Najlepsze ciasto na pierogi? Proszę bardzo! Do tego przepis na pyszne pierogi chłopskie

Co na obiad? Świetnym pomysłem będą sycące pierogi chłopskie. Aby je przygotować, musisz koniecznie poznać przepis na najlepsze ciasto na pierogi. Dzięki temu nie rozpadną się podczas gotowania, ale będą też delikatne i rozpływające się w ustach. Jak je zrobić? Znamy sposób!

Pierogi to tradycyjne danie, które zna niemal każdy w Polsce. Mają różne farsze i możemy je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. W popularnych programach kulinarnych poznajemy nowoczesne wersje tej potrawy, które niemal graniczy z kuchnią fusion. Dla smakoszy klasycznych pozycji z menu, mamy dziś idealny przepis. Chłopskie pierogi to sycące danie, po którym z pewnością będziesz mieć dużo energii. Jest smaczne, tradycyjne i proste w przygotowaniu. Wystarczy znać przepis na idealne ciasto - oto on!

Zobacz wideo Dlaczego ruskie są najlepsze i jak zareagują na wątróbkę? Cudzoziemcy próbują - zobaczcie, co z tego wyszło

Najlepsze ciasto na pierogi nie jest trudne! Z nim pierogi chłopskie, to prawdziwe "niebo w gębie"

Ciasto na pierogi musi mieć dwie najważniejsze cechy. Powinno być elastyczne i cienkie. Dzięki temu mamy pewność, że do pieroga zmieści się duża ilość farszu, a on sam nie pęknie podczas gotowania i będzie przyjemny w smaku. Do sprawdzonego przepisu na pierogowe ciasto potrzebujemy:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej, przegotowanej wody

Kiedy skompletujemy już wszystkie składniki, które większość z nas ma już w domu, należy przejść do wyrabiania ciasta. Wyrabianie wychodzi najlepiej, jeśli wykonywane jest ręcznie. Wtedy dodatkowo ogrzewamy ciasto i możemy dokładnie wyczuć jego konsystencję. 

Mąkę typu 450 trzeba dokładnie przesiać. W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą letnią wodę, sól i olej i dodać do mąki. Ciasto lekko zamieszać za pomocą szpatułki. Zagnieść ciasto i zacząć wyrabiać rękoma. Z początku delikatnie ugniatać wszystko jedną ręką w misce, a kiedy zacznie odchodzić od brzegów, wyłożyć na stolnicę. Teraz przychodzi czas na wyrabianie ciasta obydwoma rękami przez ok. 15 minut. Kiedy będzie elastyczne i miękkie, trzeba je podzielić na równe części i każdą z nich kolejno rozwałkować, podsypując wcześniej blat mąką. Następnie kolejno wykrawać szklanką krążki, resztę ciasta przykrywając ściereczką, aby nie wyschło. Małą łyżeczką nakładać na kółka farsz i zamykać. W międzyczasie zagotować wodę i wrzucać niewielkimi partiami. Wyjmować po ugotowaniu. 

Farsz na pierogi chłopskie. Jak zrobić sycące pierogi na obiad?

Farsz na pierogi chłopskie jest bardzo prosty. Mieści się w nim to, co tradycyjnie znajduje się na polskich stołach. Chodzi oczywiście o mięso, ziemniaki i warzywo. W tym przypadku chodzi o konkretne produkty, a żeby wykonać chłopski farsz potrzebne będą:

  • 1 kg ugotowanych wystudzonych ziemniaków
  • 300g dobrej, wędzonej kiełbasy
  • 50g surowego, wędzonego boczku
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku

Ziemniaki utłuc, ale nie blendować! Położyć na sitku, aby usunąć z nich nadmiar wody. Kiełbasę i boczek przesmażyć na cebuli i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Składniki dokładnie połączyć i wymieszać. Dodać, jako farsz do pierogów. Najlepiej smakują odsmażane. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.