Pierogi to tradycyjne danie, które zna niemal każdy w Polsce. Mają różne farsze i możemy je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. W popularnych programach kulinarnych poznajemy nowoczesne wersje tej potrawy, które niemal graniczy z kuchnią fusion. Dla smakoszy klasycznych pozycji z menu, mamy dziś idealny przepis. Chłopskie pierogi to sycące danie, po którym z pewnością będziesz mieć dużo energii. Jest smaczne, tradycyjne i proste w przygotowaniu. Wystarczy znać przepis na idealne ciasto - oto on!
Ciasto na pierogi musi mieć dwie najważniejsze cechy. Powinno być elastyczne i cienkie. Dzięki temu mamy pewność, że do pieroga zmieści się duża ilość farszu, a on sam nie pęknie podczas gotowania i będzie przyjemny w smaku. Do sprawdzonego przepisu na pierogowe ciasto potrzebujemy:
Kiedy skompletujemy już wszystkie składniki, które większość z nas ma już w domu, należy przejść do wyrabiania ciasta. Wyrabianie wychodzi najlepiej, jeśli wykonywane jest ręcznie. Wtedy dodatkowo ogrzewamy ciasto i możemy dokładnie wyczuć jego konsystencję.
Mąkę typu 450 trzeba dokładnie przesiać. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą letnią wodę, sól i olej i dodać do mąki. Ciasto lekko zamieszać za pomocą szpatułki. Zagnieść ciasto i zacząć wyrabiać rękoma. Z początku delikatnie ugniatać wszystko jedną ręką w misce, a kiedy zacznie odchodzić od brzegów, wyłożyć na stolnicę. Teraz przychodzi czas na wyrabianie ciasta obydwoma rękami przez ok. 15 minut. Kiedy będzie elastyczne i miękkie, trzeba je podzielić na równe części i każdą z nich kolejno rozwałkować, podsypując wcześniej blat mąką. Następnie kolejno wykrawać szklanką krążki, resztę ciasta przykrywając ściereczką, aby nie wyschło. Małą łyżeczką nakładać na kółka farsz i zamykać. W międzyczasie zagotować wodę i wrzucać niewielkimi partiami. Wyjmować po ugotowaniu.
Farsz na pierogi chłopskie jest bardzo prosty. Mieści się w nim to, co tradycyjnie znajduje się na polskich stołach. Chodzi oczywiście o mięso, ziemniaki i warzywo. W tym przypadku chodzi o konkretne produkty, a żeby wykonać chłopski farsz potrzebne będą:
Ziemniaki utłuc, ale nie blendować! Położyć na sitku, aby usunąć z nich nadmiar wody. Kiełbasę i boczek przesmażyć na cebuli i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Składniki dokładnie połączyć i wymieszać. Dodać, jako farsz do pierogów. Najlepiej smakują odsmażane. Smacznego!