Niektórzy do ciasta na pierogi dodają jajko, inni samo żółtko, a jeszcze inni zupełnie je wykluczają. Ciasto na pierogi bez jajka jest niemal dokładnie takie samo, jak to klasyczne. Nie wymaga użycia jajka, ale doskonale poradzi sobie dodatek tłuszczu - roztopionego masła lub oleju, który połączy mąkę i sprawi, że ciasto na pierogi będzie idealne.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu, może wspomnicie pyszne danie z dzieciństwa? Kto jadał pierogi z truskawkami?
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z solą i formujemy z niej kopczyk ze wgłębieniem w środku. Masło rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do dołka w mące. Powoli, mieszając na przykład nożem (by się nie oparzyć i by ciasto nie kleiło się do rąk) łączymy wodę z mąką. Gdy ciasto będzie się dało wyrabiać dłońmi przystępujemy do tej czynności. Wyrabiamy przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie zwarte i elastyczne. Następnie przykrywamy kulę ściereczką i odstawiamy na pół godziny, by odpoczęło. W tym czasie stanie się bardziej elastyczne.
Gotowe ciasto dzielimy na porcje, rozwałkowujemy i wykrawamy kółeczka. Nadziewamy ulubionym farszem, zalepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej i podajemy.
Pierogi z farszem z białej kiełbasy to świetna propozycja na obiad czy kolację. Można zrobić klasyczne ruskie czy z mięsem, ale te, które proponujemy, z pewnością wam posmakują. Jak zrobić pierogi z farszem z białej kiełbasy? Szykujcie listę zakupów - a jest naprawdę krótka.
Z kiełbasy ściągamy skórkę, mięso rozdrabniamy do miski. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy ją do mięsa razem z posiekanymi śliwkami i chrzanem. Całość dokładnie mieszamy. Farszem nadziewamy krążki ciasta na pierogi i zalepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład sosem chrzanowym.
Pierogi z farszem z białej kiełbasy gotowe. Prawda, że proste?