Naleśniki na słono za wami chodzą? Przygotujcie naleśniki po chłopsku - takich pewnie nie znacie

Naleśniki kojarzą wam się z lekkim deserem na słodko lub zdrowym daniem wege? To patrzcie na to. Naleśniki po chłopsku są sycące i po prostu przepyszne. Jak je zrobić?

Gdy widzimy w menu danie "po chłopsku", możemy być pewni, że będzie to potrawa bardzo sycąca i dość tłusta. Takie też są naleśniki po chłopsku, czyli prawdziwy przysmak dla wszystkich lubiących naleśniki na słono oraz oczywiście dania kaloryczne, w których nie szczędzi się dodatków. Jak przygotować tę potrawę? Sprawdźcie.

Naleśniki po chłopsku - przepis

Naleśniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody gazowanej),
  • 2 jajka,
  • sól,
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 8-10 mączystych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki smalcu (lub kawałek tłustego boczku),
  • szczypta soli i pieprzu
Zobacz wideo Galettes Bretonnes

Sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • woda,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 75 g żółtego sera w kawałku,
  • natka pietruszki do podania

Jak zrobić naleśniki po chłopsku?

Mąkę, jajka, mleko i wodę oraz sól łączymy, aż powstanie jednolita, gładka masa. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki, układamy je na stercie.

Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec  i podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a potem podduszamy je razem z cebulką. Tłuczemy je, aby rozpadły się całkowicie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku - powinny być lekko ostre. 

Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy je w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym niewielką ilością tłuszczu. Po wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C przez około 20 minut.

Cebulę do sosu kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Cebulkę podsmażamy na maśle, aż się zeszkli, dodajemy pieczarki i dusimy, po kilku minutach podlewamy wodą (około 1/2 szklanki). Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do niej trochę sosu z patelni i łączymy, zaprawiamy sos. 

Zapiekane naleśniki po chłopsku podajemy z sosem pieczarkowym i posiekaną natką pietruszki. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA