Chłodnik litewski i chłodnik na zsiadłym mleku z koperkiem i warzywami to pyszne dania, ale w końcu mogą się przejeść. Dlatego dziś polecamy wam... chłodnik. Jego głównym składnikiem jest zielony ogórek, a jako dodatki świetnie sprawdzą się nie tylko warzywa, ale także owoce. Ten fantastyczny przepis poleciła Ewa Ługowska, autorka bloga "Misa Mocy" na swoim instagramie. Wygląda rewelacyjnie - sprawdźcie, jak zrobić tę zupę.
(przepis pochodzi z bloga www.misamocy.pl)
Składniki (na 2 porcje):
Do podania - na przykład:
Ogórki kroimy na mniejsze kawałki (jeśli używamy gruntowych, to obieramy je), awokado wydrążamy, ząbek czosnku wyjmujemy z łupiny i kroimy. Wszystko umieszczamy w misie blendera. Wlewamy pół szklanki mleka roślinnego i blendujemy, w trakcie dolewamy mleko, by osiągnąć pożądaną konsystencję. Następnie dolewamy sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy. Rozlewamy do miseczek, podajemy z rzodkiewką, miąższem mango, pestkami dyni, czarnuszką i oregano.