Tajskie smaki zawładnęły sztuką kulinarną. Coraz więcej z nas odwiedza pobliskie restauracje, w których serwują największe smakołyki kuchni wschodu. Nie wszystkie potrawy jednak wymagają specjalnego sprzętu i egzotycznych składników. Niektóre z nich możemy przygotować sami i to po najmniejszej linii oporu. Przygotowałyśmy dzisiaj dla was przepis na przepyszną potrawkę z kurczaka w mleku kokosowym. Ta receptura nie ma sobie równych, a co najlepsze, potrzebne wam będzie tylko kilka składników. Gotowi? No to do dzieła!
Kurczak w mleku kokosowym. Składniki:
Kurczak w mleku kokosowym. Sposób przygotowania:
Na początku oczyść dokładnie mięso i pokrój w niewielką kostkę. Dopraw kurczaka solą, pieprzem oraz curry i podsmaż na odrobinie oleju. Cebulę oraz paprykę pokrój na małe kawałeczki i dodaj do mięsa. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli, a następnie wlej mleko kokosowe. Gotuj potrawkę przez 15 minut. Po tym czasie ponownie dodaj do potrawy sól, pieprz oraz curry do smaku. I voila! Podawaj w towarzystwie ulubionej kaszy, makaronu lub ryżu.
Jeśli jednak wolicie panierowane mięso, postanowiliśmy przygotować także alternatywę dla kultowej potrawki. Jaki jest sekret naszej receptury? To wiórki kokosowe.
Kurczak w cieście kokosowym. Składniki:
Kurczak w cieście kokosowym. Sposób przygotowania:
Na początku zmiksuj ze sobą jajko, mleko, mąkę, wiórki kokosowe, sól oraz pieprz (ciasto powinno być dosyć gęste). Pokrój kurczaka w większą kostkę, przypraw i wrzuć do miski z ciastem. Pomieszaj całość za pomocą łyżki. Rozgrzej na patelni sporą ilość oleju, a następnie wrzuć kawałki kurczaka oblane ciastem. Smaż około 2 minut z każdej strony. Gotowego kurczaka podawaj z ryżem, surówkami i sosem słodko-kwaśnym.