Pikle z ogórków. Jak wykorzystać sezonowe ogórki?

Pikle z ogórków to jeden ze sposobów na przetworzenie dostępnych w sezonie warzyw. Zyskujemy w ten sposób solidną dawkę witamin do spożycia w sezonie jesienno-zimowym.

Ogórki pikle. Dlaczego warto przygotowywać domowe przetwory?

Pikle z ogórków to niezwykle popularny rodzaj przetworów domowych, który znaleźć można niemalże w każdej spiżarni. Ogórki pikle to zwykle swego rodzaju sałatka, w której oprócz wspomnianych ogórków znajduje się także w zależności od receptury marchew, cebula, dynia, pomidory itp. Wszystkie składniki łączy i konserwuje ostra zalewa na bazie wody, octu, gorczycy i niewielkiej ilości cukru.

W niektórych rejonach Polski szczególnie popularne są pikle przygotowywane z samych ogórków. W takim przypadku warzywa te w pierwszej kolejności należy obrać, pozbawić nasion, a następnie pokroić na mniejsze części (połówki, ćwiartki itd.). Zalewa się je gorącą zalewą, a następnie pasteryzuje. Tak przygotowane doskonale pasują do dań mięsnych, zastępując tradycyjne surówki. 

Jak zrobić pikle z ogórków?

Sposobów na to jak zrobić pikle z ogórków jest naprawdę cała masa. Wystarczy przejrzeć kilka blogów kulinarnych lub książek z przepisami, aby przekonać się, że wyobraźnia podczas przygotowywania przetworów z ogórków może nas ponieść w różnych kierunkach. Efektem tego są wyjątkowo smaczne i aromatyczne pikle, które możemy podawać np. podczas imprez z potrawami z grilla w roli głównej, a także jako dodatek do mięsnego obiadu

Jednym z popularniejszych sposobów na pikle z ogórków jest przygotowanie ich z przyprawą curry, która nadaje warzywom nie tylko wyjątkowy kolor, ale także aromat.

Składniki: 

  • 2 kg ogórków gruntowych, 2 średnie cebule, opakowanie gorczycy białej, łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • zalewa: 1,5 litra wody, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki octu, 2 łyżki soli do przetworów, 2 łyżki curry w proszku

Przygotowanie:

  1. Składniki na zalewę wlać do garnka, zagotować i zdjąć z ognia. Do gorącej jeszcze zalewy wrzucić pokrojoną w plasterki cebulę i pozostawić do wystygnięcia. 
  2. Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
  3. Słoiki i zakrętki wyparzyć. Do każdego włożyć po łyżeczce nasion gorczycy, kilka ziarenek pieprzu oraz ciasno układać pokrojone ogórki.
  4. Każdy słoik uzupełnić zalewą, zostawiając 1 cm do zakrętki.
  5. Pasteryzować przez ok. 10 minut.

Pikle z ogórków. Przepis babci

Pikle z ogórków według przepisu babci to smak, który towarzyszył przez lata bardzo wielu z nas. Jeśli chcesz je odtworzyć i przypomnieć sobie o dzieciństwie, warto spróbować samodzielnie przygotować pikle z ogórków według tradycyjnej receptury.

Składniki:

  • 2 kilogramy dużych ogórków, opakowanie gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, sól
  • zalewa: szklanka wody, szklanka octu, 1,5 szklanki cukru, łyżka soli, szczypta curry

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyć, obrać ze skórki i usunąć pestki ze środka. Pokroić wzdłuż na ćwiartki. Nasolić, zachowując proporcję: łyżka soli na kilogram ogórków. Odstawić na noc.
  2. Słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć. Do każdego wrzucić listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz łyżeczkę gorczycy.
  3. W słoikach ciasno układać ogórki.
  4. Składniki na zalewę umieścić w garnku i zagotować. Zalać gorącą zalewą ogórki. Zakręcić. Pasteryzować ok. 10 minut. 

Inne przykłady pikli z ogórków, które warto mieć w swojej spiżarni to m.in.:

Zobacz też: Ogórki konserwowe. Jak je przygotować w kilka chwil?

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.