Potrawka z kurczaka idealna na obiad i kolację? Kurczak w mleku kokosowym to hit!

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Ta potrawka z kurczaka w tajskim wydaniu smakuje obłędnie, jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 10 minut. Spróbuj także panierki z wiórek kokosowych. Kurczak w cieście to ulubione danie nawet największych niejadków. Niebo w gębie!

Tajskie smaki zawładnęły sztuką kulinarną. Coraz więcej z nas odwiedza pobliskie restauracje, w których serwują największe smakołyki kuchni wschodu. Nie wszystkie potrawy jednak wymagają specjalnego sprzętu i egzotycznych składników. Niektóre z nich możemy przygotować sami i to po najmniejszej linii oporu. Przygotowałyśmy dzisiaj dla was przepis na przepyszną potrawkę z kurczaka w mleku kokosowym. Ta receptura nie ma sobie równych, a co najlepsze, potrzebne wam będzie tylko kilka składników. Gotowi? No to do dzieła!

Zobacz wideo Butter chicken - klasyk kuchni indyjskiej [PRZEPIS]

Kurczak w mleku kokosowym. Potrawka z kurczaka z kilku składników, którą przygotujesz w mgnieniu oka

Kurczak w mleku kokosowym. Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • ½ papryki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry
  • Olej do smażenia

Kurczak w mleku kokosowym. Sposób przygotowania:

Na początku oczyść dokładnie mięso i pokrój w niewielką kostkę. Dopraw kurczaka solą, pieprzem oraz curry i podsmaż na odrobinie oleju. Cebulę oraz paprykę pokrój na małe kawałeczki i dodaj do mięsa. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli, a następnie wlej mleko kokosowe. Gotuj potrawkę przez 15 minut. Po tym czasie ponownie dodaj do potrawy sól, pieprz oraz curry do smaku. I voila! Podawaj w towarzystwie ulubionej kaszy, makaronu lub ryżu.

Co zrobić z ciasta francuskiego? Zdjęcie ilustracyjneCo zrobić z ciasta francuskiego? Mamy pyszne propozycje na słodko i na słono

Kurczak w cieście kokosowym to eksplozja smaków. Propozycja dla wszystkich fanów panierki

Jeśli jednak wolicie panierowane mięso, postanowiliśmy przygotować także alternatywę dla kultowej potrawki. Jaki jest sekret naszej receptury? To wiórki kokosowe.

Kurczak w cieście kokosowym. Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 400 g filetów z kurczaka
  • Przyprawy: curry, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
  • Olej do smażenia

Kurczak w cieście kokosowym. Sposób przygotowania:

Na początku zmiksuj ze sobą jajko, mleko, mąkę, wiórki kokosowe, sól oraz pieprz (ciasto powinno być dosyć gęste). Pokrój kurczaka w większą kostkę, przypraw i wrzuć do miski z ciastem. Pomieszaj całość za pomocą łyżki. Rozgrzej na patelni sporą ilość oleju, a następnie wrzuć kawałki kurczaka oblane ciastem. Smaż około 2 minut z każdej strony. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem, surówkami i sosem słodko-kwaśnym.

Więcej o: