Pikle z ogórków to niezwykle popularny rodzaj przetworów domowych, który znaleźć można niemalże w każdej spiżarni. Ogórki pikle to zwykle swego rodzaju sałatka, w której oprócz wspomnianych ogórków znajduje się także w zależności od receptury marchew, cebula, dynia, pomidory itp. Wszystkie składniki łączy i konserwuje ostra zalewa na bazie wody, octu, gorczycy i niewielkiej ilości cukru.
W niektórych rejonach Polski szczególnie popularne są pikle przygotowywane z samych ogórków. W takim przypadku warzywa te w pierwszej kolejności należy obrać, pozbawić nasion, a następnie pokroić na mniejsze części (połówki, ćwiartki itd.). Zalewa się je gorącą zalewą, a następnie pasteryzuje. Tak przygotowane doskonale pasują do dań mięsnych, zastępując tradycyjne surówki.
Sposobów na to jak zrobić pikle z ogórków jest naprawdę cała masa. Wystarczy przejrzeć kilka blogów kulinarnych lub książek z przepisami, aby przekonać się, że wyobraźnia podczas przygotowywania przetworów z ogórków może nas ponieść w różnych kierunkach. Efektem tego są wyjątkowo smaczne i aromatyczne pikle, które możemy podawać np. podczas imprez z potrawami z grilla w roli głównej, a także jako dodatek do mięsnego obiadu.
Jednym z popularniejszych sposobów na pikle z ogórków jest przygotowanie ich z przyprawą curry, która nadaje warzywom nie tylko wyjątkowy kolor, ale także aromat.
Składniki:
Przygotowanie:
Pikle z ogórków według przepisu babci to smak, który towarzyszył przez lata bardzo wielu z nas. Jeśli chcesz je odtworzyć i przypomnieć sobie o dzieciństwie, warto spróbować samodzielnie przygotować pikle z ogórków według tradycyjnej receptury.
Składniki:
Przygotowanie:
Inne przykłady pikli z ogórków, które warto mieć w swojej spiżarni to m.in.:
Zobacz też: Ogórki konserwowe. Jak je przygotować w kilka chwil?