Gdy widzimy w menu danie "po chłopsku", możemy być pewni, że będzie to potrawa bardzo sycąca i dość tłusta. Takie też są naleśniki po chłopsku, czyli prawdziwy przysmak dla wszystkich lubiących naleśniki na słono oraz oczywiście dania kaloryczne, w których nie szczędzi się dodatków. Jak przygotować tę potrawę? Sprawdźcie.
Naleśniki:
Farsz:
Sos pieczarkowy:
Dodatkowo:
Mąkę, jajka, mleko i wodę oraz sól łączymy, aż powstanie jednolita, gładka masa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki, układamy je na stercie.
Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a potem podduszamy je razem z cebulką. Tłuczemy je, aby rozpadły się całkowicie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku - powinny być lekko ostre.
Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy je w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym niewielką ilością tłuszczu. Po wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C przez około 20 minut.
Cebulę do sosu kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Cebulkę podsmażamy na maśle, aż się zeszkli, dodajemy pieczarki i dusimy, po kilku minutach podlewamy wodą (około 1/2 szklanki). Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do niej trochę sosu z patelni i łączymy, zaprawiamy sos.
Zapiekane naleśniki po chłopsku podajemy z sosem pieczarkowym i posiekaną natką pietruszki.