Jak zrobić ogórki kiszone? Zalewa to klucz do sukcesu. Mamy prosty przepis

Ogórki kiszone nie wymagają wiele pracy, a są bardzo smaczną przekąską czy też dodatkiem do kanapek. Sprawdzą się też jako urozmaicenie obiadu czy nawet jako podkreślenie smaku potraw z grilla. Jak zrobić ogórki kiszone? Najważniejsza jest zalewa do ogórków kiszonych.

Ogórki kiszone. Jak zrobić ogórki kiszone?

Ogórki kiszone. Składniki:

  • ogórki - najlepiej niewielkie,
  • kilka ząbków czosnku,
  • koperek z łodygą,
  • świeży chrzan,
  • liść czarnej porzeczki.

Ogórki kiszone zalewa - składniki:

  • woda,
  • sól kamienna.

Ogórki kiszone. Przygotowanie:

Ogórki kiszone warto przygotować już teraz. Teraz ogórki są po prostu najsmaczniejsze i najlepiej sprawdzają się do przetworów. Jeśli chcecie spróbować także innych przetworów, to polecamy też sałatkę szwedzką. Jesteśmy przekonani, że pokochacie ten smak!

Wracając jednak do ogórków kiszonych, zaczynamy oczywiście od solidnego umycia warzyw. Wkładamy ogórki pionowo, bardzo ściśle do słoików. Słoiki powinny być wcześniej umyte i wysuszone zupełnie. Do każdego słoika musimy włożyć po trzy obrane ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę koperku i liść czarnej porzeczki.

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

I przystępujemy do przygotowania zalewy. Zalewa jest kluczem do smacznych ogórków kiszonych. Najlepsza zalewa do ogórków kiszonych to ta… dwuskładnikowa! Na jeden słoik potrzebujemy pół lita zalewy. Zagotowujemy wodę i dodajemy 1 czubatą łyżkę soli na litr wody. Zalewamy wrzątkiem nasze ogórki. Bardzo szybko zakręcamy słoiki. Pamiętajmy, ogórki muszą być całkowicie pokryte zalewą. Słoiki przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin. Dopiero po tym czasie przenosimy je w chłodne miejsce - na przykład do piwnicy. Ogórki kiszone mogą stać kilka miesięcy w zacienionym miejscu. Doświadczenie podpowiada nam jednak, że szybko znikną z waszej spiżarni!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.