A może klasyczne racuchy? Sprawdźcie nasz przepis:
Placki z jabłkami rozpoczynamy od przesiania mąki do miski. Dodajemy następnie cukier i sodę oczyszczoną. Mieszamy łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Następnie wlewamy mleko i wbijamy jajko. Miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na bok. Obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę. Pamiętajmy o usunięciu gniazd nasiennych. Pokrojone jabłka wkładamy do masy. Mieszamy. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Świetnie sprawdzi się tu olej kokosowy. Nakładamy łyżką masę na patelnię. Smażymy przez 1,5-2 minuty na rumiany kolor. Smażymy z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Drożdże mieszamy z łyżką cukru, łyżką mąki i połową ciepłego, ale nie gorącego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Mieszamy rozczyn drożdżowy, mąkę, jajka i mleko. Dodajemy starte jabłko i mieszamy. Smażymy placuszki z jabłkami na rozgrzanym tłuszczu. Koniecznie z obu stron, na złoty, rumiany kolor. Serwujemy z jogurtem naturalnym lub cukrem pudrem.