Sezon na fasolkę szparagową zbliża się wielkimi krokami. Warto korzystać z dobrodziejstwa, jakim są świeże owoce i warzywa, które stanowią doskonałe źródło witamin, soli mineralnych i innych cennych składników odżywczych. Fasolka szparagowa występuje w dwóch wersjach: zielonej i żółtej. Obie one są odmianami zwykłej fasoli, a do Europy trafiły dzięki żeglarzom, którzy przywieźli je ze sobą z Nowego Świata.
Oprócz różnicy w kolorze warto zwrócić uwagę także na inne aspekty dzielące fasolkę żółtą i zieloną. Ta pierwsza jest zdecydowanie delikatniejsza w smaku, bardziej kremowa i bogata w fosfor i potas. Z kolei zielona ma mocny i wyrazisty smak, a przy tym jest cennym źródłem kwasu foliowego, który jest niezwykle istotny dla kobiet przygotowujących się do macierzyństwa i tych będących już w ciąży.
Gotowanie fasolki szparagowej nie nastręczy nikomu większych problemów, a warzywo to ze względu na swoje walory powinno jak najczęściej gościć na naszych talerzach. Udowodniono bowiem, że fasolka szparagowa:
Wiele osób, które nie ma dużego doświadczenia w kuchni, zastanawia się jak ugotować fasolkę. Nie jest to trudne. Najłatwiej zrobić to wrzucając warzywo do wody. W takim wydaniu będzie ona nie tylko zdrowa, ale też wyjątkowo niskokaloryczna, co ważne dla osób znajdujących się na diecie i dbających o linię. Ale zanim fasolka trafi do garnka, należy pamiętać, aby dokładnie ją umyć, a następnie odciąć końcówki, które nie są zbyt smaczne. Tak przygotowaną wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy odrobinę soli. Wstawiamy na palnik i czekamy aż zakipi. Zmniejszamy płomień i gotujemy około 10-15 minut, próbując czy jest wystarczająco miękka. Fasolka "z wody" to dietetyczna przekąska, którą można także wykorzystać jako dodatek do obiadu z mięsem w roli głównej. 100-gramowa porcja gotowanej fasolki to nie więcej niż 35 kcal.
Gotowanie fasolki szparagowej to nie tylko przygotowywanie jej w wodzie bez dodatków. Fasolka szparagowa świetnie komponuje się jako składnik letniej zupy jarzynowej czy sałatki warzywnej. Jeśli jednak zależy nam na delektowaniu się głównie jej smakiem, wówczas warto przygotować klasyczną potrawę, jaką jest z pewnością fasolka szparagowa z bułką tartą.
Do przygotowania porcji dla dwóch osób wystarczy:
Przygotowanie:
Zobacz też: Zupa z fasolki szparagowej zielonej: jak zrobić? Sprawdzone przepisy