Ogórki z chili - przepisy na niebanalne, letnie przetwory. Uwaga: nie każda odmiana będzie dobra do wszystkiego

Ogórki z chili to świetna przekąska, sprawdzi się jako dodatek do grilla, kanapek czy zamiast sałatki. Letnia pora to doskonały czas na przygotowywanie tego rodzaju przetworów, dzięki którym zamkniemy smak lata na długie miesiące. Z nami poznasz przepisy na ogórki z dodatkiem papryczki chili.

 Ogórki z papryczką chili, czyli sekret udanych weków

Ogórki z papryczką chili to weki, które bardzo chętnie są wykorzystywane zarówno w sezonie, jak i w późniejszym czasie. Z uwagi na niebanalny smak oraz nieskomplikowane i szybkie przygotowanie są niezwykle popularne wśród Polaków. Bez względu jednak na to, jakiego rodzaju weki byśmy nie przygotowywali, kiszone czy konserwowe, sekret zawsze tkwi w doborze właściwych ogórków. Jakie zatem ogórki wybierać do robienia przetworów? Oto kilka wskazówek:

  • ogórki zasilone na samym początku wzrostu sporą ilością azotu, który nie wpływa negatywnie na skład, a jednocześnie sprawi, że skórka będzie delikatniejsza
  • ogórki, które nie pochodzą z pierwszych zbiorów, ponieważ mają one tendencję do pękania, a po otwarciu słoika często są miękkie w środku
  • do kiszonek lepiej użyć ogórka polnego (zbieranego w lipcu, sierpniu  na początku września), a do ogórków małosolnych lepiej wykorzystać szklarniowe ogórki (zbierane na początku lipca oraz we wrześniu i październiku) 
  • przetwory warto otwierać zawsze w miejscu ich przechowywania przez całą zimę - wszelka zmiana ciśnienia spowodowana, m.in. zmianą ich położenia sprawia, że mogą pękać w środku

Odmiany ogórków odpowiednie do przetworów i jedzenia:

  1. Izyd - odmiana nadająca się do konserwowania, charakteryzuje się ciemnozielonym kolorem i niewielką ilością brodawek.
  2. Parys - odmiana idealna zarówno do wszelkich przetworów, jak i sałatek. Posiada małą ilość brodawek i jasne smugi.
  3. Hermes to wczesne ogórki zielone - najlepiej wykorzystywać je do bezpośredniego jedzenia oraz sałatek.
  4. Odys - odmiana średnio wczesna, nada się zarówno do kiszenia, jak i konserwowania. Owoce mają lekki połysk i znikomą ilość brodawek.
  5. Cezar - odmiana wczesna, zatem najlepiej przeznaczyć ją na ogórki konserwowe, te z dodatkiem chili czy do świeżych sałatek.
  6. Lider - bardzo odporna odmiana, odpowiednia zarówno na kiszonki, jak i wszelkie inne przetwory.

Ogórki w zalewie curryOgórki z curry i selerem - letnie smaki w ciekawej odsłonie

Przepis na ogórki z chili, czyli sposób na słodko-kwaśną przekąskę

Przepis na ogórki z chili to pomysł na szybką, a jednocześnie niebanalną przekąskę, szczególnie dla tych osób, które lubują się w słodko-kwaśnych smakach przełamanych nutą ostrości. Zastanawiacie się, w jaki sposób przygotować ogórki z chili? Podpowiadamy!

Składniki, jakie będziemy potrzebowali:

  • 1 kg ogórków
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 łyżeczki chili i (opcjonalnie) 1 świeża papryczka chili
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Ogórki obieramy ze skórki i dzielimy na 4 części lub nie pozbywamy ich skóry i kroimy w talarki - opcja zależy od upodobań - obie wersje będą jednakowo smaczne.
  2. Pokrojone warzywa umieszczamy w misce, wsypujemy sól, chili oraz wlewamy olej i dokładnie mieszamy - najlepiej w rękawiczkach, a następnie odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy, przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony, czosnek i ponownie mieszamy.
  3. W garnku gotujemy ocet wymieszany z cukrem.
  4. Ogórki przekładamy do słoików, zalewamy octem, a - dla efektu wizualnego - dodajemy pokrojone w paseczki świeże papryczki chili.
  5. Słoiki szczelnie zamykamy i pasteryzujemy ok. 5 minut.

Przygotowane w ten sposób ogórki są dobre do jedzenia już po ostudzeniu - są wówczas charakterystycznie chrupiące, jednak z powodzeniem można je odstawić do piwnicy i wykorzystać jesienno-zimową porą.

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Pikle z ogórków. Zdjęcie ilustracyjnePikle z ogórków. Jak wykorzystać sezonowe ogórki?

Ogórki z chili - przepisy na szybką i orzeźwiającą sałatkę

Ogórki z chili można przygotowywać na kilka sposobów. Najbardziej popularne są weki, zwane krokodylkami, które zamykamy w słoikach i przechowujemy na zimę. Można jednak przygotować również szybką i orzeźwiającą sałatkę, którą z powodzeniem wykorzystamy do obiadu, grilla czy jako dodatek do kolacji ze znajomymi. Jeśli zatem jesteście w posiadaniu ogórków gruntowych, wystarczy, że zgromadzicie jeszcze tylko kilka składników, a w kilkanaście minut uda się wyczarować naprawdę świeżą sałatkę. Oto przepis na sałatkę z ogórkami z chili:

Potrzebne produkty:

  • 3-4 ogórki gruntowe
  • papryczka chili
  • pęczek koperku
  • spory ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  •  3 łyżki oleju słonecznikowego lub lnianego
  • 2 łyżki cukru 
  • sól

Przygotowanie:

W naczyniu dokładnie wymieszać: ocet jabłkowy, sól i cukier, dodać olej i ponownie połączyć składniki. Do sosu dodać - drobno posiekane: czosnek, koperek i papryczkę chili. Ogórki pokroić w słupki, zalać sosem i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do lodówki i gotowe. 

Zobacz też: Jak zrobić mizerię z ogórków? Podpowiadamy prosty przepis na jeden z uwielbianych smaków lata

Więcej o: