 łyżki cukru
- sól
Przygotowanie:
W naczyniu dokładnie wymieszać: ocet jabłkowy, sól i cukier, dodać olej i ponownie połączyć składniki. Do sosu dodać - drobno posiekane: czosnek, koperek i papryczkę chili. Ogórki pokroić w słupki, zalać sosem i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do lodówki i gotowe.
Zobacz też: Jak zrobić mizerię z ogórków? Podpowiadamy prosty przepis na jeden z uwielbianych smaków lata