Cukinia kojarzy nam się w zdecydowanej większości jako warzywo przydatne do przygotowania dań wytrawnych, obiadowych. Świetnie smakuje jako podstawa leczo, ale też w różnego typu zapiekankach czy przygotowana na grillu. Cukinia jest też królową przetworów - w każdej spiżarni znajdziemy ją w wersji solo, jak i w przeróżnych sałatkach w sam raz do obiadu. Mało kto zdaje sobie sprawę, że cukinia może zostać także wykorzystana do przygotowania słodkich przetworów. Dżem z cukinii to świetny dodatek do kanapek, naleśników czy pancakes. Jak go przygotować?
Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową to ulubiony przysmak milusińskich. Połączenie smaków jest wyraziste i trafia w gusta małych jak i większych smakoszy.
Składniki: 2 kg cukinii, 30 dag cukru, sok z połowy cytryny, galaretka pomarańczowa, substancja żelująca
Przygotowanie:
Cukinia równie dobrze będzie komponować się pod względem smaku z agrestem. Dlatego jeśli chcemy przygotować dżem z cukinii z galaretką agrestową należy postępować identycznie jak w przypadku dżemu z galaretką pomarańczową - jedyna różnica to smak zastosowanej galaretki.
Tak przygotowany dżem koniecznie zapasteryzujmy - wtedy zyskamy pewność, że nasze przetwory przetrwają całą zimę i będziemy bezpiecznie mogli cieszyć się ich smakiem. Co jest oznak tego, że właściwie zapasteryzowaliśmy dżem z cukinii z galaretką agrestową? Otóż wieczko słoika powinno być wyraźnie wklęsłe. Jeśli tak nie jest, to niestety taka porcja jest narażona na powstanie niebezpiecznej pleśni. Pamiętajmy, że jeśli na powierzchni dżemu, soku lub innego przetworu widoczna jest pleśń, niezwłocznie należy całość wyrzucić, gdyż jej zarodniki obecne są w całej zawartości słoika.
Zobacz też: Dżem agrestowy: przepis. Jak zrobić go w domu?
Dżem z cukinii i jabłek to kolejny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii, która pojawia się w naszych ogródkach warzywnych latem. Do takiego dżemu można także dorzucić inne owoce, np. agrest lub borówki, na które sezon pokrywa się z okresem dostępności świeżej, lokalnej cukinii.
Składniki: 4 średniej wielkości cukinie, 6 jabłek, szklanka cukru, sok z jednej cytryny, cukier waniliowy
Przygotowanie: